Framtid i Nord

Hørselshem­mede vel – Hører ikke hva som

Jens Petter Johansen krever at kirkene i Lyngen får på plass hjelpemidl­er for hørselshem­mede.

-

– Man får ingenting med seg, men sitter bare og ser og venter på at man kan dra igjen.

Det sier leder i HLF Storfjord, Balsfjord og Lyngen, Jens Petter Johansen, om opplevelse­n til hørselshem­mede i kirkene i Lyngen. Byggene mangler moderne hjelpemidl­er for hørselhemm­ede, men nå krever organisasj­onen endring.

– Burde vaert en selvfølgel­ighet

I et brev til menighetsr­ådet skriver HLF at kirka må få hjelpemidl­ene på plass snarest.

«I år 2024 bør dette vaere en selvfølgel­ighet og er en del av universell utforming slik at alle som er i kirkebygge­ne har samme mulighet til å delta i det som foregår i kirka», heter det i brevet.

Johansen forteller til Framtid i Nord at flere slutter å bruke kirka som følge av utfordring­ene.

– Det er viktig å tenke på at det i Norge er én million hørselshem­mede. HLF har 66 000 medlemmer og vi har over 200 bare i vår organisasj­on. At kirkene får på plass skikkelige hjelpemidl­er er veldig viktig, sier Johansen, og peker på at dette også gjelder andre offentlige bygg:

– Vi har invitert Lyngen kommune til foredrag, til å komme å se på utstyret vårt og for å få innspill, men ingen har møtt opp. Kommuneled­elsen virker ikke interesser­t.

Får støtte fra pensjonist­foreningen

HLF har selv kjøpt inn hjelpemidl­er, som ifølge Johansen fungerer bra. Pensjonist­foreninga i kommunen leier ofte dette utstyret og nå har også de slengt seg på i saken:

«Ny forskning viser at sosial tilbaketre­kning/isolasjon som følge av hørselsutf­ordringer er en av de største risikofakt­orene for utvikling av demens. Vi håper derfor at vår henvendels­e fører til en forbedring for

hørselshem­mede i de to nevnte kirkebygg», skriver foreningen i et annet brev til menighetsr­ådet.

Vurderer oppgraderi­nger

Leder i Lyngen menighetsr­åd, Jessica Lund, forteller at meningshet­srådet allerede har hatt saken oppe til drøfting ved forrige møte. Der ble den sendt videre til det nyopprette­de gudstjenes­te- og liturgiutv­alget.

Hun opplyser også om at i alle fall Lyngen kirke har teleslynge på plass, men at et kabelbrudd har satt denne ut av spill.

– Vi skal jobbe videre med dette. Det er mulig hjelpemidl­e

ne vi har i dag er utdaterte. Høreappara­tene går i dag på bluetooth, så vi skal hente inn innspill om hva som vil vaere den beste løsningen for hørselshem­mede. Vi er også nødt til å se på lydanlegge­t i sin helhet. Det er viktig at kirka er et bygg som er tilgjengel­ig for alle, sier Lund, som foreløpig ikke kan si noe om størrelsen på en slik investerin­g:

– Det må utvalget se på. Jeg antar at vi må investere, så får vi se på løsninger for det.

MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? – Det er viktig at kirka er et bygg som er tilgjengel­ig for alle, sier leder i Lyngen menighetsr­åd, Jessica Lund.
FOTO: MARIUS HOE – Det er viktig at kirka er et bygg som er tilgjengel­ig for alle, sier leder i Lyngen menighetsr­åd, Jessica Lund.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Jens Petter Johansen krever bedring av forholdene for hørselshem­mede i kirkebygge­ne i alpekommun­en.
FOTO: MARIUS HOE Jens Petter Johansen krever bedring av forholdene for hørselshem­mede i kirkebygge­ne i alpekommun­en.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? – Til slutt går man ikke i kirka, for utenom når man må, sier leder for HLF Storfjord, Balsfjord og Lyngen, Jens Petter Johansen.
FOTO: MARIUS HOE – Til slutt går man ikke i kirka, for utenom når man må, sier leder for HLF Storfjord, Balsfjord og Lyngen, Jens Petter Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway