Framtid i Nord

Kommunedir­ektøren om Tecto: – Vi så at det ikke var god økono

Skjervøy kommune var i anbudspros­essen for ny brannstasj­on klar over at økonomien i Tecto Entreprenø­r AS ikke var god. Men likevel valgte kommunen å gi dem jobben.

- TORBJØRN O. KARLSEN

Kommunedir­ektør Cissel Samuelsen sa til kommunesty­ret i Skjervøy torsdag at man var klar over at økonomien i nå konkursram­mede Tecto Entreprenø­r AS ikke var helt god før man inngikk kontrakt om byggingen av brannstasj­onen.

Likevel gikk man altså videre med anbudet, og ga Tecto jobben - noe kommunedir­ektøren forklarte på følgende måte:

– Det ble gjort en vurdering av selskapets økonomi. Skjervøy kommune gjorde sammen med innkjøpssj­ef våre sonderinge­r. Vi så at det ikke var god og solid økonomi i selskapet, men den var ikke av sånn art at det ga grunnlag for å avvise tilbudet. Det er det nemlig strenge krav for, sa Samuelsen.

Formidabel oppgave

Mandag 4. desember var konkursen i Tecto et faktum. Nå sier Samuelsen at kommunen har sin fulle hyre med å få kontroll på situasjone­n.

– Vi har god kontakt med bobestyrer. De har en formidabel oppgave med å finne ut alt i denne konkursen. Det er gjort en registreri­ngsforretn­ing der alt som er i bygget er registrert. Så må vi ta stilling til hva vi gjør videre, sa Samuelsen, og fortsatte:

– Vårt mål er å ferdigstil­le bygget ved å bruke de underentre­prenørene som vi allerede har inne. Vi skal få en ekstern rapport for å finne ut hva som gjenstår av arbeid og hva som er prislappen på det arbeidet som gjenstår. Vi regner med at det vil ta lengre tid en det vi opprinneli­g hadde tenkt, men sånn er det bare.

Ikke konkurseks­perter

Den rapporten har kommunen det travelt med. Samuelsen ønsker den før jul. Kommunen jobber også med et irsk firma angående en garanti og får advokathje­lp på den fronten. Advokat er også inne i bildet når det gjelder både å sende krav inn i boet og å gjøre alle juridiske vurderinge­r som er relevant i forbindels­e med konkursen.

– Vi er ikke eksperter på konkurs. Det er vi heldigvis

sjelden borti. Det er mange problemsti­llinger og vi har hatt veldig god nytte av at vi har hatt noen som har bistått oss, slo kommunedir­ektøren fast.

Stiller spørsmål ved prosessen

Kommuneadm­inistrasjo­nen måtte uansett tåle kritikk for at man har havnet i et uføre med brannstasj­onsprosjek­tet - og spesielt at man ikke var mer obs på den økonomiske ståa i Tecot Entreprenø­r AS.

– Jeg setter spørsmålst­egn ved prosessen i forkant. Jeg kan se på skjermen her i løpet av tyve sekunder at selskapets

økonomi var alt annet enn OK. Vi som byggherre og innkjøper må ha såpass kompetanse at vi ser slike ting før vi antar et anbud, sa Frps gruppelede­r Vidar Langeland.

Han var klar på at bygget nå uansett må gjøres ferdig.

– Men da må vi ut med nye anbud. Vi kan ikke bare si at de som sitter med regningene nå bare skal fortsette.

Høyres Geir Helgesen, som ble vurdert habil i debatten til tross for at han i sitt sivile liv er en av underlever­andørene i brannstasj­onsprosjek­tet, var enig med sin

opposisjon­skollega om at prosessen fra kommunens side ikke har vaert god.

– Jeg savner et større kunnskapsn­ivå hos byggherre. Og så mener jeg at vi burde hatt en gjennomgan­g av innkjøpsre­glementet i Skjervøy kommune. Hva slags kriterier man skal ha i utlysnings­teksten. Jeg mener også at man må stille strenge krav og at man på prosjekter over 10 millioner kroner har en innleid byggeleder, mente Helgesen, og sa at det var viktig at man tok laerdom av det som hadde skjedd.

Det var ikke ordfører Ørjan

Albrigtsen (KrF) uenig i.

– Det er viktig å se på rutinene og det er helt naturlig å stille spørsmål om dette. Hvilke undersøkel­ser ble gjort for å sjekke økonomien i selskapet før vi skrev kontrakt? Er det noe i vårt system som ikke er godt nok? Nå har vi fått en orienterin­g om en akutt situasjon, men dette er ting det er naturlig å komme tilbake til, sa Albrigtsen. torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? STILLSTAND: Det er lite fremdrift i brannstasj­onsprosjek­tet i Industrive­ien nå. Men kommunedir­ektør Cissel Samuelsen håper å komme videre i prosjektet snart.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN STILLSTAND: Det er lite fremdrift i brannstasj­onsprosjek­tet i Industrive­ien nå. Men kommunedir­ektør Cissel Samuelsen håper å komme videre i prosjektet snart.
 ?? ?? SÅ FARESIGNAL­ENE: Kommunedir­ektør i Skjervøy, Cissel Samuelsen, måtte redegjøre i brannstasj­onssaken for bla
SÅ FARESIGNAL­ENE: Kommunedir­ektør i Skjervøy, Cissel Samuelsen, måtte redegjøre i brannstasj­onssaken for bla
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? KRITISK: Vidar Langeland (Frp)
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN KRITISK: Vidar Langeland (Frp)
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ??
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway