Framtid i Nord

Denne bygda stinker – og flere tror – Vi må vite at det er trygt Ikke på bedring:

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no Journalist

Stappfull sal da kommunen inviterte til folkemøte i Skibotn.

Nesten en halv milliard investerte kroner og et anlegg som er tre ganger så stort som dagens.

Det blir realiten dersom Rå Biopark AS får det som de vil med et biogassanl­egg i Skibotndal­en.

Torsdag kveld var det folkemøte på samfunnshu­set i Skibotn om planene. Ordfører Geir Varvik (H) var den som ønsket velkommen.

Huset var stapp fullt.

– Det er vel ikke uventet at det kom så mange, innledet

han.

Avfall fra 41 kommuner

Folkemøtet arrangeres fordi Rå Biopark AS har søkt om utslippsti­llatelse til å etablere NordNorges største biogassanl­egg med produksjon­sstart i 2026.

Anlegget er tenkt å ta imot avfall og slam fra 41 nordnorske kommuner, inntil 75.000 tonn årlig. Det vil kunne gi 7–9 arbeidspla­sser.

Fristen for å komme med høringsinn­spill er 1. februar.

Det nye, moderne anlegget som er tegnet skal vaere helt lukket.

– All luft som skal ut vil gå gjennom et luktrensea­nlegg først. Det gjelder for alle deler

av prosessen der man har kontakt med avfallet. Dette betyr at man vil ha kontroll på utslippet.

Det er ingen tekniske utfordring­er med å rense lukta med et slikt utslippspu­nkt, sa daglig leder i Rå Biopark, Sigve Daae Rasmussen.

– Vi må vaere sikre

Men lokalbefol­kningen i området er skeptiske, og har den siste tiden engasjert seg kraftig i saken. Dette da nåvaerende åpne komposteri­ngsanlegg i Skibotndal­en, som drives av Origo Skibotn AS, helt fra oppstarten i år 2000 skaper en sterk, illelukten­de lukt over bygda i perioder.

Morten Karlsen, Bjørnar Seppola og tidligere ordfører Knut Jentoft var blant skeptikern­e, som stilte flere kritiske spørsmål underveis.

Jentoft sa at dagens tillit i befolkning­en er betydelig svekket.

– Kommunesty­ret skylder befolkning­en å bli så sikker som mulig. Vi må vite at det er trygt med en etablering. Selv om dette kan vaere et fantastisk prosjekt, hvor søppel blir en ressurs, må vi vaere sikre på at dette går bra. Og vi vet at det ikke er en enkel prosess å drive med, sa Jentoft.

Bjørnar Seppola er overbeviss­t om at anlegget fremdeles kommer til å stinke ut bygda.

Han ville ha en begrunnels­e av hvorfor et slikt anlegg må ligge akkurat i Skibotn, hvor den trange dalen fører lukta med seg nedover.

– Rå Biopark skal samle søppel fra et svaert distrikt, fra Hammer

fest til Lofoten. Jeg mener at et slikt anlegg må ligge på kysten hvor lukta kan flyte ut over sjøen.

Han tror heller ikke at en biogasspro­duksjon vil vaere lønnsom.

– Det her vil ende med at selskapet går konkurs og en suppe som ligger igjen i Skibotndal­en, sa han.

Flere går imot planene

Også flere andre som ikke tok ordet på møtet, skal vaere skeptiske til de omfattende biogasspla­nene slik de foreligger.

Onsdag formiddag var det kommet inn seks høringsinn­spill til statsforva­lteren.

«Dette er virkelig ikke en god plassering av Nord-Norges største biogassanl­egg», skriver Leif Bjørnar Seppola.

«Kommunen og bygda vår er i krise», skriver Monica Soini.

Daglig leder i Strandbu Camping, Stein-Are Engstad, driver campingpla­ssen sin like ved Skibotnelv­as utløp. Ifølge han er de allerede berørt av luktproble­met fra dagens avfallsanl­egg.

«Dersom anlegget utvides så frykter vi at økt forurensni­ng vil sette en stopper for vår virksomhet og vår planlagte utvikling», skriver han.

– Et godt valg

Styreleder i avfallsser­vice AS, Johnny Arne Hansen, sa at han skjønner det blir stilt spørsmål om tillit etter historien som har vaert.

– Men det nye anlegget som skal komme bygges for å få bukt med det som har med lukt å gjøre, og før det blir bygd må anlegget godkjennes av statsforva­lteren. De har vaert tydelige på at hvis anlegget ikke holder mål vil det ikke bli bygd, sier han.

Skibotn skal vaere valgt ut som lokasjon fordi det allerede håndteres søppel fra hele fylket her i dag.

– Når man ser den overordna logistikke­n er Skibotn et godt valg, sa Rasmussen.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG ?? MED: Representa­nter fra kommunen, fra miljøavdel­ingen hos Statsforva­lteren, fra Avfallsser­vice AS og Rå Biopark AS var tilstede på torsdagens møte. Fra venstre: Sigve Daae Rasmussen, Sigleif Pedersen og Geir Varvik.
SVEKKET TILLIT: Morten Karlsen (t.v) , som leder gruppa «Opprop for ett luktfritt Skibotn», er ikke imponert etter folkemøtet, og sier han har svekket tillit. Her med Sofie, Mariann, Terje og Carolin Grape.
SIER NEI: Bjørnar Seppola (t.v), som tidligere har vaert svaert kritisk, vil fremdeles ikke ha noe biogassanl­egg i Skibotndal­en.
STORT OPPMØTE: Det var ikke mange ledige stoler igjen da Storfjord kommune arrangerte folkemøte om det planlagte biogassanl­egget.
FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG FOTO: ISABELL HAUG MED: Representa­nter fra kommunen, fra miljøavdel­ingen hos Statsforva­lteren, fra Avfallsser­vice AS og Rå Biopark AS var tilstede på torsdagens møte. Fra venstre: Sigve Daae Rasmussen, Sigleif Pedersen og Geir Varvik. SVEKKET TILLIT: Morten Karlsen (t.v) , som leder gruppa «Opprop for ett luktfritt Skibotn», er ikke imponert etter folkemøtet, og sier han har svekket tillit. Her med Sofie, Mariann, Terje og Carolin Grape. SIER NEI: Bjørnar Seppola (t.v), som tidligere har vaert svaert kritisk, vil fremdeles ikke ha noe biogassanl­egg i Skibotndal­en. STORT OPPMØTE: Det var ikke mange ledige stoler igjen da Storfjord kommune arrangerte folkemøte om det planlagte biogassanl­egget.
 ?? ??
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? SVEKKET: Tilliten til at avfallssel­skapet kan drifte riktig er svekket i Storfjord, sa tidligere ordfører Knut Jentoft, som mente prosjektet bør konsekvens­utredes.
FOTO: ISABELL HAUG SVEKKET: Tilliten til at avfallssel­skapet kan drifte riktig er svekket i Storfjord, sa tidligere ordfører Knut Jentoft, som mente prosjektet bør konsekvens­utredes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway