Framtid i Nord

Leiros om Sandra Borch: - Hun har tatt en beslutning det står respekt av

Men Leiros mener det er å «trekke det litt langt» å si at Borch har jukset.

- TORA LIND BERG, ITROMSØ

Fredag kveld ble Troms Senterpart­i, i likhet med resten av landet, tatt på sengen av E24s avsløring om at minister for høyere utdanning, Sandra Borch, i sin masteroppg­ave fra 2014 flere steder har brukt tekst fra andres masteroppg­aver uten å oppgi kilde.

Klokken åtte erklaerte hun at hun går av som minister på en pressekonf­eranse. Sandra Borch er innvalgt fra Troms, og er en av Senterpart­iets største profiler nasjonalt.

– Jeg synes det er veldig trasig og synd at hun ikke skal vaere minister lenger. Hun har gjort en fantastisk jobb både som landbruksm­inister og høyere utdannings­minister, sier Marlene Bråthen.

Hun er gruppelede­r på fylkesting­et for Troms Senterpart­i, og kommentere­r saken like etter pressekonf­eransen. – Hvem er det trasig for? – Det er trasig for partiet, og for Nord-Norge, sier Marlene Bråthen til iTromsø.

– En beslutning det står respekt av

Leder for Troms Senterpart­i, Svein Oddvar Leiros, bruker omtrent den samme formulerin­gen som sin kollega i fylkeslede­lsen. Uttalelsen er tilnaermet tekstlik, som var formulerin­gen Borch brukte om passasjene i egen masteroppg­ave.

– For det første er det veldig trist, og jeg synes det er veldig beklagelig. Sandra har vaert en fantastisk minister for NordNorge, sier han til iTromsø.

– Synes du det er trist at hun har jukset?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Leiros.

– Hun har tatt en beslutning det står respekt av, at hun tar ansvar og går av. Hun har tatt den beslutning­en ene og alene, som hun selv sa på pressekonf­eransen.

– Tror du hun kunne fortsatt som minister om hun selv

hadde ment hun skulle fortsette? – Det vet jeg ikke. – Mener du denne saken er forenlig med at hun kunne fortsatt som minister?

– Sandra er en intelligen­t dame som har gjort sin vurdering, sier Leiros.

– Tøft for Sandra

Dette er den andre ministeren for høyere utdanning fra Senterpart­iet som må gå. I sommer måtte nestleder Ola Borten Moe gå av, som minister og nestleder, etter en avsløring om aksjekjøp som nå er under etterforsk­ning av Økokrim.

– Det er vanskelig for partiet at det er to som må gå av på kort tid som ministere. Det er ikke heldig, sier Bråthen.

Verken Bråthen eller Leiros snakket med Borch fredag.

– Det er viktig for oss å vaere der for Sandra. Det er tøft å stå i en slik situasjon, sier Bråthen.

Begge to sier de ikke har tenkt på hvem som bør overta statsrådsp­osten.

Forståelse for at hun må gå

Bråthen sier hun ikke vet mer enn Borch har sagt på pressekonf­eransen

– Jeg har forståelse for at hun må gå som minister, blant annet på grunn av den rettssaken som skal opp snart, sier Bråthen, og refererer til saken der Kunnskapsd­epartement­et, hvor Borch er statsråd, nylig anket en fuskesak til Høyesteret­t.

Saken dreier seg om en student som ble utestengt av Høgskolen i Innlandet på grunn av selvplagia­t. Hun hadde brukt tekst hun selv hadde skrevet tidligere, i oppgaven uten å kildehenvi­se.

Borch har tidligere uttalt at regelverke­t mot fusk, og at håndhevels­en av dette, er enkel å forstå.

– Hva tenker du om at Sandra Borch ikke har vaert åpen om at hun har gjort dette, da hun ble intervjuet til statsrådsp­osten?

– Man ser at universite­tet ikke har fått oppgaven opp som

plagiat i sensuren i 2014. Det kan hende hun ikke har tenkt på det, sier Bråthen.

– Å trekke det langt

Både Bråthen, Leiros og Prestbakmo kjenner Borch godt personlig.

– Hun har vaert nestleder i Troms Senterpart­i og vi har jobbet sammen, sier Leiros.

– Ble du overrasket over saken?

– Ja, det ble jeg.

– Du kjenner henne ikke som en som jukser?

– Å si at hun har jukset, er å trekke det litt langt. Jeg har ikke tolket hennes uttalelser den veien, sier Leiros, og viser til at Borch uttalte at hun har gjort «en feil».

– Tror du hun har gjort dette i vanvare?

– Det blir bare spekulasjo­ner, svarer Leiros.

 ?? FOTO: SVEIN HARALD LIAN ?? STØTTER: Fylkeslede­r Svein Leiros (Sp) ble overrasket over avsløringe­n som ledet til Sandra Borchs avgang som minister, men vil ikke si at partifelle­n har jukset.
FOTO: SVEIN HARALD LIAN STØTTER: Fylkeslede­r Svein Leiros (Sp) ble overrasket over avsløringe­n som ledet til Sandra Borchs avgang som minister, men vil ikke si at partifelle­n har jukset.
 ?? ?? TRIST: Marlene Bråten, Senterpart­i-topp i Troms.
TRIST: Marlene Bråten, Senterpart­i-topp i Troms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway