Framtid i Nord

Sjekk hva som dukket opp i havn

- – Det var et artig skue, sier Jan Petter Jørgensen.

Torsdag har det dukket opp et noe uvanlig dyr i havna på Skjervøy. Jan Petter Jørgensen i Lerøy forteller at de fikk tips om at det var noe, kanskje en sel, på motsatt sida av havna.

– Vi ble jo litt nysgjerrig, så vi kjørte bort med båt for å se, forteller han.

Og riktig nok, ved Sandvågen fant de et dyr, men det var ikke en sel. Der lå det nemlig en hvalross og hvilte seg på en flytebrygg­e.

– En ganske tung og stor, en, påpeker Jørgensen.

Sjeldent syn

– Jeg kjenner ikke hvalross av natur, men den virket veldig upåvirket. Den lå bare rolig der.

De ville ikke forstyrre dyret, så de gikk ikke naermere enn kanskje 20 meter.

– Selv om det jo er sjeldent man ser sånt, så vi hadde litt lyst å ta noen naerbilder.

Jørgensen og kollegene klarte ikke se at hvalrossen var skadet på noen måte.

– Den så frisk og fint ut.

Populaer

Torsdag formiddag, like før klokken 13, er de akkurat kommet i land igjen. Flere turistbåte­r har kommet inn siden, ser han, og har lagt seg ved hvalrossen.

– Og allerede mens vi var der så vi at det kom bort biler på land for å se.

Jørgensen sier det kan virke som den akkurat er kommet dit, i og med at de ser over på andre sida stort sett hver dag.

– Men det var et artig skue, konkludere­r han med.

Følger med

Lerøy kommer til å følge litt med dyret fremover, da de har fisk i ventemerde­n.

– Det virker som vår flytebrygg­e er høy nok til at den ikke vil klare å hoppe opp, den hvalrossen ligger på nå er lavere. Men vi følger litt ekstra med, slik at den ikke gjør skader på anlegget vårt.

Følge med gjør også havnebetje­nt Ken Roar Frantzen i Skjervøy kommune. Han sier de vet om dyret, men at de inntil videre ikke gjør noe med det.

– Er dyret friskt og bare innom for en hvil, så går det jo greit. Er det sykt eller medfører problemer, så blir jo saken en annen, sier Frantzen.

Innom iblant

Selv om hvalross ikke er noe man ser hver dag, er det langt

fra første gang de dukker opp i Nord-Troms.

I januar i 2019 var det i Lauksundet på Arnøy man kunne få et møte med det arktiske sjødyret. I 2017 flokket reisavaeri­ngene til Straumfjor­den for å se en hvalross som hvilte seg i fjaerstein­ene.

Det var likevel 2013 som var det store hvalross-året i NordTroms. Da ble det gjort ikke mindre enn tre observasjo­ner, hvert fall som vi i Framtid i Nord kjenner til.

I juli det året dukket det en opp på Hellnes på Laukøya, i oktober på vestersida av Arnøya og i november på en flytebrygg­e på Havnnes på Uløya.

KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no

948 58 272

 ?? FOTO: JAN PETTER JØRGENSEN ?? KRAFTKAR: Det er ikke første gang det er hvalross i Nord-Troms, men det må likevel kunne sies å vaere et sjeldent skue.
FOTO: JAN PETTER JØRGENSEN KRAFTKAR: Det er ikke første gang det er hvalross i Nord-Troms, men det må likevel kunne sies å vaere et sjeldent skue.
 ?? FOTO: JAN PETTER JØRGENSEN ?? ROLIG: Jan Petter Jørgensen og kollegene på Lerøy Aurora kom tett på hvalrossen. I løpet av torsdagen var også mange hvalturist­er forbi flytebrygg­a for å se på dyret.
FOTO: JAN PETTER JØRGENSEN ROLIG: Jan Petter Jørgensen og kollegene på Lerøy Aurora kom tett på hvalrossen. I løpet av torsdagen var også mange hvalturist­er forbi flytebrygg­a for å se på dyret.
 ?? FOTO: JAN PETTER JØRGENSEN ?? STORT: – Vi så jo på flytebrygg­a at dette er et stort og tungt dyr, sier Jan Petter Jørgensen.
FOTO: JAN PETTER JØRGENSEN STORT: – Vi så jo på flytebrygg­a at dette er et stort og tungt dyr, sier Jan Petter Jørgensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway