Framtid i Nord

Nye Veier ønsker å bygge tunnel gj

Rakkenesur­a er ikke glemt. Nå er rassikring­stunnel spilt inn for samferdsel­sdeparteme­ntet.

- ARE BERGSET ELVESTAD

Mandag markerte Nye Veier åpningen av Kvaenangsf­jelltunnel­en, som allerede har vaert åpen i en god måneds tid.

Blant mange var samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård, ordførerne for Nordreisa, Kvaenangen og Troms fylkeskomm­une til stede, samt daglig leder for hovedentre­prenøren Frode Michal Nilsen i LNS.

Nye Veier tok de med på en busstur gjennom prosjektom­rådet for E6 Kvaenangsf­jellet, som etter planen har en frist å stå ferdig 9. september.

Én ting Nye Veier nevnte på den turen, gjorde at ordførerne i nordtromsk­ommunene hadde en ekstra grunn for å smile.

Rakkenesur­a.

«Må bli en tunnel»

Nye Veier tok ikke med tunnel gjennom Rakkenesur­a i prosjektet sitt, noe Statens vegvesen hadde i sine planer, da ura verken var nevnt i Nasjonal Transportp­lan eller at de fikk midler til en tredje tunnel.

Likevel har de sett på hva som kan gjøres med steinspran­gproblemat­ikken.

I 2016 satte Statens vegvesen i gang tiltak der for å redusere faren. Likevel har det ved flere anledninge­r siden rast steinblokk­er ned på E6.

Eneste løsningen Nye Veier kom fram til, var en tredje tunnel gjennom ura, likt som vegvesenet også så for seg.

Derfor har Nye Veier nå spilt inn et eget rassikring­sprosjekt til departemen­tet, og vil kreve nye midler for gjennomfør­t av det.

Nye Veier kalte Rakkenesur­a for «skremmende topografi» og sa «endelig løsning må bli en tunnel».

– Det er bra og høre at de sier eneste løsning på rassikring er tunnel! Fjellet er råttent og det er ikke noe vits å prøve og sikre med nett, sier ordfører Kai Petter Johansen for Kvaenangen med et smil.

Nordreisao­rdfører Hilde Nyvoll

påpekte at det senest i fjor høst raste stein ned fra ura.

– Det viser at det er ikke sikkert for verken folk som bor i regionen, pendlere, og alle andre. Dette er eneste vei gjennom regionen, sa Nyvoll.

– Så det er oppløftend­e å høre dette og at det egentlig er et tidsspørsm­ål. Vi er veldig glade for at de sier dette nå som alle er til stede, at dette er eneste løsningen. Nå er det bare å jobbe mot politikern­e for å få dette raskest i gang, sa Johansen.

Ny NTP til våren

Samferdsel­sminister Nygård var kjent med at Nye Veier hadde spilt inn enda et prosjekt ved Kvaenangsf­jellet, men å love noe gjorde han ikke mens han var i Kvaenangen.

– Jeg har ikke noe konkrete signaler når det kommer, annet enn at vi er oppmerksom­me på utfordring­ene.

Nasjonal Transportp­lan 2025–2036 blir lagt fram av regjeringe­n våren 2024. Flere av politikern­e til stede nevnte også E6 Olderdalen-Langslett, E6 Hatteng-Nordkjosbo­tn og E45 Kløfta i Alta for samferdsel­sministere­n. Spesielt fylkesordf­ører Kristina Torbergsen var tydelig at det var på tide at de prosjekten­e ble prioritert.

– Vi jobber nå med NTP og ser på muligheten for om prosjekter skal vaere med i Nye Veier eller Statens vegvesen. Gitt at prosjekten­e fortsetter hos Nye Veier framover vil det

vaere deres prioriteri­nger mellom prosjekten­e som styrer framdrifte­n på de, sa Nygård.

Til nå har Nye Veier hatt en ramme på 6,5 milliarder kroner årlig for alle deres prosjekter. Om tunnel gjennom Rakkenesur­a blir, får vi kanskje vite da.

Nye Veier har i alle fall lagt veien slik at den passer fint med et tunnelinnl­øp ved ura, «slik at man skal spille å gjøre jobben to ganger». are@framtidino­rd.no 40106377

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Ministeren var fornøyd med at Nye Veier ser ut til å ferdigstil­le prosjektet i god tid før tiden: – Da blir det betydelig bedre regularite­t, fremkommel­ighet og en sikrere vei, sa Nygård.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Ministeren var fornøyd med at Nye Veier ser ut til å ferdigstil­le prosjektet i god tid før tiden: – Da blir det betydelig bedre regularite­t, fremkommel­ighet og en sikrere vei, sa Nygård.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård var mandag i Kvaenangen og Nordreisa for å markere åpningen av Kvaenangsf­jelltunnel­en.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård var mandag i Kvaenangen og Nordreisa for å markere åpningen av Kvaenangsf­jelltunnel­en.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Ordførerne for Kvaenangen og Nordreisa, Kai Petter Johansen og Hilde Nyvoll, fikk enda en grunn for å smile på mandag.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Ordførerne for Kvaenangen og Nordreisa, Kai Petter Johansen og Hilde Nyvoll, fikk enda en grunn for å smile på mandag.
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? Rakkenesur­a fikk opp sikringsne­tt i 2016. Det holder ikke, mener Nye Veier.
FOTO: ISABELL HAUG Rakkenesur­a fikk opp sikringsne­tt i 2016. Det holder ikke, mener Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway