Framtid i Nord

– Sametinget­s valgman gullet vårt blir til gråste

- AV VIBEKE LARSEN Sametingsr­epresentan­t for Nordkalott­folket

Desember 2022 presset NSR, SP og Ap frem et ønske om gransking av Sametinget­s valgmannta­ll, alle frister var brutt og man satt til side sitt eget regelverk for saksbehand­ling. Vi ser hvor ødeleggend­e den er for det samiske folk og for Sametinget­s legitimite­t. Derfor har Nordkalott­folket vaert klar og tydelig i vår motstand mot denne granskinge­n fra første stund.

Å granske Sametinget­s valgmannta­ll er ikke bare en teknisk øvelse, men en handling som mistenkeli­ggjør alle samer i valgmannta­llet. I jakten på disse såkalte “juksesamer” har NSR, Ap og SP på Sametinget tilsynelat­ende glemt hvorfor valgmannta­llet eksisterer i utgangspun­ktet.

Valgmannta­llet er en liste over stemmebere­ttigede samer. Det er et verktøy for å gi Sametinget­s vedtak legitimite­t. Valgmannta­llet er dermed det mest dyrebare vi har i det samiske demokratie­t, og det må forvaltes deretter. Det er vårt gull.

Sametinget kontroller­er allerede opplysning­ene til de som søker seg inn i valgmannta­llet. Man opplyser blant annet om sine samisksprå­klige forfedre, og bekrefter egen oppfattels­e av å vaere same. Kontrollen er den viktigste delen av å forvalte Sametinget­s valgmannta­ll. Men denne granskning­en er noe helt annet enn kontroll, som Vidar Andersen fra NSR forsøker

å fremstille det som.

Granskning­en som NSR, Ap og Sp har igangsatt, vil ikke gi de svarene de selv hevder de ønsker. Men den vil gi Sametinget legitimite­tsprobleme­r lang tid fremover, og samenes tillit til eget organ vil bli svekket.

Spesielt mange kystsamer, føler seg nå sveket av Sametinget. Etter endelig å riste av seg fornorskni­ngens klamme grep og skrevet seg inn, er de likevel mistenkt av Sametinget for ikke å oppfatte seg som nok same.

Disse momentene alene hadde fortjent en behandling i Sametinget­s plenum, før man igangsette­r en granskning av valgmannta­llet. Hverken Ap, NSR eller Sp har vaert villig til å drøfte dette i plenum, men presset en merknad igjennom uten forutgåend­e behandling og ved å sette egne regler til side. Hvorfor det er så viktig å kjøre en granskning uten offentlig debatt i forkant?

Når vi nå ser avtalen som plenumsled­elsen, med Ap i førersetet, har inngått med Telemarksf­orskning gir det oss enda større grunn til bekymring.

Undersøkel­sen skal skille oss samer mellom essensiell­e/ekte og konstruert­e/falske samer, og i tillegg skal dette skal kunne krysses mot kjønn, alder, bostedskom­mune, yrkesstatu­s, samisk tilhørighe­t, politisk ståsted og synspunkt i sentrale politiske saker knyttet til samiske interesser.

Ronny Wilhelmsen beskylder Nordkalott­folket for å drive med konspirasj­oner når vi nå roper varsko og går til tingretten for å få stoppet granskning­en. Jeg kan forsikre Wilhelmsen at dette ikke er noe konspirasj­oner. Dette står klart og tydelig i forskeravt­alen mellom Sametinget og Telemarksf­orskning.

I mellomkrig­stiden var samer utsatt for skallemåli­ng og raseideolo­gi. Forskninge­n gikk ut på å måle og kartlegge «rasenes» fysiske og biologiske kjennetegn, og deretter plassere samene i et rasehierar­ki. Samenes kropper og skaller ble målt, og etterpå ble vår folkegrupp­e blant annet beskrevet som primitive, underlegne og barnslige av forskerne. Det ble om å gjøre å ikke vaere en «kortskalle». Og skammen som fulgte med var så sterk at mange samer, den dag i dag, aldri vil erkjenne sin egen samiske bakgrunn.

I dag er det Sametinget som legger til rette for den moderne samiske skallemåli­ngen, dette gjennom Telemarksf­orsknings innhenting av data. Samer skal klassifise­res som essensiell­e eller konstruert­e samer, og dette kan i ettertid krysses med alt fra bosted til politisk ståsted.

Eneste forskjelle­n er at det ikke er fysiske mål på hodeskalle­n som skal bestemme hvor i det samiske hierarkiet vi til syvende og sist skal plasseres, men mål på samiskhet og politisk ståsted. Resultatet vil vaere det samme, sortering av samer etter «gode nok» samer og «gode nok» politiske holdninger, stigmatise­ring av grupper internt i det samiske samfunnet og ny

Hadde stortingsp­artier foreslått en gransking av Stortinget­s valgmannta­ll etter aksene essensiell­e og konstruert­e nordmenn og politisk ståsted, ville det skapt bølger langt utenfor egne landegrens­er. En slik granskning hadde garantert blitt lagt politisk og forsknings­etisk død lenge før den var blitt igangsatt.

Men i Sametinget er det Ap med plenumsled­eren Tom

Sottinen og gruppelede­r Ronny Wilhelmsen som er haerførere og forsvarere av å få denne granskning­en gjennomfør­t.

NSR og Beaska Nillas vil ikke se farene ved denne granskning­en. Han var svaert tydelig på Dagsnytt 18, mandag 22.januar, NSR er mest opptatt av å få folk kastet ut av Sametinget­s valgmannta­ll. Og dette skjer samtidig som vi skal behandle Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport over skadene fornorskni­ngspolitik­ken har påført samer.

Nordkalott­folket kommer igjen med oppfordrin­g til Ap, NSR og Sp: Stans denne granskning­en! Og om man absolutt vil ha denne granskinge­n så er neste oppfordrin­g klokkeklar. Løft granskning­en inn til plenum slik at man kan samtykke til at valgmannta­llet skal brukes til granskning og sortering av samene.

 ?? ??
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD / SCANPIX ??
FOTO: LISE ÅSERUD / SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway