Framtid i Nord

SV går hardt ut mot kvotemeldi­ngen: – Glem vår støtte

SV sier regjeringe­n kan glemme å få deres støtte i fiskeripol­itikken, om de ikke setter en stans for dagens kjøp og salg av kvoter. – En utvikling som ødelegger for kystsamfun­nene og ungdommen.

- MARTIN LAEGLAND, VG

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har i over ti år vaert en av venstresid­ens fiskeripol­itiske talsperson­er.

Nå har han lest seg perm til perm gjennom regjeringe­ns foreslåtte kvotemeldi­ng, som skal legge føringer for fremtidens fiskeripol­itikk.

Og han er ikke fornøyd. – Siden fredag har jeg forsøkt å lese kvotemeldi­ngen på best mulig måte for kysten. Men det er bare å erkjenne: Det har vaert vanskelig.

– Kan ikke akseptere

Han mener regjeringe­n har hoppet bukk over den største utfordring­en norsk fiskeri står i. Nemlig hvor dyrt det er å få lov til å drive med fiske.

Skal du bli fisker må du nemlig ha en fiskekvote. Det er for å sikre baerekraft i fisket, slik at også fremtidige generasjon­er kan høste av havets hvite gull.

Men kvotene selges for stadig høyere og mer svulmende millionbel­øp til høystbyden­de. Det er denne ordningen SV vil ha slutt på.

– Det er flere ting vi synes er positive med kvotemeldi­ngen. Men det aller viktigste gjør regjeringe­n ingenting med. Det kan ikke vi akseptere, sier Fylkesnes.

Krever endring

SV mener Ap beskytter pengesterk­e aktører i fiskerinae­ringen.

– Jeg savner Cecilie Myrseth fra opposisjon­en, da hun drev fiskeripol­itikk med beina tydelig plantet på venstresid­en. Istedenfor vil denne politikken gjøre at man i enda større grad

enn før blir avhengig av penger for å få rett til å fiske.

– Kan dere støtte kvotemeldi­ngen uten radikale endringer?

– Nei. Gjør vi ikke noe med kjøp- og salgssyste­met så kan de glemme vår støtte. Vi kan aldri sette vårt godkjentst­empel på en utvikling som ødelegger for kystsamfun­nene og ungdommen.

Taus fiskerimin­ister

VG har vaert i kontakt med fiskerimin­ister Cecilie Myrseth. Hun ønsker ikke å kommentere utspillet til Fylkesnes, men viser til stortingsr­epresentan­t Willfred Nordlund (Sp) på Stortinget. Det er på Stortinget regjerings­partiene skal forhandle for å klare å sikre seg flertall.

– Kvoteforde­lingen og hvordan denne skjer i norske fiskerier skaper debatt og uenighet. Utgangspun­ktet vil ofte avhenge av hvilken kaikant man står på.

Han sier målet til Ap og Sp er å skaffe et bredt kompromiss som kan stå seg over tid.

– Nå skal vi få innspill på helheten i meldingen til Stortinget. Enkeltdele­ne har vaert på ordinaer høring. Så får vi ta det derfra og jeg vil derfor ikke kommentere på ulike enkeltkrav nå, sier han.

 ?? ?? Torgeir Knag Fylkesnes .
Torgeir Knag Fylkesnes .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway