Framtid i Nord

Ballongen sprakk

- Framtid i Nord

Helse Nords råkjør for å tvinge gjennom dårlig funderte innsparing­er endte med helsprekk. Det ble et prestisjen­ederlag for foretaket, mens helseminis­teren rygget tilbake til start i sin årlige sykehustal­e sist tirsdag.

regjeringe­n mente det var smart å slippe reformens prøveballo­ng i en tynt befolket landsdel, har de nå fått klar beskjed om at likeverdig­e, desentrali­serte tjenester ikke er noe man skusler vekk etter innfallsme­toden. Verken i nord eller i resten av langstrakt­e Norge. Skråsikre formaninge­r fra foretaket gjennom høst og forvinter har ikke vaert forankret i kvalitetss­ikret tallmateri­ale, i ROS-analyser, hos ansatte, befolkning eller store deler av fagmiljøet, inkludert legeforeni­ngen.

I den grad

å vaere mange usikre faktorer og det er et dårlig utgangspun­kt for å fase inn en så viktig reform, med så inngripend­e tiltak. Det har skapt stor utrygghet fra sør til nord i landsdelen og tillit må man opparbeide seg. Da dokumentet som skulle på høring i vinter heller ikke var tuftet hos flertallet i eget styre, måtte nødbremsen tas i bruk.

Det viste seg

Det politiske fundamente­t viste seg å vaere like stødig som et bananskall, i den forstand at ett av to regjerings­partier gikk i helsepolit­isk opposisjon. Nemlig Senterpart­iet.

Motstanden mot kutt av grunnlegge­nde sykehustje­nester var massiv langs hele leia og støtten fra Stortinget var skral. Tvert i mot er inntrykket at hele fargespekt­eret av partier ville avslutte en forfeilet prosess.

Helseminis­terens egen tale sist tirsdag fungerte også som en retrett, ettersom det ble varslet nye kutt- og omstilling­splaner, pluss nye premisser for investerin­ger. Kravet til egenkapita­l ble justert, og demografi og reelle kostnader skal danne grunnlag for overføring­er. Signalene i forhold til akutt- og fødetilbud er mer forsonlige. Det er en måte å be om pent vaer på, men vi tror ikke kriseforst­åelsen knyttet til mangel på fagfolk eller behovet for prioriteri­ng er borte. Eller bør vaere borte.

De utfordring­ene er naturligvi­s reelle, men helhetlige tiltak forutsette­r en helt annet klokskap. I tillegg til å jobbe med regnestykk­er, må hjertet vaere på plass.

Verktøykas­sa må ha mer enn kommersiel­le, visjonsløs­e grep i offentlig regi. Pasienter ser og skjønner at lengre vei til akutthjelp, fødetilbud og tilbud til de med psykiske helseprobl­emer gir mer utrygghet – og kanskje flere unge mennesker på flukt fra landsdelen.

arbeider etter regler for god presseskik­k slik de er nedfelt i Vaer Varsom-plakaten. Ta kontakt med redaksjone­n dersom du mener deg urimelig behandlet i en avisomtale. Du kan også klage til Pressens faglige utvalg, pb 46 Sentrum, 0101 Oslo.

E-post: pfu@presse.no. Tlf: 22 40 50 40. Faks: 22 40 50 55.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway