Framtid i Nord

På tilliten løs

-

Jonas Gahr Støre kunne nok tenkt seg å bruke sin periode annerledes. Et halvt dusin statsråder har vandret ut av regjerings­kvartalet etter tabber og lovbrudd, som går på tilliten løs.

Tillit og troverdigh­et må fortjenes over tid, men også rettferdig­het og likhet for loven. Og tillit kan smuldre raskt og nådeløst, slik vi har vaert vitne til den siste tida.

spørsmål ved habilitet og rettskaffe­nhet hos våre mest betrodde representa­nter havner gjerne hele politikerk­orpset på prøve, uansett nivå. Det blir et kollektivt tillitstap som må gjenvinnes og det er ingen god situasjon for samfunnet som helhet.

Når det stilles

naermere på hvordan studenter i Norge blir fotfulgt ved mistanke om juks. Mellom 2018 og 2022 ble minst 3.800 studenter anklaget. Kontroll og oppfølging er naturligvi­s en viktig del av hverdagen i våre utdannings­institusjo­ner.

VG har sett

karakterse­tting handler etterhvert om en grenseløs, global standard, der juks ikke kan tas lett på, selv om regler og tradisjone­r kan vaere noe forskjelli­ge. Dette gjelder alle, også populaere og hardt arbeidende politikere, som Sandra Borch fra Senterpart­iet.

Utdanning, kunnskap og

en solid jobb i regjering, ikke minst som landbruksm­inister og ansvarlig for reindrifta. Hun har også vaert en viktig stemme for regjeringe­n, landsdelen og distrikten­e, men i bunnen må altså tilliten vaere urokkelig.

Borch har gjort

ta støyten, beklage og trekke seg fra posten, vel vitende om eksempelet­s makt også er avgjørende for rollens legitimite­t. Det handler om ringdansen av ansvar som krever konsekvens.

Desto viktigere å

standarder for oss alle i et mer gjennomsik­tig og krevende samfunn. Kanskje det gjør det ekstra tøft å påta seg politiske verv eller profilerte arbeidsopp­gaver – men vi tenker at det også kan ha med seg noen viktige dyder.

Det settes noen

Å se mellom fingrene på feil og tillitsbru­dd vil vaere en bjørnetjen­este mot det nivået og ambisjonen­e vi mener et transparen­t samfunn ønsker å ha med seg videre.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway