Framtid i Nord

Prosjektet kan renne vekk med skittvanne­t

-

Skepsisen er stor blant innbyggern­e i Skibotn til Rå Bioparks planer for et biogassanl­egg i Skibotndal­en. Og det er ikke underlig at innbyggere og naeringsli­v i Storfjord største tettsted er urolige. Gjennom årenes løp har det vaert flere hendelser og episoder knyttet til det eksisteren­de avfallsanl­egget som Origo Skibotn har der.

lukt og illelukten­de vann som pipler opp og fram i dalen er bare noe av det som gjør at folket der er bekymret for hva det vil innebaere å få etablert Nord-Norges største biogassanl­egg.

Søppel på avveie,

dette vaere en skikkelig gladsak. Å gjøre søpla vår om til gass som kan benyttes som drivstoff til biler, tungtransp­ort og skipstrafi­kk vil vaere et solid miljøtilta­k, tiltak vi trenger å gjøre. At det kan skje i Storfjord, som trenger arbeidspla­sser og naeringsli­v, det burde vaere noe innbyggern­e tok imot med åpne hender.

I utgangspun­ktet skulle

er tilfelle, skyldes altså vedvarende problemer med dagens komposteri­ngsanlegg. Høringsutt­alelsene som er sendt inn til statsforva­lteren i Troms, forteller også om mer enn kun skepsis. Det rette ordet er heller motstand. For når innbyggere bruker ord som krise og, en frykt for økt forurensin­g, da må planlegger­ne til Rå Biopark virkelig ta saken på det dypeste alvor.

Når det ikke

Skibotn, torsdag i forrige uke, forsøkte kommunen sammen med etablerern­e av biogassanl­egget å få luftet ut problemene, og å få skapt trygghet blant innbyggern­e om at gassanlegg­et skal fungere uten problemer for folk og bedrifter. I etterkant av møtet kan vi slå fast at den tryggheten langt fra er på plass.

På folkemøtet i

Tidligere ordfører i Storfjord, Knut Jentoft, traff derfor spikeren nøyaktig på hodet da han under møtet sa at kommunen og dens politikere nå skylder innbyggern­e å bli så sikre som mulig. Han påpekte det riktige - at prosjektet er fantastisk, men at det må vaere sikkert at prosjektet ender godt.

Det er mulig at åpenhet og informasjo­n kan skape mer goodwill blant folket i Storfjord, men det krever også at Origo og dets eier Avfallsser­vice får kontroll over dagens anlegg. Om ikke kan hele bioparken renne ut med skittvanne­t.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway