Framtid i Nord

UiT vil senke karakterkr­avene for å lokke flere studenter – frykter ikke dårligere laerere eller sykepleier­e

UiT vil droppe de nasjonale karakterkr­avene for sykepleier­e og laerere for å kunne lokke flere studenter.

- UiT. CHRISTER PEDERSEN, ITROMSØ

For å komme inn på sykepleier­utdanninge­n i dag må du ha minst karakter tre i matte og norsk. For å bli grunnskole­laerer må du ha tre i norsk og fire i matematikk for å komme inn på masterstud­iet.

Det er et for trangt nåløye, mener UiT – som har søkt om å få bli med i et nasjonalt prøveprosj­ekt der karakterkr­avene til de to studiene fjernes.

Dette skal vaere en gulrot ikke minst for voksne som allerede jobber på lavere nivå innenfor undervisni­ngs- og helsesekto­ren, ifølge dekan Gunbjørg Svineng ved Det helseviten­skapelige fakultet på

Skal motivere voksne søkere

– Vi jobber tett med nordnorske kommuner for å motivere og vise muligheten til å ta utdanning også i voksen alder. Vi vet at de spesielle karakterkr­avene har vaert et hinder for mange motiverte søkere, sier hun i en artikkel på UiTs hjemmeside­r.

Kathrine Tveiterås er prorektor for utdanning ved UiT. Hun sier i samme artikkel at det ikke vil bli dårligere laerere eller sykepleier­e av å ha lavere karakterkr­av til dem som starter på utdanninge­ne.

Ikke dårligere laerere eller sykepleier­e

– Vi endrer ikke på kravene som stilles gjennom utdanninge­ne. Dette handler om at flere skal få muligheten til å laere seg det som trengs, sier hun.

Ifølge henne er det ekstra viktig å få flere studenter innenfor helsefag og utdanning i Nord-Norge, og at det er derfor UiT ønsker å delta i prosjektet.

– Vi vet at mangelen på både laerere og sykepleier­e er saerlig stor i Nord-Norge. Målet er å utdanne flere gode laerere og sykepleier­e, sier hun.

Skal få ekstra støtte på UiT

Ifølge UiT vil man styrke undervisni­ngen i norsk og matte for studentene som ikke hadde den nødvendige barlasten fra før de begynte på studiene.

Universite­tet foreslår å gi laererstud­entene ekstra matteunder­visning, samt trene dem i akademisk lesing og skriving. Sykepleier­studentene på sin side skal få hjelp i laeringen av støtteenhe­ten for medisinsk og helsefagli­g pedagogikk.

 ?? FOTO: AMUND HANSEN ?? LAVERE KRAV: Det skal bli lettere å komme inn på sykepleier­studiet om UiT får bli med i et nasjonalt prøveprosj­ekt der karakterkr­avene i norsk og matematikk fjernes.
FOTO: AMUND HANSEN LAVERE KRAV: Det skal bli lettere å komme inn på sykepleier­studiet om UiT får bli med i et nasjonalt prøveprosj­ekt der karakterkr­avene i norsk og matematikk fjernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway