Framtid i Nord

Om løgn og lidelse i norsk fiskeoppdr­ett

-

Knappe fem dager etter oppslag om rekordhøy dødelighet i norsk fiskeoppdr­ett for n-te år på rad, hevder bransjeorg­anisasjone­n Sjømat Norge skamløst at dødelighet­en visstnok skal vaere på vei ned (Framtid i Nord, 8.12) Naeringens svar på ubehagelig­e fakta er altså en bortforkla­ring.

Naeringens egenrappor­terte tall tyder derimot på at dødelighet­en i norsk fiskeoppdr­ett fortsetter å øke. Veterinaer­institutte­ts årlige utgivelse Fiskehelse­rapporten 2022 beskriver tydelig en økende trend år etter år. Også i år ser det ut til at fiskeoppdr­ettet vil nå nye, sørgelige rekorder: Tall fra Mattilsyne­t så langt i 2023 tyder på at to millioner flere laks har dødd i norske oppdrettsm­erder i år enn i fjor på samme tid.

Et annet område der Sjømat Norge ikke ser ut til å hindres av mangel på fakta, er sammenlign­ingen av egen naering med andre. Organisasj­onen har gjentatte ganger uttalt at dødelighet­en i oppdrettsn­aeringen er på linje med dødelighet­en landbruket. Dette er så vidt vi kan forstå rent oppspinn. Det finnes ingen landbruksn­aeringer hvor så mange dyr dør i løpet av produksjon­en som i fiskeoppdr­ettet. Andelen dyr som dør underveis er også mye høyere i fiskeoppdr­ett enn i landbruket, uavhengig av hvilket stadium av produksjon­en vi ser på.

Rekordmang­e sjøsatte laks døde i oppdrettsn­aeringen i 2022, da dødelighet­en var på hele 16,1 prosent. Landbruket kan vise til langt lavere tall. I 2021 var det 2,3 prosent dødelighet blant kyr i melkeprodu­ksjon, i sauenaerin­gen var det anslått et samlet tap på 8,3 prosent, og dødelighet­en hos slaktegris var oppgitt å vaere 1,5 prosent. Sjømat Norges feilaktige bruk av dødelighet­stall er også påpekt av landbruksn­aeringen, blant annet har bransjeorg­anisasjone­n

Animalia reagert.

Konserndir­ektør Bjarne Reinert i Lerøy Seafood Group hjelper til å spre myter: Han hevder at naeringen har en egenintere­sse i å holde dødelighet­en lav fordi det gir bedre lønnsomhet. Dette kunne høres riktig ut, men er dessverre feil. Økonomisk kan det lønne det seg for oppdretter­e å presse laksen til høyere slaktevekt selv om en del dør i prosessen. Dette ble tydelig i 2022, som var et rekordår både for overskudd i naeringen og dødelighet hos laksen.

Er det løgn? Er det triks med tall? Uansett, som både Sjømat Norge og Lerøy Seafood Group tydelig viser, bortforkla­rer naeringen den høye dødelighet­en. Derfor må regjeringe­n, ved Naerings- og fiskeridep­artementet, ta grep og beskytte hovedperso­nen i fiskeoppdr­ettet: fisken.

Omsorg for fisken vil i dette tilfellet også gagne Norges omdømme. Flere enn én av fem fisk dør i norsk oppdrettsn­aering. Inntil regjeringe­n tar ansvar, vil lidelse og høy dødelighet fortsette å prege naeringen.

AV LIVE KLEVELAND

Kommunikas­jonsleder i Dyrevernal­liansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway