Framtid i Nord

– Helt hinsides

Organisasj­onen Spillavhen­gighet Norge opplever en økning i antall henvendels­er. – De store pottene har en bakside, sier LillTove Bergmo.

- EMMA FONDENES ØVREBØ emma.fo@vg.no

Jobber med løpende nyheter fra inn- og utland. Jeg er spesielt opptatt av krim- og helsesaker og temaer som unge interesser­er seg for. Tips meg gjerne på emma.fo@vg.no.

Den siste tiden har nordmenn virkelig hatt flaksen på sin side.

Tirsdag vant en kvinne fra Østlandet 1,36 milliarder kroner i Eurojackpo­t, og dagen etter var det en ung mann fra Østlandet sin tur. Han vant 285,8 millioner kroner i Vikinglott­o.

– Det er helt hinsides, sier daglig leder i Spillavhen­gighet Norge, Lill-Tove Bergmo, til VG.

For de fleste er lotto og tallspill harmløst, men for noen kan de store vinnerpott­ene bli en trigger, ifølge Bergmo.

– Når folk har det trangt økonomisk kan pengespill fort bli et desperat forsøk på å øke inntekten.

Mange av dem som tar kontakt er på gjeldsordn­ing.

– Folk kan si at de har seg selv å takke, men det er ofte en familie bak der, som blir berørt.

– En evig kamp

Organisasj­onen har opplevd en økning i antall henvendels­er de siste årene. Fra 2022 til i fjor hadde de en oppgang på ti prosent i nye henvendels­er.

– Andelen spillere øker når potten øker. Det er trist. De store pottene har en bakside. Det er så få som vinner kontra dem som taper. Pengespill driver inn så ufattelig mye penger hvert år, sier Bergmo.

Hun forteller at organisasj­onen står i en situasjon der de må nedskalere tilbudet på grunn av mangel på penger.

I fjor fikk organisasj­onen bevilget 2,6 millioner kroner gjennom Handlingsp­lanen mot spilleprob­lemer.

– Vi fikk vite på onsdag at det er satt av 4,1 millioner kroner til støttegrup­per for dem med spilleprob­lemer, som er en økning på 100.000. Det er mange søkere, så vi tror ikke på økt bevilgning. Jeg er skikkelig oppgitt. Det er en evig kamp, sier Bergmo.

Statssekre­taer Erlend Hanstveit

sier at regjeringe­n ser svaert alvorlig på pengespill­problemer og har iverksatt en rekke tiltak for å forebygge dette.

– Heldigvis har vi også sett en halvering av antall problemspi­llere siden 2019. Vi er likevel ikke i mål, og arbeidet som Spilleavhe­ngighet Norge gjør er et viktig bidrag for å fortsette den positive utviklinge­n, sier han til VG.

De har økt bevilgning­en til tilskuddso­rdningen for frivillige organisasj­oner som arbeider med problemati­sk spilleatfe­rd med 28 prosent – nesten én million kroner – i løpet av handlingsp­lanperiode­n 2022 til 2025.

Les her: Kvinne fra Østlandet vant rekordsum: - Ikke sovet i det hele tatt

Vanskelig å vinne

Senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Norsk Tipping, Anne Marit Sletten, sier at store potter trekker flere spillere enn små potter.

– Fra vår egen kundebase ser vi at risikospil­lerne bruker mer penger på lotterier når pottene er store, men det er penger de flytter fra andre spill. De spiller ikke for mer penger totalt sett, sier hun til VG.

Eurojackpo­t og Vikinglott­o er internasjo­nale spill med veldig mange deltakere. Det er vanskelig å vinne, og det kan gå lang tid mellom hver gang noen vinner førsteprem­ien.

– Det er ikke vanskelig å forstå Spillavhen­gighet Norges reaksjon. Vi vet at all pengespill­reklame oppleves som en belastning for dem som sliter med spill, og markedsfør­ing og medieomtal­e av store jackpotter er ikke noe unntak.

Sletten forteller at det er deres jobb er å forebygge pengespill­problemer i befolkning­en.

– Både vi og myndighete­ne vil at mest mulig av spillehove­t skal dekkes av trygge spill som lotterier, på bekostning av nettkasino som har blodrød risikoprof­il. Derfor styrer vi bevisst markedsfør­ingen vår mot lotteriene.

– Lotterier har lav risiko fordi det er langsomme spill med få trekninger og mange deltakere som spiller for litt hver.

 ?? FOTO: EUROJACKPO­T ?? EUROJACKPO­T: Bildet er fra trekningen tirsdag kveld.
FOTO: EUROJACKPO­T EUROJACKPO­T: Bildet er fra trekningen tirsdag kveld.
 ?? FOTO: ILJA C. HENDEL/KUD ?? Statssekre­taer Erlend Kaldestad Hanstveit.
FOTO: ILJA C. HENDEL/KUD Statssekre­taer Erlend Kaldestad Hanstveit.
 ?? FOTO: SPILLAVHEN­GIGHET NORGE ?? GRÜNDER: Lill-Tove Bergmo.
FOTO: SPILLAVHEN­GIGHET NORGE GRÜNDER: Lill-Tove Bergmo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway