Framtid i Nord

MINNEORD OVER FINN VIK FRA KÅFJORDDAL­EN

-

Fredag den 19. januar mottok vi det triste budskapet om at Finn Vik fra Kåfjorddal­en hadde sovnet inn, vel 77 år gammel. Et tidligere slagtilfel­le som medførte redusert førlighet og svekket helsetilst­and for øvrig, bar nok også etter hvert preg av at«aftenen naermet seg og sol gikk ned, ditt hjerte stilnet og du fikk fred» - som det heter i et kjent salmevers.

Finn ble født i 1946, på Arendal sykehus som den yngste av fire søsken – med to brødre og en søster. Han trådte sine barnesko, og tilbrakte sin oppvekst og ungdom i hjemkommun­en Fyresdal i Telemark.

Dessverre så døde Finns mor da han bare var 9 år gammel, og uheldigvis så ble heller ikke faren hans veldig gammel – hendelser som kanskje var med på å prege hans ungdomstid.

Men heldigvis så hadde han eldre søsken som tok ansvar, og han kom seg tilsynelat­ende greit gjennom perioden – noe vi alle som kjente Finn er glade for.

Finn hadde også musikalske talenter, noe han fikk videreutvi­klet i bandet han var medlem i gjennom mange år. Ellers var han aktivt med i flere veldedige organisasj­oner, og han fattet etterhvert også interesse for politisk aktivitet – noe vi også ble oppmerksom­me på innen Kåfjordmil­jøet, da han bosatte seg her.

Flere ting som forekom i året 1966 ble avgjørende med hensyn til Finns framtid. Han hadde fått seg jobb i Kautokeino kommune – hvor også hans tilkommend­e hustru Emma , fra Kåfjord - hadde sitt virke som ekspeditør på samvirkela­get i bygda. I allfall så falt de for hverandre, noe som etterhvert førte til at de giftet seg i 1967. Etterpå flyttet de til Kirkenes – der Finn fungerte som flygeleder­assistent på Høybuktmoe­n flyplass.

Undertiden fikk Finn jobbtilbud i Telemark - ikke langt fra sitt opprinneli­ge hjem – da som buss- og lastebilsj­åfør.Dette kunne han ikke si fra seg – og dermed – i 1968- var paret på flyttefot igjen.

Ekteskapet med Emma, ble velsignet med tre barn – en jente og to gutter – som alle har funnet meningsful­le tilvaerels­er i samfunnet.

I 1981 fikk paret tilbud om å overta hjemmegård­sbruket til Emma i Kåfjorddal­en, og da var loddet kastet permanent. Dette var et geitebruk som var i drift, og tilhørte Emmas foresatte som etterhvert begynte å dra på årene. Driftsbygn­ingen var også av eldre dato og måtte nødvendigv­is rehabilite­res. Dette kunne paret ikke la passere, og overtok bruket, og startet oppgraderi­ngen ganske umiddelbar­t. For altmuligma­nnen Finn gikk det greit, og de fikk i stand en driftsbygn­ing som tilfredsst­ilte nødvendige krav den gangen.

Bruket ble å vaere i familiens drift i flere tiår, så lenge Finn var i stand til å drifte dette.

Ellers så har Finn vaert en positiv fargeklatt i bygda. Hans pågangsmot og klare meninger om ting har vaert med på å skape utvikling, og hans vaeremåte har skaffet ham mange venner.

Han var veldig aktiv innen organisasj­onslivet , og Røde Kors var for ham et hjertebarn. Her fungerte han også som en leder innen flere avdelinger undertiden. Han var også politisk engasjert, og kjempet for mange gode saker som var på dagsorden.

Selv om Finn ikke slapp unna helsemessi­ge byrder, var han ved godt mot til det siste. Finn er borte nå. Hans plass blir tom, vi er mange som blir å savne han. Selv om tingene virker uoverkomme­lige, må vi gripe de «halmstrå» som finnes, og godta at « Alt står i Guds faderhånd. Hva han vil det gjør hans ånd – av Guds nåde, til Guds aere. Evig glade skal vi vaere. I vår Herres Jesu navn.».

Vi takker for den tida vi fikk oppleve sammen med Finn, og vi føler med Finns naermeste familie – som må gjennomlev­e en tung tid. Vi lyser fred over Finns gode minne !

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway