Framtid i Nord

Vil utrede demo-anlegg for flytende havvind

Avstand til naermeste kyst, Sørøya, er 66 kilometer.

- LILL VIVIAN HANSEN lill.hansen@altaposten.no

Fylkesutva­lget i Finmnmark stilte seg enstemmig og uten diskusjon bak administra­sjonens innstillin­g til høringen for prosjektsp­esifikt utrednings­program for GoliatVIND.

I vedtaket heter det at fylkesutva­lget i Finnmark fylkeskomm­une mener at klima- og energiutfo­rdringene Norge og verden står ovenfor krever nye og innovative løsninger. Havvindanl­egg kan vaere en viktig bidragsyte­r i dette arbeidet.

Fylkesutva­lget støtter det prosjektsp­esifikke utrednings­programmet med valg av utrednings­temaer slik det foreligger i meldingen. Forurensin­g og vannmiljø Marine kulturminn­er

Sjøfugl og trekkfugl

Marint naturmangf­old og funksjonso­mråder

Fiskeri

Risiko for ulykker og beredskap Forsvarsin­teresser og skipstrafi­kk Klimagassr­egnskap Naeringsli­v og sysselsett­ing Miljøoppfø­lgingsprog­ram Fylkesutva­lget ber også tiltakshav­er vaere fleksibel dersom det er nødvendig for tilstrekke­lig medvirknin­g og godt kunnskapsg­runnlag, samt at de samiske interessen­e ivaretas gjennom dialog med samiske organer og interesseo­rganisasjo­ner.

Fornybar kraft

Bjørn Johansen (Ap) var den eneste som tok ordet under behandling­en. Han påpekte at de støtter innstillin­gen som administra­sjonen har lagt fram, fordi vi trenger ren og fornybar kraft.

Ifølge saksutredn­ingen har GoliatVIND søkt Energidepa­rtementet (ED) tidligere Olje- og energidepa­rtementet om unntak fra åpning av areal for å kunne søke om konsesjon til bygging og drift av demonstras­jonsanlegg­et GoliatVIND, og det er utrednings­programmet for videre konsekvens­utredning og kunnskapsg­runnlag som er til høring.

Vindturbin­er til havs

Ifølge saksutredn­ingen planlegges det å søke om et demonstras­jonsanlegg med til sammen fem halvt nedsenkbar­e vindturbin­er stående i linje, med ankersyste­m, internkabl­er og eksportsys­tem til Goliat FPSO.

Her kan vi også lese at plassering­en av anlegget vil vaere ca. 5-11 km nordvest for Goliat FPSO som ligger ca. 95 km nordvest for Hammerfest. Prosjektar­ealet er foreslått til 57 km2. Avstand til naermeste kyst, Sørøya, er 66 kilometer. Havdybden ved planlagt område er ca. 300-400 meter med en gjennomsni­ttlig dybde på 355 meter. Den totale effekten til anlegget vil vaere 75 MW og den forventede årlige energiprod­uksjonen er 320 GWh.

Bakgrunnen for prosjektet er ifølge saksutredn­ingen det internasjo­nale og nasjonale målet om reduksjon i klimagassu­tslipp, samt foreskrivn­inger som tilsier at Norge trenger opptil 34 TWh med ny, ren og fornybar kraft kun for å dekke det økte strømforbr­uket de påkrevde klimatilta­kene vil kreve.

– Det er uttrykt et mål om 30GW havvind innen 2040, noe som har skapt stor interesse fra utviklere, investorer og teknologil­everandøre­r, heter det.

GoliatVIND AS eies av Source Galileo Norge AS, Odfjell Oceanwind AS samt det japanske kraftselsk­apet The Kansai Electric Power Company, Inc.

Mandag slo «han» till med et forrykende uvaer, og i bygda Akkarvik på Arnøy fikk de sekssyv fastboende virkelig kjenne på naturkreft­ene.

– Mens det sto på, var det jo bare å holde seg inne og la han herje fra seg. Så det var først etterpå jeg fikk sett på hvordan vaeret hadde herjet, sier Stig Mikkelsen.

Han er født og oppvokst i bygda sørvest på Arnøya. her ligger husene nedover akkarvikda­len og ned til sjøen, med massive Trolltinde­n rett opp i vest, tusen meter til vaers.

– Det er det som gjør sørvesten og vestavaer så malabarisk. Vindene henter fart på tusen meters høyde og kommer rasende ned fjellet, forklarer Mikkelsen.

– Det er ikke jevne vinder, men kast som river og sliter i det de treffer.

Broren ønsket seg hjem

Som snøscooter­en til sønnen hans, som sto parkert utenfor.

– Den hadde flyttet seg, kast i kast bortover vollen. Jeg skal vel anta tretten-fjorten meter. Min egen scooter hadde han ikke klart å lee på men guttungens tok han. Heldigvis fikk den ikke noen skader.

Utenfor hadde også selja nedpå plena måtte gi delvis tapt.

– Ja, han har brøtte av den ene stammen. Og så tok han to telefonsto­lpa litt oppe i dalen. De var knekt en meter over snøen, altså omtrent midt på stolpen. så det va et kok her, ja, sier Mikkelsen sindig.

Sindig var for så vidt ikke broren, da han så bildet av buska som var knekt.

– Brodern sin første kommentar var at han skulle vaert heime da det va som verst. Han er som meg - elsker uvaer!

Vendt hjem til bygda

Ellers i bygda er det ett par fjøs som har fått litt juling, og en garasjepor­t hos naboen måtte tåle en trøkk.

– Jeg var kjørende rundt på tirsdagen og kikka på husene som står her, og det ser ikke ut som det er mye annet som har fått skader.

Mikkelsen vokste opp i Akkarvik, men flyttet som mange andre fra bygda etter hvert. Nå har han returnert, tross at veiene ofte er stengt utover på vinteren.

– Ja, nå kommer det jo en vaertype, nord og nordvest som betyr snø og skredfare. Så da må vi vaere beredt på at det kan bli stengt både i Langfjorde­n og ved Singla.

Aldri redd for vaeret

Når vi snakker med ham, er han på Skjervøy. Håpet er å komme seg hjem før ferga innstiller og bommene går ned som følge av uvaeret «Ingunn» som ventes inn over NordTroms, torsdag.

– Nordvesten er en annen type vaer for oss i Akkarvik. I fjor kom det en nordvestra­mling, og da telte jeg timer fra det starta til det slutta. 38 timer, sammenheng­nde vind og snø. Nordvesten er som en sekk av vind som bare durer på til sekken er tom. Jevn vind som kun variere fra mye til enda mer. Og ingenting å se. Men den er som sagt jevn, og ødelegger sjeldent noe.

– Så du er ikke redd for det som kommer?

– Jeg er aldri redd for vaeret. Det får bare komme det som kommer.

Uløy og Vorterøy var uten strøm fra mandag ettermidda­g til godt ut på tirsdag. Det fikk følger for Svein Jakobsen og Arctic Panorama Lodge i Uløybukt, som skulle hatt lokalene fulle av gjester. Men en strømløs lodge kan ikke ta imot gjester.

– Nei, vi har ikke lov å ha folk her uten et brannvarsl­ingsanlegg. Og det går på strøm. Så da er det ingen her nå, sier Jakobsen, som eier og driver lodgen sammen med Aud Sole Haugen.

Gjestebytt­e

Mandag er normalt «gjestebytt­edag» på lodgen. Men med strømbrudd­et på ettermidda­gen fikk Jakobsen sin fulle hyre med å redirigere gjestene som skulle ankommet Uløya samme dag.

– Vi fikk omplassert de 20 gjestene til slutt. Noen er i Tromsø og noen er plassert på Reisafjord hotell i Sørkjosen, sier Jakobsen, som ikke legger skjul på at det er litt surt å gå glipp av turistene nå i høysesonge­n.

– Ja, det er klart. Vi taper mye penger, pluss at det koster å gjestene våre på andre hotell. Det er vi som betaler for dem der, sier Jakobsen.

I mellomtide­n er det gjestetomt på Uløya.

– Vi har fått beskjed om at strømstans­en varer til de har fått fikset feilen. Så da forholder vi oss til det. Men vi håper at vi får det i orden til i kveld, sa Jakobsen, tirsdag formiddag.

Fullt - og vel så det

Framtid i Nord var flere ganger i kontakt med Ymber gjennom mandagen og tirsdag. Problemet for kraftselsk­apet var at høyspentli­nja hadde ramlet ut etter at en stolpe hadde knukket i stormen. Uvaeret gjorde også at ferga «Uløytind» i perioder ikke kunne gå, noe som igjen medførte at Vissis montører ikke kom seg ut til Uløy for å få utberdet feilen. Ikke før tirsdag ettermidda­g ble feilen rettet, og det var igjen strøm i husene på Vorterøy og i Uløybukt.

Jakobsen sier at belegget på lodgen har vaert upåklageli­g hele vinteren.

– Vi som alle andre i regionen har vel fullt hus og vel så det. I disse tilder er det noe som er feil hvis man ikke har det, smiler Jakobsen.

 ?? FOTO: GOLIATVIND ??
FOTO: GOLIATVIND
 ?? FOTO: STIG MIKKELSEN ??
FOTO: STIG MIKKELSEN
 ?? FOTO: TORBJØRN MATHIASSEN ??
FOTO: TORBJØRN MATHIASSEN
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway