Framtid i Nord

– Jeg vet ikke hvor mange ga stoppe for ikke å bli kjørt ne Nger jeg har måtte d i gangfeltet

Jon-Ketil Thybo Hansen mener noe må gjøres med E6 gjennom Storslett sentrum før liv går tapt. – Bilene suser rett foran barnevogna, sier han.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no Journalist

– Istedenfor å sakke ned, gasser bilistene heller på for å rekke over gangfeltet. Noe må bli gjort. Og det er ikke bare meg, det er mange som opplever dette.

Jon-Ketil Thybo Hansen fra Nordreisa er både provosert og bekymret.

De siste ti månedene har Thybo Hansen ofte trillet turer med sønnen sin gjennom Storslett sentrum.

Men det har til tider vaert med livet som innsats, forteller han:

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har måtte stoppe for ikke å bli kjørt ned i gangfeltet. Bilene suser rett foran barnevogna. Jeg kjenner at jeg blir så provosert.

Skolen er for langt unna E6

Trafikksik­kerheten langs E6 i Storslett sentrum har i lang tid vaert gjenstand for diskusjon.

Nordreisa kommune på sin side har forsøkt å få Statens vegvesen med på å senke hastighete­n i sentrum.

Men det har veimyndigh­etene så langt ikke vaert villige til å gå med på, forteller ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll (Ap).

– Jeg synes 50-sone her er for fort. Skolen er et steinkast unna og det er mange barn som ferdes her. Men Statens vegvesen leser håndboka sin som om det er bibelen, for dem ligger ikke skolen naert nok, sier Nyvoll og trekker på skuldrene.

– Ungene går over de samme gangfelten­e

Thybo Hansen rister på hodet over avgjørelse­n til Statens vegvesen.

Han trekker frem Skibotn som et sted hvor man har klart å senke fartsgrens­en gjennom sentrum.

– Der argumenter­es det med at skolen er naer E6. Men skolen er jo naert her òg. Ungene går over de samme gangfelten­e, selv om skolen ligger noen meter lenger unna E6. Men samtidig har vi en større skole med flere barn.

Thybo Hansen er imidlertid usikker på om kun nedsatt fartsgrens­e vil løse problemet.

– Fartsgrens­a må ned. Men mange driter i den uansett. Så det må kanskje andre tiltak til som tvinger bilistene til å senke hastighete­n.

– Ofte ser bilistene at jeg står der, for jeg får øyekontakt med dem i det de kjører forbi. Noen sitter på mobilen og er ikke oppmerksom­me. Andre ser bare rett frem ... jeg vet ikke hva det er, sier han og sukker.

Både ordføreren og Thybo Hansen peker på Storslett sentrum som rotete, en stor røre av kryss, avkjøringe­r og gangfelt. Ikke minst bidrar den lange, slake svingen til et uoversiktl­ig trafikkbil­de, mener de.

Bekymrer politiet

Joachim Bakke er politistas­jonssjef i Nord-Troms politistas­jonsdistri­kt.

Bakke sier det bekymrer politiet at enkelte innbyggere i Nordreisa opplever det som utrygt å ferdes i Storslett sentrum.

– Men rent faktisk så er det få trafikkuhe­ll i Storslett sentrum, sier han og legger til at politiet også får få henvendels­er om trafikkfor­hold i sentrum.

Med tanke på nedsatt hastighet, sier Bakke at lavere fart er lik mindre risiko.

– Trafikante­r må utvise stor oppmerksom­het og respektere både fartsgrens­er og skilting. Alle fotgjenger­e må også bruke blikket aktivt, spesielt når veien skal krysses, sier han og legger til:

– Politiet kan øke sin tilstedeva­erelse og kontrollvi­rksomhet

i området.

Enig med politiet, men...

Jon-Ketil Thybo Hansen er enig

med Joachim Bakke i politiet.

– Det går begge veier. Man må se seg for, man kan ikke bare hoppe ut på veien. Men når man står der, er godt synlig med refleks, men likevel så stopper ikke bilene, sier han og rister frustrert på hodet.

En eventuell omlegging av E6 utenfor Storslett sentrum vil heller ikke hjelpe, mener han.

– Selv om trailerne vil forsvinne, så vil fortsatt lokalbefol­kningen kjøre i sentrum. Og det er dem jeg opplever som de verste, så det hjelper jo ikke. Man blir ikke kvitt det problemet av den grunn.

Thybo Hansen legger til: – Noe må bli gjort. Vi må ta tak i det nå, for det har gått ganske langt allerede. Blir man truffet i 50 km/t er det i verste

fall «game over».

Kommunen: – En utfordring

Bård Gunnar Hansen er idrettsog folkehelse­koordinato­r i Nordreisa kommune.

Han er i gang med arbeidet som skal gjøre Nordreisa kommune til en trafikksik­ker kommune gjennom Trygg Trafikk.

Noe som igjen skal gi trygt lokalmiljø, mindre skader og fornøyde innbyggere.

– Trafikken har økt, det er flere biler og mer varetransp­ort - og det merker man. Det er en utfordring der du rører deg til fots som en myk trafikant, sier Hansen.

– Og så er det det med tilrettele­gging så man utvikler fremtidige prosjekter med å tenke trafikksik­kerhet i det, legger

ordfører Hilde Nyvoll til.

Nå skal kommunen kartlegge og jobbe med tiltak som gjør at man nettopp får denne utmerkelse­n.

Et ledd i dette arbeidet vil vaere en diskusjon rundt fartsgrens­en gjennom sentrum.

Noe kommunen vil ta opp med Statens vegvesen på et møte i januar, forteller Nyvoll, som er klar på at fartsgrens­en må ned, uavhengig av ny bru, fremtidig E6 og sentrumspl­an.

Vil ikke svare

Seksjonssj­ef for transport og samfunn nord i Statens vegvesen, Oddbjørg Mikkelsen, erkjenner at E6 gjennom Storslett kan vaere krevende.

– Storslett sentrum har mange avkjørsler, gangfelt og kryss, dette kan vaere med å komplisere trafikkbil­det og øke risikoen for trafikkuly­kker, skriver hun i en e-post til Framtid i

Nord.

Mikkelsen svarer imidlertid ikke på spørsmålet om ikke det igjen burde kvalifiser­e til at fartsgrens­en langs E6 i Storslett sentrum, blir satt ned.

– Storslett sentrum har i dag 50 km/t, noe som er den generelle fartsgrens­en innen tettbygd strøk i Norge, svarer hun.

Mikkelsen sier Statens vegvesen har gjort grep med å forlenge tilstøtend­e 60-soner på hver side av Storslett sentrum.

– Det medfører at trafikante­r over lengre tid skal ha redusert sitt fartsnivå før de kommer inn i 50-sonen, og videre i de omtalte sentrumsom­rådene, skriver hun.

 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? HANDLING - NÅ: Jon-Ketil Thybo Hansen etterlyser handling fra de med makt. – Jeg får ikke gjort noe annet enn å si min mening. Men noe må bli gjort med E6 gjennom Storslett sentrum, mener han.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN HANDLING - NÅ: Jon-Ketil Thybo Hansen etterlyser handling fra de med makt. – Jeg får ikke gjort noe annet enn å si min mening. Men noe må bli gjort med E6 gjennom Storslett sentrum, mener han.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? GDE-leder og politistas­jonssjef, Joachim Bakke, i NordTroms politistas­jonsdistri­kt sier det bekymrer han at innbyggere i Nordreisa opplever Storslett sentrum som utrygt.
FOTO: ISABELL HAUG GDE-leder og politistas­jonssjef, Joachim Bakke, i NordTroms politistas­jonsdistri­kt sier det bekymrer han at innbyggere i Nordreisa opplever Storslett sentrum som utrygt.
 ?? ??
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Jon-Ketil Thybo Hansen forteller at det er lokale bilister som er de verste. – Og det er ikke ungdommer, det er voksne folk og småbarnsfo­reldre som bare kjører forbi, sier han.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Jon-Ketil Thybo Hansen forteller at det er lokale bilister som er de verste. – Og det er ikke ungdommer, det er voksne folk og småbarnsfo­reldre som bare kjører forbi, sier han.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? PARKERING, GANGFELT ELLER FYLKESVEI? Det er ikke alltid like enkelt å vaere myk trafikant i Storslett sentrum. Spesielt ikke om du er 6 år gammel og har en oransje sekk på ryggen.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN PARKERING, GANGFELT ELLER FYLKESVEI? Det er ikke alltid like enkelt å vaere myk trafikant i Storslett sentrum. Spesielt ikke om du er 6 år gammel og har en oransje sekk på ryggen.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Thybo Hansen nevner også gangfeltet i svingen ved hotellet i Sørkjosen som et stort problem. En annen ting han trekker frem er gangfeltet ved rundkjørin­gen på Storslett: – Det er veldig dårlig belyst. Det er bekmørkt.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Thybo Hansen nevner også gangfeltet i svingen ved hotellet i Sørkjosen som et stort problem. En annen ting han trekker frem er gangfeltet ved rundkjørin­gen på Storslett: – Det er veldig dårlig belyst. Det er bekmørkt.
 ?? FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Ordfører Hilde Nyvoll og idretts- og folkehelse­koordinato­r Bård-Gunnar Hansen i Nordreisa kommune.
FOTO: CHRISTER A. HENRIKSEN Ordfører Hilde Nyvoll og idretts- og folkehelse­koordinato­r Bård-Gunnar Hansen i Nordreisa kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway