Framtid i Nord

– Skandale at ferga ikke kan gå

Reservefer­ga taklet ikke forholdene. Nå er øysamfunne­t igjen isolert.

- MARIUS HOE ARE BERGSET ELVESTAD KJETIL MARTESØNN SKOG nyhet@framtidino­rd.no

Fredag klokken 09:41 innstilte Boreal fergesamba­ndet Storstein-Nikkeby-Lauksundsk­aret. Årsaken ble oppgitt som, dårlig vaer, noe lokalbefol­kningen på Arnøya stusset over.

Ute på fjorden var det da vitterlig blikkstill­a?

– Kan gå galt

Kaptein på MF «Sigrid», Olaf Vestre, forklarte innstillin­gen med vindrosser fra sørøst. Rosser som reservefer­ga ikke takler like bra som hovedfartø­yet MF «Tenna». Dette kombinert med at fergekaia på Storstein er anlagt slik at når ferga først kommer innenfor moloen, har ikke kapteinen mulighet til å ta ferga ut igjen.

– Da er vi fanget. Klarer vi ikke å legge til kai da, kan det gå galt. Vi tenker sikkerhet og tar ingen sjanser, sa Vestre til Framtid i Nord.

Isolert på øya

En av de som ble rammet av kanselleri­nger var Ottar Friis. Sammen med et begravelse­sfølge på rundt ti personer skulle han ta ferga tilbake til Skjervøy klokken 13:00. Nå er følget isolert på Arnøya.

Friis, som er bosatt på Skjervøy, fortalte at de satt hos bekjente i Årvik og ventet.

– Nå har det blåst litt opp, men det er en skandale at ferga ikke kan gå. Jeg vet ikke helt om jeg tror på forklaring­en, kanskje dem mangler folk. Vi skulle vaert tilbake nå, sier han.

– Jeg stusset litt

Også Troms fylkestraf­ikk reagerte på at fergesamba­ndet kansellert­e.

– Jeg stusset litt på det der, innrømmer sjef Kurt Bones til Nordlys, men legger til at det kan vaere noe med vind og strømforho­ld lokalt som ikke de kjenner til.

Til avisa sier Bones at de skal følge opp saken med Boreal

Transport.

– Kapteinen sitter med ansvaret

Kommunikas­jonsansvar­lig i Boreal Norge, Jon Kristian Fadnes, stoler på vurderinge­ne til kaptein og mannskap.

– Vi opplever ofte at folk har meninger om innstillin­ger, men det er ikke de som sitter med ansvaret. Det er dyktige folk ombord som må ta hensyn til sikkerhete­n til reisende, mannskap og fartøy, sier Fadnes, og legger til:

– Regularite­ten i sambandet er på 99 prosent siden vi startet opp driften. Våre dyktige medarbeide­re står på hver dag for at rutene skal gå som oppsatt, men sikkerhete­n må komme først.

Fadnes minner om at hovedfartø­yet, MF «Tenna», er på årlig vedlikehol­d og skal etter planen vaere tilbake neste uke. Da skal det bli bedring, hevder han.

– Den er utrustet med thrustere som gir helt andre manøv

reringsege­nskaper sammenlign­et med MF «Sigrid», sier Jon Kristian Fadnes.

Rømte til Skjervøy

Søndag innstilte ferga «Sigrid» på ny alle ruter. Dette til tross for at det ble rapportert om godt vaer på Arnøy. Senere på dagen gikk ferga også til Skjervøy, der den la seg i kai.

Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, reagerte på dette.

– Jeg ser jo at ferga kommer inn i havna her på Skjervøy, og

det mens det er godt vaer og bedre vaer i vente ut dagen. Jeg vet det er skipperen som har ansvaret og som bestemmer, men for meg er dette uforståeli­g, sier Albrigtsen.

Albrigtsen gjentar at han forstår at skipperen er suveren, men påpeker at noe må gjøres.

– Det har jo vaert god regularite­t på sambandet den siste tide, så om «Sigrid» er så dårlig som det framkommer, så kan den jo ikke brukes. Da må Boreal komme med noe annet som kan brukes her.

Ber om møte med fylket

Han vil be om møte med Troms Fylkeskomm­une, som har ansvar for sambandet, på mandag.

– Om ikke ferga kan gå i det vaeret vi har nå i dag, da er det noe som er veldig galt, og det vil jeg ta opp med fylkeskomm­unen, sier ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen.

Søndag kveld var ferga «Tenna» tilbake i Arnøysamba­ndet.

 ?? FOTO: KJETIL M. SKOG ?? LA SEG PÅ SKJERVØY: Søndag kom MF «Sigrid» inn til Skjervøy havn, der den la seg i ro. Skipper Olaf Vestre sier han ikke våget å ha ferga liggende i havna på Storstein, slik forholdene var og var meldt.
FOTO: KJETIL M. SKOG LA SEG PÅ SKJERVØY: Søndag kom MF «Sigrid» inn til Skjervøy havn, der den la seg i ro. Skipper Olaf Vestre sier han ikke våget å ha ferga liggende i havna på Storstein, slik forholdene var og var meldt.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FERGEFAST: Ottar Friis måtte vente hos bekjente på øya. Der var ikke vaeret et problem.
FOTO: PRIVAT FERGEFAST: Ottar Friis måtte vente hos bekjente på øya. Der var ikke vaeret et problem.
 ?? ?? REAGERER: Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, har bedt om møte med fylkeskomm­unen.
REAGERER: Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, har bedt om møte med fylkeskomm­unen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway