Framtid i Nord

– Vi må ta bedre vare på naturen vår

-

Vi er glade og stolte av naturen vår. Fjorder og fjell. Skog og mark. Men vi må ta bedre vare på den. Her kan kommunene spille en helt sentral rolle, i samarbeid med stat og private.

I Norge har vi mye natur. Vi har så mye at vi ikke alltid merker at vi bygger den ned, litt etter litt. Men det gjør vi. Vi bygger ned naturen i et skremmende tempo, noe ny teknologi nå viser for fullt. NRK har ved hjelp av kunstig intelligen­s kunnet dokumenter­e 44 000 små og store inngrep bare de siste fem årene. Og ikke engang disse tusenvis av sakene gir det fulle bildet.

I NRKs sak kommer det fram at kommunene er blant de ansvarlige for å bygge ned natur i Norge, i tillegg til stat og private. Det betyr også at de samme aktørene sitter med nøkkelen til hvordan vi skal endre denne utviklinge­n.

Mange kommuner gjør en god jobb med å beskytte naturen og bremse nedbygging­en, men vi må ha flere på laget. Kommuner som allerede er godt i gang, er for eksempel:

• Skjåk, hvor 74 prosent av

arealet er vernet.

• Nordre Follo, som har fastsatt arealnøytr­alitet i kommunepla­nen sin, det vil si at hvis ett område bygges ned, må et annet restaurere­s.

• Beiarn, som erkjenner at na

tur er deres fremste konkurrans­efortrinn

Mange av prosjekten­e som innebaerer at natur blir ødelagt, er satt i gang med gode intensjone­r. Det kan vaere skoler og nye veger. Industripa­rker som vil skape arbeidspla­sser. Hytter til rekreasjon og fritid, og boligfelte­r som gir nye generasjon­er et sted å bo. Hver for seg er disse tusenvis av ønskene om å utvikle eget lokalsamfu­nn forståelig­e og helt legitime. Men i sum represente­rer de et alvorlig problem som krever at vi må tenke nytt om hvordan vi utvikler samfunnet vårt fremover.

Mitt mål er enkelt, men vanskelig: Vi skal bli arealnøytr­ale, før det er for sent.

For arealnøytr­ale blir vi en eller annen gang. Men vi må sørge for å bli det før den verdifulle naturen er blitt bygget ut, bit-for-bit. Det er bakgrunnen for at Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet er enige om å sette natur som en ramme for all politikk. Vi skal i 2024 legge fram en stortingsm­elding om hvordan Norge vil følge opp den globale naturavtal­en. Dette vil vaere vår nye handlingsp­lan for natur. Samtidig er vi allerede i gang med en rekke tiltak der kommunene vil få en viktig rolle, blant annet:

• utvikle et naturregns­kap

som gir oversikt over naturen vi har og som gir grunnlag for å utvikle en arealforva­ltning som for alvor verdsetter naturens kvaliteter.

• ta bedre vare på viktige øko

systemer, gjennom blant annet forbud mot nedbygging av myr og vern av viktig skog.

• stille tydeligere krav og forventnin­ger sammen med kommunene som planmyndig­het, eksempelvi­s for å unngå hyttebyggi­ng i sårbar natur.

• Lansere en kommunesat­sing

med støtte til å gjennomfør­e planvask av arealplane­r og generelt styrke naturmangf­oldet.

Samtidig må vi klare å gjennomfør­e tiltakene på en måte som legger til rette for at vi kan skape jobber, produsere mer fornybar energi og videreutvi­kle små og store lokalsamfu­nn i tråd med det flotte lokaldemok­ratiet vårt. Vi må finne måter å si ja til utvikling som ikke bygger ned natur, heller enn å tenke at vi bare skal si nei. Bare da kan vi få til å gjøre naturen til en ramme for all politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway