Framtid i Nord

Espen er skredekspe­rt – han har et råd til turgåerne etter ny skredtrage­die

Snøskred har krevd nok et menneskeli­v. En kvinne i 20-årene fra Bardu omkom denne uka i et snøskred i et område som ble ansett som trygt.

- JØRN MIKAEL HAGEN jorn.hagen@itromso.no Journalist

– Er det bratt nok, og det er snø, så kan det gå skred, sier Espen Nordahl til iTromsø, dagen etter den tragiske skredulykk­a i Finnvikdal­en i Tromsø kommune, der en kvinne i 20-årene omkom.

Skredet gikk i et område som ikke anses som skredutsat­t, men Nordahl sier vi må slutte å tenke slik.

– Det er ved faregrad 2 og 3 det omkommer flest folk. Da faren ikke anses som stor. Men er det bratt nok, kan det løsne skred. Det ser vi dessverre ofte tragiske eksempler på, sier han.

Han understrek­er at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Innhent kunnskap

Ifølge Varsom Regobs skjedde ulykken mandag da kvinnen var på fottur sammen med sin hund. Hun tok seg ned et brattheng hvor flak lå oppå et ustabilt lag av kantkorn. Også hunden omkom i skredet.

– Men hva kan man gjøre for å unngå farlig terreng?

– Fasit er at det ikke finnes en definert fasit. Men innhent kunnskap. Ta et skredkurs. Det vil i hvert fall skaffe deg viktig kunnskap om et vanskelig tema, sier han engasjert.

Nordahl er skredekspe­rt og har holdt mange skredkurs. Han har selv opplevd å miste en venn i snøskred. Han sier et skredkurs kan gi viktig input for alle, ikke bare for toppturgåe­re. Og at det er svaert nyttig kunnskap å besitte i en tid der mange benytter seg av naturen.

Klimaendri­nger påvirker

Videre sier han at klimaendri­nger også sannsynlig­vis spiller inn på snøskredfa­ren.

– Vinden kommer fra andre retninger, og fører til at snøen legger seg i partier der det tidligere ikke gjorde det. På den måten kan områder som tidligere var «trygge» plutselig bli utrygge, forteller han.

Han understrek­er at argumenter som at «her har det aldri gått skred tidligere. Da må

det vaere trygt», kan vaere farlig å slå seg til ro med.

– For er det bratt nok, kan det gå skred, gjentar han. – Selv om det kanskje aldri har gjort det tidligere.

Han påpeker igjen at det er

vanskelig «å lese» et snølandska­p.

– Det krever kunnskap. Men den kunnskapen kan vaere svaert verdifull å innhente seg. Det gjelder for alle som bruker fjellet. Laer deg om terreng og

bratthet. Det er ingen lett inngang til temaet, og det krever innsats å bli flink, men det er svaert viktig, avslutter han.

 ?? FOTO: TOM BENJAMINSE­N ?? SKREDEKSPE­RT: Espen Nordahl sier det er ved faregrad 2 og 3 det omkommer flest mennesker i snøskred. Han sier det lureste turgåere kan gjøre er å ta et skredkurs. Selv for de som bare går «korte turer i trygt terreng».
FOTO: TOM BENJAMINSE­N SKREDEKSPE­RT: Espen Nordahl sier det er ved faregrad 2 og 3 det omkommer flest mennesker i snøskred. Han sier det lureste turgåere kan gjøre er å ta et skredkurs. Selv for de som bare går «korte turer i trygt terreng».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway