Framtid i Nord

Til helga blir det «vaer»: – Og så er det fare for torden

Det er meldt mye vaer i helga. Kanskje like greit å holde seg hjemme. Og helst inne. Fyr i ovnen. Les en bok. Se på TV. Finn frem pleddet. God helg!

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN

– Det blir litt vaer i helga, ja, forteller meteorolog Iris Hestnes.

Fredag:

– Starten på helga blir fin og rolig, selv om det nok kan vaere litt vind, spesielt øst for Lyngen. Der kan vinden komme opp i liten til stiv kuling fra sør, sier hun.

– Fredag kveld vil det skye litt til og det blir mulighet for spredt snø.

Det vil fortsatt vaere kjølige temperatur­er fredag.

– På ettermidda­gen vil temperatur­en øke på etterhvert som lavtrykket naermer seg og det skyer til, forteller meteorolog­en.

Lørdag:

– Det kommer nok litt snø og sludd i første omgang. Sludd på kysten og snø på indre strøk.

– Utover lørdagen blir det en liten pause fra nedbøren. På ettermidda­gen vil vinden ta seg opp ganske mye igjen. Da kan det bli stiv til sterk kuling utsatte steder, og det er mulighet for en del vindkast.

– Utover kvelden blir det overgang til sørvestlig og vestlig vind, som på kysten kan komme opp i stiv til sterk kuling og sluddbyger, som vil falle som snø på indre strøk. Og så er det fare for torden i disse bygene, sier Hestnes.

Lørdag begynner temperatur­en å klatre riktig vei. (Spør du meg).

– Det ser ut til å ligge rundt null og to grader. Kanskje litt varmere ytterst på kysten.

Søndag:

– Bygene fra lørdag vil fortsette utover søndagen.

– På søndagen kan det vaere mulighet for at det kommer litt regn også, ytterst på kysten. Da er det greit å vaere klar over at det kan bli glatte veier, sier Hestnes.

– På indre strøk og i høyden vil det nok fortsatt vaere snø. Vinden vil nok fortsatt vaere relativt sterk fra vest og sørvest opp i en stiv kuling på

kysten.

Farevarsel

Meteorolog­isk institutt varsler at det ventes kraftige vindkast i hele Nord-Troms på lørdag. Torsdag ga de ut et farevarsel på det ventede vaeret.

– Det ventes lokalt kraftige vindkast på 30-35 m/s fra sørøst, og stiv til sterk kuling på kysten. Vinden vil øke først i Troms og bevege seg nordover mot Finnmark. Det kan forventes snøfokk i Finnmark og i indre strøk av Troms, samt på fjelloverg­anger, heter det i farevarsle­t.

Det kan bety at ferger, veier og fly kan kansellere eller bli stengt i løpet av dagen. Varselet gjelder fra lørdag klokken 13.00 til 22.00.

Det er også varslet noe snøbyger på lørdag.

christer.henriksen@framtidino­rd.no ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no

40106377

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ??
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway