Framtid i Nord

Kinosjefen bytter beite, dette skal hun gjøre nå

Det nasjonale kventeater­et har tilsatt kinosjefen i Nordreisa i en nyopprette­t stilling som produksjon­sleder og inspisient.

- PÅL VEGARD ERIKSEN pal@ruijan-kaiku.no Ruijan Kaiku

Den kvenske avisa Ruijan Kaiku:

– Hvor ofte kommer det en så spennende stilling her i Nordreisa, fra en institusjo­n som holder på å bygge seg opp, og som har så stor betydning for et helt folk? Jeg blir rørt bare av å snakke om det.

Det sier Agnete Båtnes Braaten (31) til Ruijan Kaiku.

Braaten, som er fra Nordreisa og til daglig jobber som kinosjef i Nordreisa kommune, var den som trakk det lengste strået i kampen om jobben i den nyopprette­de stillinga som produksjon­sleder og inspisient ved Kvääniteat­teri AS.

Klar for jobben

– Jeg er veldig klar og synes dette var en spennende stilling, og var ikke tvil om at jeg ønsket jobben da jeg søkte, sier Braaten.

– Da jeg så stillingsu­tlysningen følte jeg at jeg kunne krysse av punkt etter punkt, i tillegg var det ting jeg hadde lyst å gjøre og lyst å vaere med på, og som jeg mener jeg var kvalifiser­t for og har erfaring med, sier den entusiasti­ske reisavaeri­ngen.

Braaten kommer inn med mange års erfaring blant annet fra musikkbran­sjen, der mange vil kjenne henne som artisten Ágy.

Hun har også jobbet med det kvenske tidligere, da hun blant annet har vaert involvert i Kyläpeli, det kvenske landsbyspe­let i

Nordreisa, ved flere anledninge­r. Både som hovedrolle­innehaver og som medproduse­nt. Hun har også vaert tilsatt i en midlertidi­g stilling som prosjektle­der hos Halti kvenkultur­senter IKS.

I fjor sommer var hun også programled­er i kvenkultur­senterets minipodkas­tserie, Praatikas, der hver episode ble presentert hos Ruijan Kaiku.

Braaten har en bachelorgr­ad i Kulturell og kreativ entreprenø­rskap fra UiT – Norges arktiske universite­t. Hun er tilsatt i sin nye jobb i en 100 prosent fast stilling og tiltrer 10. april i år.

Styrker staben

– Du må jo vaere den første inspisient­en på et kvensk teater noensinne?

– Det er du, Agnete, skyter administra­tiv leder Inger Birkelund inn.

– Her skriver vi historie, sier Braaten og ler.

Birkelund sier hun er svaert tilfreds med å ha fått inn en ny kollega i staben.

– Vi er veldig glad for å få på plass akkurat denne stillinga. Det er en annerledes stilling enn vi har fra tidligere. Nå får vi styrket også den administra­tive biten, og det trengs, sier Birkelund.

Birkelund leder en stab på fem, men har til nå vaert den eneste på den administra­tive siden.

– Det er veldig mye arbeid som skal gjøres når man produserer teater. Det vaere seg knyttet til markedsfør­ing, budsjetter, planleggin­g, turneplan, og enormt mange andre oppgaver, sier hun.

Andre oppgaver kan vaere vertskapsr­ollen overfor alle som kommer i forbindels­e med produksjon­er. – På Buffy By var det 25 personer som var involvert, og på den forestilli­nga vi jobber fram nå, Nuorassa kohisee, er det over 20, forklarer Birkelund, og legger til:

– Så det er klart det trengs folk for kunne administre­re og organisere og få det til å bli trivelig for de som kommer hit for å jobbe.

Unge og kvalifiser­te søkere

Blant søkermasse­n var det åtte personer som ble tilkalt til speedinter­vju, hvorav fire gikk videre til et dybdeinter­vju.

Til tross for at Braaten bare er 31 år, var hun den eldste blant disse fire, opplyser Birkelund.

– Alle de åtte søkerne var kvalifiser­te og kunne løst oppgavene, i tillegg til at man kan legge litt ulike oppgaver til stillinga utfra hvilken kompetanse som kommer inn. Alle var dedikerte og hadde lyst på jobben. Det var svaert gode søkere. Så det var en utrolig takknemlig følelse, sier Birkelund, og legger til:

– Agnete hadde absolutt konkurrans­e, men ble til slutt innstilt som nummer én og vi er veldig glade for at hun takket ja. For oss var det også viktig at den som skulle få jobben skulle vaere i Nordreisa, noe som var én av de tingene som ble vektet fra vår side.

– Jeg kan jo avsløre at jeg begynte å gråte da jeg ble oppringt, skyter Braaten inn.

Bygger institusjo­n

Birkelund sier at hovedoppga­vene i den nye stillingen blant annet er å ha ansvar for prøvene foran hver teaterprod­uksjon, og ledelse av disse. For hver produksjon dreier det seg om 8 uker med prøver. Dette, i tillegg til å vaere turneleder når teateret er ute på turné.

– Mellom slagene kommer de administra­tive oppgavene som skal løses her på Halti i lag med meg, sier hun.

– Vi skal jo bygge opp en helt ny institusjo­n, så det er mange oppgaver i vente, avrunder Birkelund.

 ?? FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN ?? Agnete Båtnes Braaten (fremst) i Praatikas-studio sammen med Heidi Johanne Blomli (midten) og Malin Vollstad.
FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN Agnete Båtnes Braaten (fremst) i Praatikas-studio sammen med Heidi Johanne Blomli (midten) og Malin Vollstad.
 ?? FOTO: KUVA: CHRISTER A. HENRIKSEN ?? Kinosjef i Nordreisa, Agnete Båtnes Braaten, tiltrer sin nye jobb som produksjon­sleder og inspisient ved Kvääniteat­teri den 10. april.
FOTO: KUVA: CHRISTER A. HENRIKSEN Kinosjef i Nordreisa, Agnete Båtnes Braaten, tiltrer sin nye jobb som produksjon­sleder og inspisient ved Kvääniteat­teri den 10. april.
 ?? FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN ?? Inger Birkelund og Agnete Båtnes Braaten.
FOTO: KUVA: PÅL VEGARD ERIKSEN Inger Birkelund og Agnete Båtnes Braaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway