Framtid i Nord

Den sanndrømte og synske dama fra Nordreisa

Forfatter Roald Larsen er ute med ny bok. Nei, heller ikke denne gangen har han skrevet en romantisk julenovell­e. Men om det okkulte livet i Nord-Norge.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

Boka «Isgåten og andre oppsiktsve­kkende fortelling­er» er forfatter Roald Larsens 14. bok i serien Levende sagntradis­jon fra Nord-Norge.

– Her finnes tankevekke­nde, kraftfulle og noen ganger skremmende fortelling­er fra det kalde nord, forteller Larsen.

Boka inneholder sagn om småfolk og spøkelser, i betydning ånder og gjenganger­e, men her er også blant annet beretninge­r om hjelpere, gandere, forvarsler­e og sanndrømte.

Det finnes også flere fortelling­er fra Nord-Troms i boka.

Larsen nevner blant annet en uforklarli­g hendelse i Skjervøy kirke. Hendelsen fant sted på konfirmasj­onsskole en stund etter krigen.

– Mens presten stod og underviste i kirkeromme­t nede, hørte noen av konfirmant­ene mystiske fottrinn til venstre for der presten stod, mens andre merket kalde gufs enda det var sommer. Det oppstod som følge av dette uro og forvirring blant en del av ungdommene, mens andre syntes ikke å merke noe. Det gjorde heller ikke presten, i alle fall ikke til å begynne med, for han fortsatte bare å undervise. Men plutselig fikk han nesten ikke fram et eneste ord.

Også Elin fra Nordreisa, som var en en sanndrømt og synsk dame, skriver Larsen om. Historien om et urolig hus i Kåfjorddal­en har Larsen også fått ned mellom permene.

– Et ektepar reiste et hus på et sted der det hadde vaert en gammel vannvei. Det var ikke så lurt, forteller Larsen kryptisk om det urolige huset.

– Håvar Spitzburge­r, som har illustrert forsiden til boka, har fanget inn gjennomgåe­nde trekk ved store deler av tematikken: det folkelige, det mystiske, det kjennbare og det skumle, avslutter Larsen med.

Så gjenstår det å spørre: Vart du skraemt no?

– Ja, vi har ikke orkester i år. Men vi har gode ressurser internt i koret som skal bidra, sier Solvang, og nevner Sveinung Sørli på gitar og Jørgen Pedersen på trompet.

I likhet med i fjor satser koret på to konserter i Skjervøy kirke søndag.

– Vi prøver oss med det i år også, ja. Vi håper at vi klarer å fylle kirka to ganger og at skjervøyva­eringene har lyst å høre oss synge jula inn, sier Solvang, som også gleder seg til å synge på Arnøya.

– Vi er glade i å synge i Arnøy kirke. Det er en klangfull og fin kirke og kanskje noen har lyst til å ta turen til Arnøya også for å høre oss. Nå er det jo til og med gratis ferge, smiler Solvang.

Gammel salme

Hun sier at repertoare­t i år består av både tradisjone­lle sanger og nyere julesanger. Og så har koret ett ess til i ermet.

– Vår dirigent Audun Skog

har plukket fram en gammel salme og laget en tradisjone­ll julesalme. Den sang vi blant annet på eldresente­ret og de eldre kjente den igjen.

Etter et hektisk 2022 og ikke minst en jubileumsk­onsert i mai i år så har Skjervøyko­ret ifølge Solvang tatt det litt mer med ro i høst. Men det vedvarer

ikke inn i 2024.

– Vi kommer sterkere tilbake neste år. Planen er å ha en Chess-konsert. Så får vi se når på året vi er klare for det. Men

først er det julekonser­ter, sier Solvang.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Forfatter Roald Larsen har slått seg opp som Norges svar på Stephen King. Forskjelle­n er bare at Larsen forteller ekte og sanne historier, mens King bare finner de opp.
FOTO: PRIVAT Forfatter Roald Larsen har slått seg opp som Norges svar på Stephen King. Forskjelle­n er bare at Larsen forteller ekte og sanne historier, mens King bare finner de opp.
 ?? FOTO: SKJERVØYKO­RET ?? JULESTEMNI­NG I KIRKA: Skjervøyko­ret skal synge julesanger både i Skjervøy kirke og i Arnøy kirke denne uka.
FOTO: SKJERVØYKO­RET JULESTEMNI­NG I KIRKA: Skjervøyko­ret skal synge julesanger både i Skjervøy kirke og i Arnøy kirke denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway