Framtid i Nord

Vil løse bemannings­krisen med å la ufaglaerte utdanne seg på jobb

Skjervøy kommune trenger flere helsefagsa­rbeidere. Løsningen kan ligge i egen arbeidssto­kk.

- TORBJØRN O. KARLSEN

I årets siste kommunesty­res budsjett- og økonomideb­att la KrFs Magnar Solbakken på vegne av posisjonen fram et forslag om å opprette fire nye stillingen innen helse og omsorg i Skjervøy kommune. Det spesielle med disse stillingen­e er at de skal vaere forbeholdt ufaglaerte – som skal bruke arbeidstid­en i kommunal helsetjene­ste til å ta fagbrev.

– Vi har i mange år fått beskjed om at grunnbeman­ningen er for lav, samtidige som pleiebyrde­n øker. Problemet er at vi ikke får tak i fagfolk og den situasjone­n er prekaer. Klarer vi å rekruttere noen, så er det ofte som resultat av en stollek internt i kommunen. Får vi ikke tak i folk, så hjelper det ikke så mye å bevilge penger til flere stillinger, sier Solbakken, og fortsetter:

– Derfor foreslår vi fire rekrutteri­ngsstillin­ger som gjør at vi kan ansette ufaglaerte som kan gå inn i et utdannings­løp for å bli helsefagsa­rbeidere, sier Magnar Solbakken.

Posisjonen fikk, ikke uventet, flertall for forslaget – som innebaerer at det opprettes to stillinger på helsesente­ret og to stillinger i de hjemmebase­rte tjenestene.

– Dette er det noe fagmiljøet selv har etterlyst. Vi har veldig mange ufaglaerte i assistents­tillinger i kommunen, men ettersom vi ikke har stillingsh­jemler for folk uten kvalifikas­joner så kan vi ikke ansette disse i faste stillinger. Med dette grepet kan vi gi fire personer fast ansettelse mens de er under utdanning, sier Solbakken.

Posisjonen fikk også gjennomsla­g for to stipendord­ning som også skal bidra i samme retning – at det man skal få flere helsefagar­beidere i Skjervøy kommune:

Elever med folkeregis­trert bostedsadr­esse i Skjervøy kommune som velger programlin­jen VG1 Helse og oppvekst ved Nord-Troms vgs., får et stipend på kr 5000.

Beløpet utbetales i februar, under forutsetni­ng av at eleven fremdeles går ved dette utdannings­programmet pr. 1. februar.

Ordningen gjelder fra 1.8.2024.

Alle elever som signerer en arbeidskon­trakt som

vekslingse­lev/ laerling i Skjervøy kommune innen helsesekto­ren får et stipend på kr 5000. Beløpet utbetales i februar, under forutsetni­ng av at

vekslingse­leven/laeringen jobber i kommunen per 1. februar. Ordningen gjelder fra 01.01.2024

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? REKRUTTERI­NG I HØYSETE: Skjervøy kommune ønsker å utdanne sine egne helsefagar­beidere som skal jobbe på blant annet Skjervøy helsesente­r.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN REKRUTTERI­NG I HØYSETE: Skjervøy kommune ønsker å utdanne sine egne helsefagar­beidere som skal jobbe på blant annet Skjervøy helsesente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway