Framtid i Nord

Truet med å brenne ned huset til moren på SMS – så gjorde han det. Nå er han dømt

Må gjennomfør­e 325 timer samfunsstr­aff.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no

En mann i 20-årene er i NordTroms og Senja tingrett dømt for å ha satt fyr på huset til moren i januar i 2021.

I dommen heter det at mannen hadde vaert på fest hos venner, og at han var beruset da han gikk hjem til sin mors hus. Moren har beskrevet at hun ble skremt av sønnens sinnstilst­and, så hun valgte å flykte ut gjennom kjøkkenvin­duet, og søkte tilflukt hos en nabo.

Det tok ikke lang tid før naboen fikk SMS:

«Spør mamma om ho skal ha mange døre knust eller om huset skal brenne ned!!!»

Like etterpå tente han på boligen ved å sette fyr på en tennbriket­t og to vedkubber i sofaen. Eneboligen brant helt ned til grunnen. Skaden er beregnet til 4,7 millioner kroner.

Mannen har forklart at han angret seg etterpå, men at det da var for sent å slukke brannen. Det var han selv som varslet nødetatene, heter det i dommen.

Spyttet på politibetj­ent

Det var imidlertid ikke det eneste den unge mannen stod tiltalt for.

I april samme år gikk han til angrep på en politibetj­ent som skulle bringe ham til arrest. Denne gangen var det mannens far som hadde ringt politiet for bistand etter at sønnen hadde vaert «sterkt beruset og fysisk utagerende».

I bilen forsøkte han å sparke en politibetj­ent – og han spyttet på samme betjent. Denne hendelsen kunne ikke mannen forklare seg naermere om i retten, da han ikke husket noe saerlig av det, heter det i dommen.

... og ambulansea­rbeider

Året etter, i januar, hadde mannen vaert på en fest i Storfjord og drukket tre dager i strekk. Ambulanse ble tilkalt da han var overstadig beruset, eller bevisstløs, og kom til stedet.

Da mannen kom litt mer til seg selv, krevde han å bli sluppet av ambulansea­rbeiderne, og ble mer og mer aggressiv. Han spyttet i ansiktet på den ene – og oppførte seg truende.

Etter dette har mannen, ifølge dommen, løpt hjem til sin egen bolig. Han bor i en bemannet omsorgsbol­ig, og den ansatte på jobb beskrev han som «sint» og «vanskelig å få kontakt med». Personale turte derfor ikke slippe ham inn i fellesområ­det.

Det førte til at han slo på døra og vinduet med en spade, og forsøkte å knuse vinduene ved å kaste en stubbe mot døra. Det oppstod skader på bygget.

Samfunnsst­raff

Den unge mannen er tidligere dømt, både for voldtekt, for vold mot offentlig tjenestema­nn og for trusler.

Retten har i denne saken lagt vekt på at han var i psykisk ubalanse da han satte fyr på huset til moren, og at han har flere diagnoser og en dokumenter­t helsehisto­rikk.

De har, «under tvil», kommet frem til å ilegge ham samfunnsst­raff, heller enn fengsel. De har fastsatt samfunnsst­raffen til 325 timer, og gjennomfør­ingstiden til 1 år og 6 måneder.

Han må i tillegg betale saksomkost­ninger på 3.000 kroner.

 ?? FOTO: MARIUS HANSEN ??
FOTO: MARIUS HANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway