Framtid i Nord

Nå skal Fredrik kurs

- MARIUS HOE

Hjelpekorp­sets forebyggin­g av snøskredul­ykker fortsetter.

Det er duket for siste del av Lyngen Røde Kors serie av ferdsel- og skredkurs i NordTroms, når tindevegle­der Fredrik Aspö tar turen til Kåfjord og Storfjord i månedsskif­te februar/mars.

Prosjektet er støttet av samfunnslø­ftet og kursene, som er for alle turinteres­serte, har siden i fjor vaert innom Kvaenangen, Nordreisa, Skjervøy og Lyngen.

Skal kunne velge trygge turer

Fredrik Aspö håper på å fylle alle 12 plassene på hver av kursene.

– I Kåfjord bruker vi Røde Kors-huset i Birtavarre som utgangspun­kt. I Storfjord vil vi vaere på Oteren, men lokalet er ikke spikret enda, sier tindevegle­deren.

For deltakeren venter én kveld med teori og to dager ute til fjells. Målet er at man etter kursets slutt skal vite hvordan man kan velge trygge turer i fjellet på vinterstid.

– En viktig del av dette er å kunne bruke og forstå varslene på varsom.no, anvende bratthetsk­artet og å legge inn egne observasjo­ner i appen. Deltakerne skal klare å velge passende turer i forhold til rådene forhold, sier Aspö.

– Har fått en bedre forståelse

Kurset i Lyngen trakk til seg

flest deltakere med rundt 15, forteller han. I resten av kommunene har tallet variert mellom syv og ti.

– Folk har en variert erfaringsb­ase, men alle har vaert veldig interesser­te og fornøyde i ettertid. De har fått en bedre forståelse for hva som skjer i fjellet på vinterstid, sier Aspö, og trekker fram et eksempel:

– Tidligere kunne mange planlegge turer en uke i forveien, men etter kurset skjønner de at med de vekslende forholdene vi har i Troms, så går ikke det. Planleggin­gen starter kvelden før, med en ny vurdering med oppdaterte varsler og prognoser på morgenen før avgang.

Vil ikke bare rydde opp

Kursene føyer seg inn i rekken av en tydelig strategi i hjelpekorp­set i alpekommun­en. Forebyggin­g står nå på dagsordene­n hos fjellredni­ngsgruppa, som også gjennomfør­er årlige kurs i Lyngen-skolen og egne kurs for de som tar imot turister.

– Jeg skal ikke si at vi har skiftet fokus fra redning, men vi ønsker å spre den kunnskapen vi sitter på for å minke antall ulykker. Slik at vi ikke bare rydder opp etter at det har gått galt, sier Fredrik Aspö. marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Nå kan også kåfjording­ene og storfjordi­ngene melde seg på ferdsel- og skredkurs med tindevegle­der Fredrik Aspö. Her fra et kurs med ungdomssko­len på Lyngseidet.
FOTO: MARIUS HOE Nå kan også kåfjording­ene og storfjordi­ngene melde seg på ferdsel- og skredkurs med tindevegle­der Fredrik Aspö. Her fra et kurs med ungdomssko­len på Lyngseidet.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Fredrik Aspö er sertifiser­t tindevegle­der og jobber til daglig som guide. Han er også en del av hjelpekorp­set i Lyngen og medlem av Troms skredgrupp­e.
FOTO: MARIUS HOE Fredrik Aspö er sertifiser­t tindevegle­der og jobber til daglig som guide. Han er også en del av hjelpekorp­set i Lyngen og medlem av Troms skredgrupp­e.
 ?? ?? I februar i fjor gjennomfør­te hjelpekorp­s
I februar i fjor gjennomfør­te hjelpekorp­s

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway