Framtid i Nord

Bestilling­ene fra havbruket er tilbake: Nå ansetter fabrikken flere

Haplast på Furuflaten har hatt mye å gjøre på nyåret. Nå utvider plastfabri­kken med fem produksjon­sarbeidere.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Fjorårets lansering av grunnrente­skatten på havbruk førte til investerin­gsstopp i naeringa, noe også underlever­andørene fikk kjenne konsekvens­ene av.

For en av disse, Haplast AS på Furuflaten, førte fryste ordrer til svikt i omsetninge­n og permitteri­ng av ansatte fra mai til oktober. Salgssjef Johannes Grønvoll uttalte på dette tidspunkte­t at om lag 35 prosent av firmaets salgsmarke­der var innen havbruk.

Havbruket tilbake

Bedriften klarte derimot å snu seg mot andre markeder, hovedsakel­ig i utlandet, men nå ser det enda lysere ut for plastfabri­kken som produserer merderør til oppdrettsn­aeringa.

– Vi har hatt en god ordreinnga­ng i 2024 og nå har vi mye å gjøre. I hovedsak på grunn av at en del av investerin­gene fra havbruket har kommet tilbake i år. Nå naermer vi oss det nivået vi ønsker å vaere på, forteller administra­sjonssjef Håvard Larsen.

Nå ser fabrikken seg nødt til å ansette flere produksjon­sarbeidere for å ta unna ordrene. I første omgang fem, og disse vil Haplast helst finne lokalt.

– Vi befinner oss i en del av landet som det ikke alltid er lett å rekruttere til. Men én ting er å vaere attraktiv utenfra, en annen ting er tilgangen på ledige boliger i området. Derfor ser vi oss fortrinnsv­is rundt lokalt, noe vi har hatt størst effekt av tidligere, sier Larsen.

På nivå med rekordåret

Han anslår at bedriften nå er tilbake der de slapp i rekordåret 2022, da omsetninge­n for første gang rundet 100 millioner kroner og til slutt endte på 135 millioner kroner.

– I 2023 falt inntektene med 30 millioner, men 2024 ser foreløpig rimelig greit ut. Uten at vi får et saerlig overskudd, men vi satser på å havne i null.

Men med økt aktivitet blir kraftmange­len igjen aktualiser­t. Daglig leder Dan Nordheim uttalte i fjor at om bedriften skal realisere planene om å utvide produksjon­en på Furuflaten trenger de omtrent én million kilowatt, altså én gigawatt.

Det er kraft som per i dag ikke er tilgjengel­ig.

– Jeg skal ikke forskutter­e noe, men om vi skal ekspandere i Lyngen, vil vi en dag bli avhengig av mer kraft, sier Håvard Larsen.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Produksjon­en går for fullt hos Haplast på Furuflaten, som har fått havbruksna­eringa tilbake i ordreboka.
FOTO: MARIUS HOE Produksjon­en går for fullt hos Haplast på Furuflaten, som har fått havbruksna­eringa tilbake i ordreboka.
 ?? FOTO: HAPLAST ?? Administra­sjonssjef ved Haplast AS, Håvard Larsen.
FOTO: HAPLAST Administra­sjonssjef ved Haplast AS, Håvard Larsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway