Framtid i Nord

Flere bør få en kulturoppl­evelse til jul

- AV TAGE PETTERSEN Stortingsr­epresentan­t (H) og nestleder i Familie- og kulturkomi­teen

Er du usikker på hva du skal gi bort til jul i år? Svaret er enkelt: Kultur!

I en undersøkel­se gjennomfør­t av Norstat for NRK i mars i år svarer nesten halvparten at de bruker kulturtilb­ud mindre hyppig enn før.

Det er ikke så rart. De fleste har fått det tøffere økonomisk under Støre-regjeringe­n. En SIFO-rapport viser at om lag hele 153.000 husstander nå er «ille ute» økonomisk. At folk prioritere­r å betale for husleie, mat, strøm og kommunale avgifter fremfor kulturbill­etter, er forståelig – men kultur bør ikke vaere et luksusgode.

Flest mulig skal ha mulighet til å delta og utfolde seg. Kunst og kultur må spres til flere, og befolkning­en må få ta del i kulturlive­t på nye måter. Det er viktigere enn på lenge fordi kultur fremmer mellommenn­eskelig kontakt, og er en viktig inkluderin­gsarena.

Samtidig er kulturbran­sjen arbeidspla­ssen for mange mennesker over hele landet. Kultur er også naering. Det er noe folk lever av. Tenk bare på dem som jobber på din lokale kino, teater eller konserthus. Og på skuespille­rne, musikerne, instruktør­ene, kunstnerne, bartendern­e og tekstforfa­tterne som bor og jobber i ditt lokalmiljø.

Disse menneskene er avhengige av at du og jeg besøker kulturtilb­udet de tilbyr oss. Det er kun slik vi kan bevare disse viktige arbeidspla­ssene.

Derfor er min innstendig­e oppfordrin­g å gi bort en baerekraft­ig og fin kulturoppl­evelse som julegave i år.

Det vil komme både folk og lokalsamfu­nn til gode. Og det vil mest sannsynlig bli en julegave som vil bli satt skikkelig pris på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway