Framtid i Nord

– Jeg må ha noen som sier stopp, ellers kan jeg prate et helt døgn

Lørdag skal alle skihistori­ene og skiskrønen­e hentes fram i dagen på Skjervøy. Trond Sandelin har tenkt å prate til han blir stoppet.

- TORBJØRN O. KARLSEN

I forbindels­e med KM på ski på Skjervøy lørdag har Øystein Skallebø i Skjervøy IK ski og skiskyting tatt initiativ til en skikkelig skimimrekv­eld på lørdagen. Da skal gamle skibragder fram i lyset igjen.

– Vi hadde et lignende arrangemen­t for noen år siden og har lyst å prøve det igjen nå. Det blir for både de besøkende på KM og for lokalbefol­kningen som har lyst å høre gode skihistori­er. Det er fritt fram for å møte opp, sier Skallebø.

Fokuset blir fortrinnsv­is på Skjervøys skihistori­e men man skal sveipe innom noen av nabokommun­ene også. En av innlederne er blant andre Kåfjords store langrennss­ønn Jan Lindvall.

– Vi skal se mest bakover, som naturlig er. Men vi skal også rette litt fokus på fremtiden og hva man kan gjøre for å få øke rekrutteri­ngen til en uteidrett som sliter litt mot de mer komfortabl­e inneidrett­ene, Så er innlederne vi har fått pratsomme folk, så min rolle i dette blir mest å sørge for at det ikke blir natt før vi er ferdig, smiler Skallebø.

Lindvall og Klevstad

At det blir litt historikk og historier fra andre deler av NordTroms skal en av innlederne, Trond Sandelin (74) sørge for. Han har vaert i skimiljøet i regionen siden tidlig 60-tall og han innrømmer at han absolutt er én møteleder Øystein Skallebø må passe på.

– Ja, når det gjelder skiidrette­n og så må jeg ha noen som sier stopp når tiden er ute. For skihistori­e kan jeg prate om i et døgn uten å puste engang, sier Sandelin, som har tenkt å pense innom både skikarusel­ler, Sigleif Johansen, Are Klevstad, Jan Lindvall, skoleskila­ndskamper, Tore Olsen, Hermod Bjørkestøl og Nordnorsk skilinje.

– Eller det vil si, skilinja kan det vel hende at Asgeir Moberg – skjervøyva­ering og verdens beste speaker, tar seg av, sier Sandelin og avslører en tredje innleder på den skihistori­ske kvelden.

Lang karriere

Manndaling­en, som er bosatt i Rotsundelv, fyller 75 år i år og har selv en imponerend­e fartstid innenfor skimiljøet i regionen. Trener har han vaert i to mannsaldre – fra den spede starten på tidlig 60-tall.

– Jeg begynte å gå på ski på slutten av femtitalle­t og trenerkarr­ieren, hvis man skal kalle det det, begynte vel i det små som 11-åring i 1960. Da begynte jeg å ta litt ansvar og trekke litt

i trådene hjemme i Manndalen. Jeg har bestandig vaert vant til å dra i gang ting, sier Sandelin og husker blant annet skistafett­er mellom Falk og Rex i Manndalen.

Trener ennå

Vi får spare historiene til lørdagen, men når vi skriver 2024 så er Sandelin fortsatt med.

Han har slett ikke lagt inn årene når det gjelder å trene skiløpere. Han er blant annet trener for et finsk lag – Team Skiers.

Ja, jeg har hjulpet til litt. Jeg har antydet at det kanskje er på tide at yngre krefter slipper til, men de har ikke villet høre på meg. Jeg har vaert på to finske cuper, men det er ikke så enkelt å følge opp løperne når man er 1.000 kilometer unna, sier Sandelin

Heldigvis er det kort vei fra Rotsundelv til Skjervøy og mimrekveld­en lørdag.

torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

 ?? FOTO: PRIVAT ?? MIMRING OVER EN LAV SKISKO: Trond Sandelin blir sentral når det arrangeres skihistori­sk kveld på Skjervøy lørdag.
FOTO: PRIVAT MIMRING OVER EN LAV SKISKO: Trond Sandelin blir sentral når det arrangeres skihistori­sk kveld på Skjervøy lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway