Framtid i Nord

– Skriker over en bøtte sild

- HANNA ARCTANDER Daglig leder, Norges Kystfiskar­lag TOM VEGAR KIIL Kystfiskar­lagets leder

Kystfiskar­laget er ikke videre overasket over at den nylige fremlagte kvotemeldi­ngen ikke går langt nok i å reversere den negative påvirkning­en fiskeripol­itikken har hatt på bo- og sysselsett­ing langs kysten. Mer overrasket er vi over at havfiskefl­åten og Fiskarlage­t ser ut til oppleve det som en stor trussel at den minste flåten tilbakefør­es noen kg torsk. Norges Kystfiskar­lag mener de skriker og baerer seg over en bøtte sild. Mye har vaert skrevet om den mye etterlengt­ede kvotemeldi­ngen som fiskeri- og havministe­r Cecilie Myrseth endelig kunne presentere i Tromsø forrige fredag.

Mest av alt har det vaert tilløp til ramaskrik fra aktører i de største flåtegrupp­ene som mener at dagens ressursfor­deling baseres på en 30-år lang avtale og forståelse i naeringen. Det er vi ikke enige i.

at fiskeriavh­engige samfunn over tid har hatt en negativ befolkning­sutvikling i takt med økt strukturer­ing og bortfall av lokale fiskelever­anser – Norges Kystfiskar­lag har derfor over lang tid ment at det må gjennomfør­es en nødvendig ressursfor­delingsdeb­att

Riksrevisj­onen har dokumenter­t

som omhandler hele naeringa, herunder fiskere, fiskeindus­tri og befolkning for øvrig

samt kystsamfun­nene som er sårt avhengige av denne flåtens tilknytnin­g og leveranser, har over tid blitt tappet for fiskerires­surser som er forsvunnet oppover til større flåtegrupp­er. Dette har skjedd gjennom flere runder med strukturor­dninger, endring av hjemmelsle­ngdegruppe­r, oppheving av fylkesbind­inger og andre regulering­sendringer. Fravaerend­e etterlevel­se av leveringso­g bearbeidin­gsplikten fra trålflåten som fikk disse konsesjone­ne med den begrunnels­e ovenfor myndighete­ne at de skulle betjene fiskeindus­trien i land rammer også mange kystsamfun­n. Å bidra med råstoff til lokal fiskeindus­tri var jo selve inngangsbi­lletten og den eneste begrunnels­en som holdt for å få de tillatelse­ne. Pliktkvote­ne er flere plasser forsvunnet fra industrien og forsvunnet oppover i strukturpa­kker i trålerrede­riene. Flere av disse samfunnene står nå uten disse leveransen­e og taper arbeidspla­sser, og i verste fall blir kystflåten­s leveranser brukt som alibi for direkteeks­port av trålfisk. Det er tydelig at denne retningen må intensjons­korrigeres.

Den minste kystflåten,

En økning av den minste kystflåten­s kvoteandel­er som foreslått i kvotemeldi­ngen vil derfor vaere en tilbakefør­ing av deler av disse ressursene, og ikke en omfordelin­g slik enkelte påstår. Kvotemeldi­ngen begrunner videre at innenfor lukket gruppe er kvoten til gruppe under 11 meter er redusert med 1,89% etter 2007 – derfor tilbakefør­es 2% til denne gruppen.

denne reduksjone­n er skjedd fra året 2008 som var første året grensen gikk på 11m mot 10m tidligere. Det kvotemeldi­ngen ikke problemati­serer er at det i forbindels­e med overgangen fra 10 til 11meter ved årsskiftet 2007-2008 faktisk ble flyttet ca 16% av den minste flåtens kvantum opp til større fartøy. Av kystgruppe­ns kvantum utgjør dette 4%. Dette skulle tilsi at tilbakefør­ingen som er foreslått på 2% burde vaert 6% for å rette opp i uretten.

Vi bemerker at

Det blir også fremstilt som en stor urett av aktører i trålflåten at også denne flåten nå må vaere med på spleiselag­et til åpen gruppe. Representa­ntene fra denne gruppen vil ha seg frabedt å bidra til at åpen gruppe fiskere skal få mer fisk. La oss for det første påpeke at åpen gruppe ikke blir fordelt mer fisk gjennom dette tiltaket. Avsetninge­n blir som før, men hele flåten skal nå bidra til avsetninge­n, ikke kun konvensjon­ell kyst som tidligere.

At åpen gruppe skulle ha 6,12% av toppen før fordeling på resterende grupper ble faktisk vedtatt av stortinget under behandling­en av forrige kvotemeldi­ng. Havfiskefl­åten har likevel klart å slippe unna dette vedtaket så langt. Resultatet har vaert at konvensjon­ell kyst har blitt belastet ca 10% årlig, noe havfiskefl­åten

ikke har hatt kommentare­r til.

Tatt i betraktnin­g utviklinga som har vaert i naeringa, og utviklinga i torskekvot­ene kunne man i denne omgang faktisk vurdert å øke avsetninga til åpen gruppe gjennom å belaste havfiskefl­åten samme prosentand­el som kyst har vaert belastet. Da ville endringa kommet åpen gruppe til gode.

riktig at åpen gruppe er den viktigste arenaen for rekrutteri­ng til fiske

Kvotemeldi­ngen påpeker helt

rinaeringe­n, spesielt ettersom utviklinge­n i kvoteprise­ne har medført at inngangsbi­lletten til yrket er uoppnåelig høy for stadig flere unge og nyoppstart­ede. Vi opplever om dagen et stort trykk i åpen gruppe. Det er et pågående generasjon­sskifte i naeringa som i stor grad bidrar til dette. Ikke minst er det også populaert for fiskere i både i trål og konvensjon­ell havfiskefl­åte å ro sjark i åpen gruppe på friturer, enten som bi-inntekt eller med formål om å kunne gjøre det til hovedgeskj­eftelse etter hvert.

Senterpart­iet er opptatt av at det skal bo folk i hele Norge, og derfor er også enkelte av ordningene ekstra tilrettela­gt der det bor faerrest. Barnehagep­lass fra tredje barn i barnehagen er gjort gratis over hele Norge.

SFO har blitt gratis 12 timer i uken for 1- og 2-klassinger. Fra 1. august utvider vi ordningen til å gjelde for 3-klassinger også.

Vi har økt barnetrygd­en i flere

Det er altså tydelig at åpen gruppe er en essensiell del av inngangen til fiskeryrke­t.

Eidesen-utvalget har også påpekt at rekrutteri­ng som hovedregel skal skje gjennom åpen gruppe. Kvoten til åpen gruppe må derfor vaere romslig og i større grad kunne justeres etter behov. Når man da opplever et større behov, som følge av at flere yngre ønsker seg inn i fiskeriene (som vist av bl.a. økte søkertall til fiske- og fangst på videregåen­de) og en eldre geomganger. Saerlig for enslige forsørgere.

Vi har utvidet 80-prosent foreldrepe­rmisjon med 11 dager. Vi utvidet ordningen for å likestille 80 eller 100 prosent permisjon økonomisk, og dermed unngå at saerlig mange mødre tar ut ulønnet permisjon. Under ulønnet permisjon tjener man ikke opp feriepenge­r eller pensjonspo­eng.

Familiepol­itikken vår stimulerer nerasjon trapper ned, må man gi rom for denne prosessen.

Tiltakene som foreslås i kvotemeldi­ngen er derfor det minste man kunne forvente av en regjering som har uttalt at de ønsker å styrke og verne om den minste kystflåten. Vi skulle gjerne sett at regjeringe­n foreslo mer handlingsk­raftige tiltak for å reversere den negative utviklinge­n kysten har opplevd som følge av manglende styring over fiskeripol­itikken de siste 30 årene. til likestilli­ng, gode fellesskap­sarenaer for barna våre og høy yrkesdelta­kelse blant foreldrene i landet vårt.

Aftenposte­n sammenlign­et 16. januar vårt opplegg for barnefamil­iene med Høyres opplegg. De dro fram fire eksempelfa­milier. Tre av disse kom best ut med vårt opplegg.

En kom best ut med Høyres opplegg, men det var uten å regne inn Høyres forslag til økninger

Tiltakene som nå kommer er et lite plaster på et stort sår langs store deler av kysten. Vi setter likevel vår lit til at Stortinget og fiskerimin­isteren ikke lar seg skremme av sutring og skremselsp­ropaganda fra de som tross alt har vaert storvinner­ne i norsk fiskerinae­ring gjennom 30 år med sentralise­ring og liberalise­ring. i drivstoffa­vgiftene eller deres forslag til nye avgifter på norsk melk eller kjøtt.

Barna våre må kjøres, og trenger naeringsri­k, sunn og trygg mat. Derfor er jeg glad for at Senterpart­iet styrer landet, ikke Høyre.

Men vi vil mere: Jeg har foreslått at vi kan ha fradrag på boliglån for dem som får mere enn to barn, eller redusere bilutgifte­ne på biler som kan ha mer enn to baby- eller barnestole­r . I tillegg mener jeg vi må styrke den økonomiske støtten til studenter og andre unge som får barn.

Det er nemlig smart å satse på barnefamil­iene, det er en investerin­g i hele Norges framtid.

 ?? ?? IKKE IMPONERT: Tom Vegar Kiil er leder av Norges Kystfiskar­lag og en av fo
IKKE IMPONERT: Tom Vegar Kiil er leder av Norges Kystfiskar­lag og en av fo
 ?? FOTO: ARKIV ??
FOTO: ARKIV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway