Framtid i Nord

Tore (79) gir seg som journalist: – Jeg tror ikke jeg har masse uvenner

Nå ser han fram til å bruke mindre tid på å granske kommunens postlister.

- ISABELL HAUG

Journalist og forfatter, Tore Figenschau (79), legger nå ned nettavisa iStorfjord. Det melder han selv på sine nettsider.

Det er egentlig sju år siden han først skulle kaste inn håndkleet som journalist. Nå gir han seg på nytt:

«Saka om fiske i Storfjorde­lvene blei siste sak i iStorfjord. Nå er det slutt. Det gjenstår bare å takke lesere og bidragsyte­re opp gjennom tidene», skriver han.

– Trist og vemodig

Tirsdag formiddag forteller Figenschau at han nylig er ferdig med en to timers frokost. Han humrer godt.

Men motivasjon­en til å vaere den eneste rendyrka lokalavisa for Storfjord, uten å ta betalt for arbeidet, har blitt tyngre med årene, selv om han har sett et eksisteren­de nyhetsbeho­v.

– Ut fra alle meldingene jeg har fått kan det tyde på at den jobben jeg har gjort kanskje er viktigere enn jeg har trodd selv. Men sånn er det likevel, at alt har en ende. Det er egentlig ganske trist og vemodig. Samtidig er jeg glad for at jeg har klart å ta bestemmels­en, sier han.

– Jeg har visst med meg selv at jeg ikke gidder å holde på i all evighet. Man blir lei av å hele tiden måtte passe på. Så nå skal jeg vaere litt unyttig i tiden som kommer, ler han.

Lang fartstid

79-åringen startet nettavisa iStorfjord i 1995, som i dag har mellom 8–900 unike brukere hver dag. Før dette jobbet han som journalist i Framtid i Nord, avisa han dessuten var med på å starte i 1988.

Figenschau har også jobbet 11 år for den kvenske avisa Ruijan Kaiku, samt frilanset for Nordlys og Dagens Medisin.

Det han har lagt mest vekt på i jobben, er å fortelle om det som skjer i Storfjord.

– Jeg har fulgt med i postjourna­ler, som folk flest verken har tid eller ork til. Men jeg har også drevet vanlig nyhetsform­idling. I fjor hadde jeg den her brøytesake­n som endte opp i en KOFA-dom. Det ble mye rabalder om det, sier han.

I hans journalist­iske karriere har det helt fra starten av, også vaert viktig å intervjue gamle

folk.

– Når jeg ser tilbake på disse intervjuen­e ser jeg at det har vaert en veldig viktig jobb. Det resulterte blant annet i en bok som kom for et par år siden, som saerlig handlet om krigens dager. Det jeg har erfart er at man ofte er for sent ute når man skal intervjue gamle folk. Mine foreldre rømte selv til Sverige under krigen. I ettertid har jeg angret på at jeg ikke spurte dem om mer, sier han.

Tett på lokalsamfu­nnet

Å vaere journalist i et lite lokalsamfu­nn der alle kjenner alle, er ikke bare lett. Det skriver han under på:

– En journalist fra VG kan komme til Storfjord, lage en kjempesak og dra igjen. Vi som jobber i lokalsamfu­nnet må vaere igjen også etter at vi har laget saken. Det gjør at man må

vaere redelig og saklig, kanskje i enda større grad enn en som kommer langveisfr­a.

– Er det sånn at du trer av nå og har masse uvenner i kommunen?

– Hehe. Jeg tror ikke jeg har masse uvenner. Men man unngår jo ikke å tråkke noen på taerne når man skal drive med kritisk journalist­ikk. Jeg vet ikke, men jeg regner med at ikke alle er triste for at avisa nå legges ned, sier han.

Mer tid til hundene

Figenschau er glad i naturen, og har sju trekkhunde­r han ofte er ute med. Nå får han mer tid til dem, og mer tid til fotografer­ing, en stor hobby han har hatt fra barndommen av.

79-åringen har deltatt på hundekjøre­rløp med sine huskyer flere ganger, og i år gjør han comeback i Troms Quest,

neste helg i Øverbygd.

Sist gang han deltok var i 2017.

– Da ble jeg nummer to på seksmila, og året før vant jeg. Nå skal jeg bare kjøre 20 kilometer med fire hunder, og tar det som en liten tur. Havner jeg ikke på pallen kan jeg kanskje få eldstemann­sprisen, flirer han.

Han trekker fram hundekjøre­rmiljøet som utelukkend­e positivt.

– Det er helt fantastisk. Jeg har mange kjenninger og kompiser i miljøet, så det blir veldig fint å møtes igjen. Og hundene ser ut til å like seg når de får konkurrere, forteller han.

– En hvit flekk i nyhetsbild­et

Selv om nettavisa ikke forsvinner fra internette­t med det første, har Figenschau altså stanset produksjon­en av ny

hetsartikl­er.

Han vil imidlertid ikke legge pennen helt på hylla enda.

Den skriveføre storfjordi­ngen har skrevet fem bøker, og utelukker nemlig ikke en til.

– Jeg har fått tips om et tema som burde ha vaert skrevet om. Ideen er god, og jeg har lagt den til modning. Så får vi se, det er jo artig å skrive, sier han.

Han håper andre mediehus kan ta over Storfjord-dekningen i litt større grad framover.

– Storfjord er blitt en hvit flekk i nyhetsbild­et. Jeg bruker å si at journalist­ene kommer hvis det er et postran eller det ramler ned en kjempestor stein ned fjellsiden og ordføreren sender bud. Det er synd at det har blitt slik, sier han.

isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

 ?? ?? MER TID: Tore Figenschau (79) ser fram til å bruke mer tid på egne hobbyer, som blant annet inkluderer hunder og hundekjøri­ng. Foto: Privat
MER TID: Tore Figenschau (79) ser fram til å bruke mer tid på egne hobbyer, som blant annet inkluderer hunder og hundekjøri­ng. Foto: Privat
 ?? FOTO: ARKIV ?? KREATIV: Interessen for foto kom allerede i tenårene. Storfjordi­ngen har jobbet for flere aviser og tidsskrift­er, og har også solgt sin egen kalender.
FOTO: ARKIV KREATIV: Interessen for foto kom allerede i tenårene. Storfjordi­ngen har jobbet for flere aviser og tidsskrift­er, og har også solgt sin egen kalender.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? REDAKTØR: Tore Figenschau var også mangeårig redaktør for årboka «Menneske og miljø i Nord-Troms», som ble stiftet i 1975. I dag ledes arbeidet av Jan R. Olsen.
FOTO: PRIVAT REDAKTØR: Tore Figenschau var også mangeårig redaktør for årboka «Menneske og miljø i Nord-Troms», som ble stiftet i 1975. I dag ledes arbeidet av Jan R. Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway