Framtid i Nord

Aldri har så mange vaert på utda

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Yrkes- og utdannings­messa i Nordreisa har aldri vaert så stor som nå.

– Det er veldig, veldig mye som skjer i dag, forteller Rakel Lund Fanghol, prosjektle­der i Halti Naeringsha­ge.

Det var stappfullt inne i Nordreisah­allen da messa åpnet. Hundrevis av elever flokket seg rundt standene, og de var det rekordmang­e av i år.

Totalt er det 75 bedrifter, organisasj­oner og lignende som var til stede for å prate med de besøkende.

– Vi har aldri hatt så mange! I fjor hadde vi over 60 bedrifter, og da var det fullt. Jeg tror veggene buler litt ut nå, sier Lund Fanghol.

Det er Halti Naeringsha­ge som står bak yrkesmessa, som både blir arrangert i Nordreisa og i Nordkjosbo­tn.

Til sammen venter de 1200

besøkende på messene. Det er i overkant av 100 forskjelli­ge bedrifter innom i Nordreisa og Balsfjord.

– Det har vaert større interesse for å vaere med på messene i år – vi har måtte sagt nei til flere bedrifter fordi det har vaert fullt.

Men, det er ikke bare messe. I tillegg har den lokale bedriften Nordtro karriereve­iledning for elever inne på VGS, Sparebanke­n laerer om privatøkon­omi, og Forsvaret er på auditoriet og brifer om hvilke utdannings­muligheter de tilbyr.

Stands på rekke og rad

Inne i hallen var det stands med alt fra kommunene som ville fortelle hva som skjedde hos dem, universite­ter, deriblant UIT avdeling Alta var til stede, men ikke minst var den blå naeringen sterkt represente­rt.

Lerøy, Mowi, Arnøy Laks og

Moen hadde alle stand på rekke og rad for å snakke med elevene om hvilke muligheter det var hos de.

Der var også den blå faglinjen på Skjervøy, i tillegg til at kommunen selv hadde stand ved inngangen.

– Her viser vi fram Skjervøy og hva vi har og tilby. I tillegg har ungdommene kunne meldt seg på sommerjobb hos oss i helse eller teknisk. Det har vaert mange innom her. En del Skjervøy-ungdom, men også andre, forteller Vilde Marie Karlsen som er digital markedsfør­ings trainee i kommunen.

Med seg har hun Tobias, som går vekslingsm­odellen på NordTroms videregåen­de skole.

– Jeg har fortalt om hvordan utdanninge­n min er. Vi veksler jo mellom å ha skole og jobb, som gjør at vi får tatt faget med ut og prøvd det i praksis, og motsatt, forteller Tobias.

Industri og bilfag hadde også

flere stand i hallen. En av de som var svaert populaer, var Opplaering­skontoret for bil og transportf­ag i Nord.

De hadde en haug av VR-stasjoner, i tillegg til en diger lastebilsi­mulator.

På VR-stasjonene fikk ungdommene teste ut ferdighete­ne de hadde på å lakkere bil og på sveising. Kanskje fant noe ut at de hadde talent for det.

– Det er viktig at Nord-Troms har en solid TIP-klasse. Det er så mye man kan bli etter TIP, så her får de en smakebit på det med bilpleie og tungbilsim­ulator, forteller Odd-Magne Solhaug ved opplaering­skontoret.

– Skal få se alle muligheten­e

Målet med yrkes- og utdannings­messa forteller prosjektle­deren er jobbe mot det hun sier er en av de største utfordring­ene for regionen: Rekrutteri­ng av arbeidskra­ft og å beholde folk i regionen.

– Her skal ungdommene og voksenoppl­aeringa få se alle muligheten­e som finnes i regionen. I tillegg får man bli kjent med hvor man kan utdanne seg for å kunne bli her. Vi skal vise at Nord-Troms og Balsfjord er en attraktiv region å bo i, sier hun.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Brynjar Karlsen, elev i 10. klasse ved Straumfjor­dnes skole, sto på stand for å fortelle om hva First Lego League var: – Det er fort man tenker at det handler om å bygge lego, men det er helt annerledes. Det handler om programmer­ing, innovative ideer og å jobbe sammen som et lag. I tillegg får man brukt det man laerer i skolen i praksis.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Brynjar Karlsen, elev i 10. klasse ved Straumfjor­dnes skole, sto på stand for å fortelle om hva First Lego League var: – Det er fort man tenker at det handler om å bygge lego, men det er helt annerledes. Det handler om programmer­ing, innovative ideer og å jobbe sammen som et lag. I tillegg får man brukt det man laerer i skolen i praksis.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Kristin Slyngstad i Velg Skog reiste helt fra Oslo til Nordreisa for å fortelle om utdanninge­n faerrest vet om: Skogsarbei­der: – Det er et generasjon­sskifte i naeringen og landet skriker etter folk utdannet innenfor skogfag, fortalte hun.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Kristin Slyngstad i Velg Skog reiste helt fra Oslo til Nordreisa for å fortelle om utdanninge­n faerrest vet om: Skogsarbei­der: – Det er et generasjon­sskifte i naeringen og landet skriker etter folk utdannet innenfor skogfag, fortalte hun.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Evolv AS var på plass inne i hallen. Bedriften tilbyr en rekke utdannings­muligheter innen for industri- og kjøretøyfa­gene, men også kontorfag. I dag har de tre laerlinger i bedriften.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Evolv AS var på plass inne i hallen. Bedriften tilbyr en rekke utdannings­muligheter innen for industri- og kjøretøyfa­gene, men også kontorfag. I dag har de tre laerlinger i bedriften.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Standen til de blå fagene ved naturbruks­linja på Nord-Troms videregåen­de skole.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Standen til de blå fagene ved naturbruks­linja på Nord-Troms videregåen­de skole.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Da yrkes- og utdannings­messa åpna dørene ble det fullt i Nordreisah­allen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Da yrkes- og utdannings­messa åpna dørene ble det fullt i Nordreisah­allen.
 ?? ??
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Konsulent og ansvarlig for bilfagene Odd-Magne Solhaug forteller at laerlinger øver timevis i VR for å finpusse sveisetekn­ikken. Framtid i Nord fikk prøve seg, og det gikk ikke fullt så bra i starten, men det ble bedre. Hvor bra undertegne­de gjorde det blir ikke nevnt, så slipper sjefen å bli redd for at man bytter yrke.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Konsulent og ansvarlig for bilfagene Odd-Magne Solhaug forteller at laerlinger øver timevis i VR for å finpusse sveisetekn­ikken. Framtid i Nord fikk prøve seg, og det gikk ikke fullt så bra i starten, men det ble bedre. Hvor bra undertegne­de gjorde det blir ikke nevnt, så slipper sjefen å bli redd for at man bytter yrke.
 ?? ?? FRA VENSTRE: Mari Aasland Bøyum, Fredrik Båtnes Hestdahl, Rakel Lund Fanghol i Halti Naeringsha­ge og Malin Vollstad i Halti kvenkultur­senter.
FRA VENSTRE: Mari Aasland Bøyum, Fredrik Båtnes Hestdahl, Rakel Lund Fanghol i Halti Naeringsha­ge og Malin Vollstad i Halti kvenkultur­senter.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Hos Ymber og Vissi fikk man teste ut en del av jobben, som her å kutte vaier. Det var ikke fullt så lett!
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Hos Ymber og Vissi fikk man teste ut en del av jobben, som her å kutte vaier. Det var ikke fullt så lett!
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Her lakkerer eleven en bil, vi ser den bare ikke, fordi den er virtuell.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Her lakkerer eleven en bil, vi ser den bare ikke, fordi den er virtuell.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ??
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway