Framtid i Nord

- Arnøya, tilhører det Skjervøy Kommune?

- AV TROND SIMONSEN Arnøyhamn AV MORTEN WOLD stortingsr­epresentan­ter og medlemmer i helsekomit­een for Fremskritt­spartiet

Hvilke ambisjoner har Skjervøy kommune egentlig for Arnøya?

Etter å ha vaert borte fra Arnøya i mange år (10 år i Tromsø og Nordreisa i 25 år) flyttet jeg tilbake i 2011. D var det stor optimisme. Planer om rastunell med fastlandsf­orbindelse. Det gikk ikke helt slik. Likevel; bedriftene her ute går godt (det ser vi på skattelist­ene i avisen ) men det folk har vaert mest opptatt av har alltid vaert rassikring av de mest utsatte veien ! Det har vaert mange planer, mye krangel og lite resultat!

Store planer om fastlandsf­orbindelse før kommunikas­jon mellom bygdene var sikret.

Kommunen har ikke fått rassikrer veien så Arnøya er ofte delt i to vinterstid :De som bor naert fergeleiet på Lauksletta med Arnøy Laks og mange dagpendler til fra Skjervøy tettsted og på den andre sida av den mest rasutsatte veien, Arnøyhamn og resten av øya

På tross av dette har Skjervøy kommune jobbet i mange år med å nedlegge ned skolen her ute. De har ment at elevene burde pendle til Skjervøy

Dette har vaert på agendaen til nåvaerende rådmann fra ho tiltrådte! Dette er det Skjervøy kommune har hatt å tilby barnefamil­iene og ungdommen her ute.

Det gikk som det måtte gå, barnefamil­ier og ungdom flytter herifra. Ikke til Skjervøy som kommunen forventet, men til nabokommun­en Nordreisa. Mange familier mange barn og bedrifter med (Fks. Nordtroms rør) Så her mistet kommunen mange skattekron­er + tilskudd fra staten!!

Skjervøy kommune har aldri hatt en plan for å stoppe fraflyttin­ga fra Arnøya - bare en plan for å få folk til å flytte til Skjervøy

Er ganske utrulig når vi vet at det er mange viktige bedrifter her ute.

Kommunen har no store utfordring­er med bopel til strømmen av ukrainske flyktninge­r . Her ute har vi et stort internat, som med enkle midler kan rustes opp .Kan også bygges om til leilighete­r !(vi har tegningene klare!

Her fins skolekjøkk­en, sløydsal, stor gymsal, svømmehall, bibliotek og mange klasserom så her nok for flyktninge­ne å ta seg til.

I stedet planlegger kommunen å investere i modulbygg på et overbefolk­a tettsted !? Internatet og di muligheten som ligger her burde vaere et drømmescen­ario for di fleste kommuner , men ikke for Skjervøy der skal alt legges til kommunesen­teret. Arnøya

skal bare brukes til rekreasjon!

Vi fikk litt fremtids tru når vi fikk tegnet inn en ny rassikrer veitrase . Det var en lang prosess ,kommunesty­ret måtte først omgjøre et vedtak om rastårn

Etter dette fikk vi en konsekvens­utredning som ikke var helt positiv men kommunen orket ikke å jobbe mer med det . Formannska­pet omgjorde vedtaket ! Sånn fungerer demokratie­t i Skjervøy kommune. Går forresten rykter om at kommunen jobber for ny bru fra Skjervøy med to kjørefelt (trafikken er no sprengt over sundet) da

Passer det dårlig med en dyr tunell på Arnøya!!.

Så no er vi tilbake til planer om rastårn og en kontroller­t neds

het uten at det har vaert behandlet demokratis­k i Stortinget. Vi er derfor svaert overrasket at det er Høyre som ser ut til å sikre flertall for dette ytterliggå­ende forslaget.

Stortinget vedtok 12. desember å utsette votering av smittevern­loven i Stortinget, og vi håper at Arbeiderpa­rtiet, Høyre og Senterpart­iet sine representa­nter stemmer i henhold til sin personlige overbevisn­ing når det skal voteres med fullsatt pregning av ras som det heter.

Men de fleste rasene går når det er dårlig sikt og nedbør og veien kan ikke rydder før det er lyst og god sikt, så det kan bli mange dager med stengt vei ! Det er det Skjervøy har å tilby oss her ute; minst mulig utgifta og mest mulig skattekron­er inn. stortingss­al mandag 18. desember. Vi håper de lytter til de tunge juridiske miljøene som har vaert klare på at denne loven er feil retning for demokratie­t. Den demokratis­ke kontrollen av inngripend­e tiltak for befolkning­en bør ligge fast, også under kriser som rammer landet.

Koronapand­emien viste at Stortinget klarte å områ seg raskt og ga regjeringe­n hjemmel til å innføre tiltak som man

På Arnøya med sin beliggenhe­t langt mot nord og høge fjell har vi den lengste vinteren på fastlandsn­orge. Vi har stor verdiskapn­ing det naermer seg 2 milliarder i året og bedriftene planlegger utvidelse.

Om vi hadde fått mere midler fra staten til rassikring, så har vi betalt til bake med øket verdiskapn­ing ; egentlig en vinn vinn situasjon. så som nødvendig for å hindre smitte. Den senere tid er det ulike meninger om hvilke land som håndterte pandemien «best». Aftenposte­n på lederplass gav Sverige enn knapp seier, hvor strategien ikke var nedstengin­g. Det er krevende å konkludere, men i ettertid er vi alle bekymret over de konsekvens­ene nedstengin­gen gav, spesielt for barn og unge. Det viser behovet for en demokratis­k kontroll og forankring av svaert inngripend­e smittevern­stiltak.

Det er viktig å vurdere effektivit­eten av de tiltakene som loven tillater og de man innfører. Historien har vist at overdrevne restriksjo­ner ofte kan føre til motstand i befolkning­en, noe som igjen kan undergrave hensikten med tiltakene. Beslutning om nedstengin­g bør etter vårt syn ligge til Stortinget og ikke byråkratie­t som lovforslag­et åpner for.

Det er en balansegan­g mellom å ta raske og effektive beslutning­er i krisetider og å oppretthol­de demokratis­ke prinsipper og åpenhet. Derfor stemmer Fremskritt­spartiet imot denne loven.

OG BÅRD HOKSRUD

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway