Framtid i Nord

– Han jobbet m Ye for en tunnel

Olav Olsen og Ole Josefsen var de to første sjåførene som fikk kjøre i Kvaenangsf­jelltunnel­en da den åpnet fredag formiddag.

- ARE BERGSET ELVESTAD

Selv om kommune og politikere glimret med sitt fravaer, var det to lokale karer som fikk aeren å vaere fremst i køa når bommen åpnet.

For Josefsen var det litt ufrivillig, mens for Olsen var det planlagt.

– Jeg tar den oppgaven for han

Olsen hadde nemlig dratt ens aerend opp til Kvaenangsf­jellet for å vaere blant de første. Hans avdøde tvillingbr­or, Harald Olsen, var ordfører i Kvaenangen gjennom fire perioder, til sammen 16 år. I denne tida jobbet han mye for å få en tunnel gjennom fjellet.

– Han sa at han skulle vaere en av de første som kjørte gjennom tunnelen, så nå tar jeg den oppgaven for han, forteller broren.

For Olsen betyr det mye at det nå er en tunnel gjennom fjellet, noe han også sier betyr mye for hele regionen.

– Det betyr veldig mye. Og så er det kjempefint at den åpner nå. Var jo litt bekymret for vaermeldin­ga i går kveld, men det vil jo gå fint, snøen kommer ikke før lørdag, sier Olsen.

– Helårsvei

Han var bil nummer to foran bommen. Helt fremst sto Josefsen,

med «tunnelguid­en» Nikolai Midtun Josefsen (10). Han har allerede kjørt gjennom tunnelen flere ganger under anleggsfas­en.

– Jeg har vaert her og lagt asfalt! Jeg er så opptatt av lastebiler, så folk har tatt meg med i de når de kjørte asfalt, forteller Nikolai.

Ole Josefsen var dermed i trygge hender når bommen åpnet.

– Hadde du planlagt å vaere

først gjennom?

– Overhodet ikke. De stoppet meg å spurte om jeg ville bli intervjuet, forklarer han til journalist­en.

NRKs team fra Alta var også til stede for å lage reportasje til TV og radio. Nye Veier vinket Josefsen inn da han tilfeldigv­is var den første til stedet etter klokken 13.30, da veien opp «gamle E6» ble stengt.

– Så derfor endte jeg med å bli først. Men dette er betyr jo mye. Det betyr at vi i grunn får en helårsvei, noe vi aldri har hatt, påpeker kvaenangsv­aeringen.

– Folk har hevdet at dette er vei for noen få mennesker i Kvaenangen. Det er det ikke. Det er europaveie­n til russegrens­a. Det er en stor dag, legger han til.

I fjor vinter ble de igjen på feil side av fjellet når uvaeret traff, og måtte overnatte to netter i Sørkjosen før de kunne dra hjem. Det er noe han håper de nå slipper å oppleve mer.

Ikke til stede

Ordfører Kai Petter Johansen (SV) var ikke til stede under åpningen av tunnelen. Han forklarer at det kom litt brått på da Nye Veier bare ett døgn før meldte at de ville åpne den før helga.

Nye Veier hadde egentlig satt datoen til 19. desember,

men vaermeldin­gen fikk de til å skyve den fram.

– Dette er en veldig stor dag. Det forandrer jo virkelighe­ten til veldig mange nå å kunne ha en fast og forutsigba­r reisevei. Når tunnelen på sørsiden også står ferdig vil det vaere en stor barriere som er brutt.

Johansen er likevel litt offensiv for å få en enda sikrere vei mellom Nordreisa og Kvaenangen.

– Nå får vi disse to tunnelene, og vi vil jobbe videre for den tredje, som var i de opprinneli­ge planene, opp mot Stortinget. Da vil man ha en sikker vei og forutsigba­r vei gjennom Norge, sier ordføreren.

Nye Veier fortalte torsdag at tunnelen ble åpnet cirka seks måneder før først skissert. Det er Johansen godt fornøyd med, og kommer med litt skryt til entreprenø­ren.

– De har hentet inn flere måneder, noe som er veldig positivt. Godt jobbet, sa ordføreren.

Offisiell markering av tunnelåpni­ngen vil vaere 22. januar. Da påpeker Johansen at han vil vaere til stede. are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Kai Petter Johansen, ordfører i Kvaenangen kommune, hadde ikke tid i kalenderen når han bare dagen før ble klar over at Kvaenangsf­jelltunnel­en skulle åpne.
Olav Olsen kjørte gjennom tunnelen på vegne av sin avdøde bror, som hadde jobbet for en tunnel gjennom Kvaenangsf­jellet.
FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Kai Petter Johansen, ordfører i Kvaenangen kommune, hadde ikke tid i kalenderen når han bare dagen før ble klar over at Kvaenangsf­jelltunnel­en skulle åpne. Olav Olsen kjørte gjennom tunnelen på vegne av sin avdøde bror, som hadde jobbet for en tunnel gjennom Kvaenangsf­jellet.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? FOR ORDENS SKYLD: Framtid i Nord snakket kun med de som sto på Kvaenangen-siden av tunnelen. Det kan jo hende at en av bilene på Nordreisa-siden var først. Her ser du køa, like før bommen gikk opp.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD FOR ORDENS SKYLD: Framtid i Nord snakket kun med de som sto på Kvaenangen-siden av tunnelen. Det kan jo hende at en av bilene på Nordreisa-siden var først. Her ser du køa, like før bommen gikk opp.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Her var det bare minutter før bommen gikk opp.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Her var det bare minutter før bommen gikk opp.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? FRA VENSTRE: Nikolai Midtun Josefsen (10) og Ole Josefsen havnet tilfeldigv­is fremst i køa.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD FRA VENSTRE: Nikolai Midtun Josefsen (10) og Ole Josefsen havnet tilfeldigv­is fremst i køa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway