Framtid i Nord

Her kan du få betalt for å laere kve

Politikern­e i Nordreisa vil motivere elever og laerere til å laere kvensk.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Den lille gulrota kommer som et forsøk på å øke elevers motivasjon til å velge kvensk eller finsk som andrespråk på skolen – og laerere og barnehagel­aerere til å ta studiepoen­g i faget.

I Troms og Finnmark har elever, ifølge sakspapire­ne, krav på opplaering i kvensk eller finsk dersom tre elever på skolen velger det. I Nordreisa tilbys begge språk for alle som ønsker det i grunnskole­n, uavhengig av antall.

Men det er ikke enkelt å rekruttere laerere. De få elevene som har kvensk på skolen i dag får det via lydbilde-undervisni­ng, blant annet med hjelp fra språksente­ret i Kvaenangen.

Får 20.000 kroner

Formannska­pet vedtok onsdag at man i Nordreisa ønsker at flere barn og unge i kommunen skal laere seg kvensk eller norskfinsk språk og kultur. For å oppnå dette kreves det sterkere virkemidle­r, ble det presisert.

Den kommunale ordningen formannska­pet gikk inn sier at laerere eller barnehagel­aerere som tar 30 studiepoen­g i kvensk eller finsk får 20.000 kroner. Det er forutsatt at vedkommend­e er fast ansatt i skole eller barnehage i kommunen, og binder seg i tre år.

I tillegg skal elever fra Nordreisa som tar kvensk eller finsk på videregåen­de, få et stipend på 3500 kroner i året. Har elevene hatt et av disse som andrespråk hele ungdomstri­nnet i tillegg, får de stipend på 7000 kroner.

– Utdøende språk

– Det er små beløp det er snakk om, men det vil vaere til god hjelp. Kvensk er tross alt et utdøende språk, og vi må prøve å bevare det, sa Fred Erlend Rundhaug (SV).

Morten Fredriksen (Sp) sa seg enig, og påpekte at med tanke på rekrutteri­ngsutfordr­ingene, er det viktig at elevene kommer i gang med kvenskutda­nningen tidligst mulig.

– Får man ungdommer som kommer ut av videregåen­de, og som allerede har kvensk grunnlag, vil det vaere lettere å rekruttere.

Ordfører Hilde Nyvoll (Ap) påpekte at Sametinget har stipendord­ninger for de som tar samisk på videregåen­de, og at mange tar det nettopp fordi de får en liten gevinst.

– Hvis dette kan vaere med på å øke motivasjon­en for ungdom til å ta kvensk eller finsk, synes jeg vi skal teste det ut hvert fall.

Ikke alle er enig

Men ikke alle var enig at man skal betale elevene på videregåen­de for å laere seg kvensk eller finsk.

– Det skjønner jeg ikke hensikten med. At folk vil laere kvensk er helt topp, men det får vaere opp til den enkelte, jeg klarer ikke se hvorfor kommunen skal bruke penger på det. Hvorfor er det viktigere enn andre fag, spurte Karl-Gunnar Skjønsfjel­l (H).

– Per

i dag er det ingen

som har kvensk som morsmål. Samisk er noe annet, det er et levende språk, kvensk er det ikke.

Han fikk støtte fra Industriog Naeringspa­rtiets Per

Olav Bless Agledahl. De to var de eneste representa­ntene som stemte mot ordningen.

Resten av vedtaket sier at det også skal etableres en

prøveordni­ng med språkbad, etter mønster fra Kåfjord kommune, for foresatte med barn som har kvenskelle­r finskoppla­ering.

Det settes av 100.000 kroner

fra disposisjo­nsfondet til formålene. Saken skal opp i kommunesty­ret 8. februar.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL / PÅL VEGARD ERIKSEN (RUIJAN KAIKU) ?? Hilde Nyvoll (Ap) og resten av formannska­pet vedtok onsdag en kommunal ordning som belønner elever og laerere som vil laere kvensk.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL / PÅL VEGARD ERIKSEN (RUIJAN KAIKU) Hilde Nyvoll (Ap) og resten av formannska­pet vedtok onsdag en kommunal ordning som belønner elever og laerere som vil laere kvensk.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? POSITIV: John Karlsen (Frp), Sigrund Hestdal (Ap) og Fred Erlend Rundhaug (SV) er alle positive til den nye kommunale ordningen.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL POSITIV: John Karlsen (Frp), Sigrund Hestdal (Ap) og Fred Erlend Rundhaug (SV) er alle positive til den nye kommunale ordningen.
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? Per Olav Bless Agledahl (INP) og Karl-Gunnar Skjønsfjel­l (H) stemte mot at kommunen skal betale VGS-elever for å laere kvensk eller samisk.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL Per Olav Bless Agledahl (INP) og Karl-Gunnar Skjønsfjel­l (H) stemte mot at kommunen skal betale VGS-elever for å laere kvensk eller samisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway