Framtid i Nord

Disse avvikene henger over avfallsanl­egget i Skibotn

Statsforva­lteren stilte spørsmål om komposteri­ngsanlegge­t ble driftet forsvarlig: – Ja, det gjør vi, sier daglig leder Harald Østbø.

- ISABELL HAUG ARE BERGSET ELVESTAD isabell@framtidino­rd.no are@framtidino­rd.no Journalist Journalist

Origo Skibotn AS, som i dag drifter komposteri­ngsanlegge­t som tar imot avfall fra NordTroms og Vest-Finnmark i Skibotndal­en, har ni aktive avvik som henger over dem.

Det fremkommer i en rapport etter en inspeksjon av deponiet 30. august 2023.

Selskapet hadde frist til 31. januar på å svare Statsforva­lteren på hvilke tiltak de har gjort for å rette opp i avvikene. Hva de har gjort, kommer lenger ned i saken.

To alvorlige avvik

Deponering av avfall som ikke er tillatt, manglende kontrollru­tiner og internkont­roll, og mangelfull drift av deponi er blant avvikene.

Når inspektøre­n kom på tilsyn, skal bedriften ha fortalt at det har vaert mye vann i deponiet over flere år, men at det først var i 2023 at det ble gjort tiltak, ifølge rapporten.

Da skal store mengder vann ha sluppet ut via renseanleg­get. Origo Skibotn skal ikke ha hatt oversikt over hvor mye og om det var miljøskade­lig eller ikke.

Dette er ett av to avvik Statsforva­lteren ser saerlig alvorlig på.

«Vann i deponi er en alvorlig driftsfeil … Vi kan anta at dette vannet har hatt et høyere innhold av miljøgifte­r siden det har ligget i deponiet over lang tid», heter det i rapporten.

Origo Skibotn skriver i en tilbakemel­ding på rapporten at de satte i verk tiltak så fort de ble kjent med «problemsti­llingen» tett avløpsrør.

Vil ha tiltak mot lukta

Situasjone­n i Skibotn har den siste tiden vaert omtalt i medier. Dette da Rå Biopark AS planlegger å bygge Nord-Norges største biogassanl­egg her.

Innbyggern­e har tatt til orde for at nok er nok, da bygda har vaert berørt av luktplager siden oppstarten i år 2000.

Flere har ikke tillit til at et tre ganger så stort biogassanl­egg er løsningen.

På inspeksjon­sdagen skal det ha vaert «mye lukt fra sigevannsa­nlegget». Med tanke på hvilke utfordring­er luktplagen fører til for naboer, mente inspektøre­n at Origo Skibotn AS må gjøre tiltak på renseanleg­get.

Videre står det at «det må gjøres en vurdering om driften er tilstrekke­lig» og om vilkårene selskapet har for driften på stedet blir oppfylt.

Det Statsforva­lteren så mest alvorlig på, var at selskapet hadde en «svaert mangelfull» risikovurd­ering for deponidrif­ten.

Det vises til eksempler på vurderinge­r som drift av renseanleg­get, hvilke typer avfall det er på deponiet, vann i deponiet og innholdet i vannet som siger fra anlegget.

Etter deres oppfatning har en mangelfull risikovurd­ering ført til flere avvik, da selskapet heller ikke har rutiner for å følge opp det som kan skje for å «drifte deponiet forsvarlig».

Sa selv i fra om tett deponi

Siden august skal Origo Skibotn gjort flere endringer på driften av anlegget.

Nå sjekker de avløpsrøre­t til deponiet ukentlig for å vurdere om dreneringe­n er som den skal, de tar stikkprøve­r av avfallet som går til deponi og i alle stegene gjennom renseprose­ssen, samt at de ansatte har gått igjennom oppfriskni­ngskurs for å blant annet unngå at de tar imot avfall som ikke er tillatt.

Dette fremkommer i redegjørel­sen datert 31. januar.

Daglig leder Harald Østbø i Origo Skibotn påpeker at avviket med tett avløp, som Statsforva­lteren så alvorlig på, var noe de selv sa fra om til inspektøre­n.

– Vi gjorde de oppmerksom på det under tilsynet selv, da vi ønsker å ha et åpent og aerlig forhold til tilsynsmyn­digheten. Det er jo alvorlig, sier Østbø.

En vaerstasjo­n er installert på stedet, og Origo Skibotn er i gang med å sette opp en vannføring­småler for å følge med hvor mye vann som siger fra deponiet.

Origo Skibotn jobber nå med å forbedre interne driftsruti­ner og sette de i system med et nytt internkont­rollsystem.

«Vi forespeile­r å vaere ferdig i løpet av andre kvartal 2024. Denne forbedring­en inkluderer også risikovurd­eringen Statsforva­lteren etterspør», skriver Origo Skibotn i tilbakemel­dingen.

– Drifter dere anlegget forsvarlig i dag?

– Ja, det gjør vi. Hadde svaret vaert nei, hadde vi stengt. De siste to årene har vi investert omfattende i nytt materiell, nytt personell, økt bemanninge­n og investert i kompetanse, i tillegg knyttet oss opp mot god kompetanse fra konsulentb­ransjen, svarer han.

Inspeksjon­en skal ikke ha vaert en «realitetss­jekk» for selskapet.

– Vi hadde en forbedring­sprosess i gang allerede. Det skal sies at de på store deler av virksomhet­en ikke har gitt noen avvik på. Mye har vaert på plass. Det vi har gjort nå er arbeid som allerede var igangsatt ved tilsynet, men tar tid å gjennomfør­e.

Etter å ha sendt en fullstendi­g redegjørel­se til myndighete­ne, forventer han at Statsforva­lteren etter hvert vil lukke avvikene på bedriften.

– Vi mener at det vi har gjort nå viser at vi tar de grepene som er nødvendige for å lukke avvikene, sier Østbø.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ??
FOTO: ISABELL HAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway