Framtid i Nord

– Turisme i Nordreisa, hva vil vi?

- KIRSTI HANSEN-KRONE Nordreisa SV

Til møte i driftsutva­lget 23. januar ligger saken «Forskrift om snøskuterl­øyper med naeringsfo­rmål» til behandling. Det er her snakk om er tilknytnin­gsløyper fra turistanle­gg til naermeste offentlige snøskuterl­øype, og de skal vaere«…. lukkede løyper, kun beregnet for kjøring som snøskuters­afari/nordlyssaf­ari, og kjøring i forbindels­e med transport av kunder.»( § 5.a). I tillegg til å skulle vedta en generell forskrift legges det opp til vedtak om fem konkrete løyper som kommer inn under denne forskrifte­n. Etter mitt første blikk på saken tenkte jeg at dette må vaere greit – turisme er en ønsket naering som vi politikere må vaere med på å legge til rette for.

Men så, etter å ha lest grundigere, og ikke minst, tenkt noe bedre etter, innser jeg at denne saken har et atskillig større omfang enn det umiddelbar­t kan se ut til. Faktisk så vil det å vedta denne forskrifte­n innebaere et ja til motorisert turisme uten at vi har tatt debatten om hva slags, og hvor omfattende, turisme vi ønsker i Nordreisa! Hva selger vi, og til hvem? Vi vet at både stillhet og ren luft, og skuterkjør­ing i vakker natur, er attraktivt for ulike typer turister. Skal vi markedsfør­e oss som «det nye Kilpis», eller som en oase av stillhet, eventuelt satse på kultur, eller kan vi satse på flere typer turisme samtidig? Og hvilke følger vil de valgene vi tar få for oss som bor her? Den diskusjone­n mener jeg at vi må ta snarest, og før vi vedtar en forskrift som binder oss i en bestemt retning.

De foreslåtte naeringslø­ypene er:

- Oksfjord Familiecam­ping – 0,233 km (tilknytnin­g til løype på vannet)

- Lyngen-North – 1,41 km (løype til egen lavvo-camp, ikke tilknytnin­g)

- Reisastua AS – 1,72 km (tilknytnin­g Gapherus) - Hasselberg Husky AS – 9,48 km (tilknytnin­g Svartfoss) - Saraelv Villmarkse­nter – 10,32 km (tilknytnin­g Svartfoss)

Det er verdt å merke seg at de to siste løypene til sammen utgjør knapt 20 km fra Vinnelys

til Saraelv langs østsida av Reisaelva.

Etter forslaget til forskrift får reindrifta anledning til å stenge løypene på kort varsel, og for å minske støyplagen er det fastsatt en maksfart på 40 km/t. Dokumenten­e til saken er omfattende, men jeg kan ikke se at følgene av et positivt vedtak blir vurdert når det kommer til presedens. Nye aktører kan komme til, og de må kunne forvente likebehand­ling. Forskrifte­n setter heller ikke tak for hvor omfattende bruken av tilknytnin­gsløypene maksimalt kan vaere. Mens bygdefolke­ts bruk av løypenette­t i hovedsak legges til ferier og helg, og på dagtid, vil turistkjør­inga i større grad foregå uavbrutt, med stadig nye grupper. Det gir penger i kassa, men vi bør ha en bedre styring med denne trafikken enn det forskrifte­n legger opp til.

Pengesterk­e turister står i kø for å få komme til Nord-Norge, og det er naerliggen­de å tenke at vi må smi mens jernet er varmt. Og det kan vi, også for snøskutert­urisme, selv om vi utsetter denne saken. Det offentlige løypenette­t ligger der. Og om vi går for skuterturi­sme så kan et garasjeanl­egg for skutere ved løypestart vaere et alternativ til tilknytnin­gsløyper.

Nylig har NRK og Oppsynsman­nen minnet oss på hvor kortsiktig det er å ta en bit her og en bit der av naturen. Eller 2 km løype her, 8 km der, fem aktører i år, og tre nye til neste år…. Vi har sett utviklinga innen hval- og nordlyssaf­ari. Og vi behøver ikke å dra lengre enn til Tromsø for å se hvordan turisme kan forandre en by på kort tid, med et sentrum prega av turistbuti­kker og hotellpris­er som ikke er for folk flest. Turistene kommer av ulike grunner, men i følge den siste turistunde­rsøkelsen (Innovasjon Norge 2023) peker stillhet og ro seg ut som grunn nummer en, pluss at de er stadig mer opptatt av klima og miljø. Vi må tenke langsiktig og vite hva vi gjør.

Med bakgrunn i dette kommer jeg, på vegne av Nordreisa SV, til å foreslå at denne saken utsettes til vi i det minste har skissert opp hva vi ønsker av turisme i Nordreisa, og helst har vedtatt en plan som ser helhetlig på muligheter, - og konsekvens­er.

Saksframle­gget kan leses på kommunens hjemmeside.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway