Framtid i Nord

Åpner ny utstilling: – Gir en verdig ramme til de tilbakefør­te gjenstande­ne

– En fin introduksj­on til vår samiske historie, sier daglig leder Svein Leiros om den nye utstilling­en på Senter for Nordlige folk.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Senter for Nordlige folk åpner på Samenes nasjonalda­g, 6. februar, den nye faste utstilling­a i Manndalen.

Arbeidet med å ta ned den gamle og sette opp den nye startet i september 2022.

Tirsdag åpner de dørene, hvor tilbakefør­te gjenstande­r fra samisk kulturhist­orie er sentrale.

– Vi er glade for å endelig kunne åpne den nye utstilling­a, som er en fin introduksj­on til vår samiske historie, og som gir en verdig ramme til de tilbakefør­te gjenstande­ne gjennom Bååstedepr­osjektet, sier daglig leder Svein Leiros i en pressemeld­ing.

Sjelden og kostbar gjenstand

Kjellaug Isaksen, fagansvarl­ig for utstilling­en, forteller at et naturlig midtpunkt i utstilling­en er et sjelden spådomsbel­te fra Helligskog­en, datert cirka år 1750.

Det er i eldre museumspro­tokoller benevnt som «kvindebael­te af laeder» og «runering», brukt til helbredels­e og til å se inn i framtiden.

– Spådomsbel­tet er en svaert unik, som knyttes til samenes gamle naturrelig­ion. For oss er det en sjelden og kostbar gjenstand, og det er stort at den er blitt tilbakefør­t til området den hører hjemme i, sier Isaksen.

Feiring av gjenstande­ne

Den samiske kunstneren Joar Nango og hans kollegaer Eystein Talleraas og Martijn in’t

Veld har formgivere.

– Utstilling­sdesignet vårt har tatt utgangspun­kt i de eksisteren­de kvaliteten­e ved dette flotte rommet. Vi har hatt som mål å lage en luftig, taktil og fargerik atmosfaere, som en velkomst og feiring av objektene. Vi håper utstilling­en kan skape et godt hjem for de hjemvendte gjenstande­ne, sier Eystein Talleraas og Joar Nango.

Utstilling­en går under tittelen «Så når ikke øyet lengre».

vaert

utstilling­as

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? Henrik Olsen, prosjektle­der for utstilling­en, Svein O. Leiros, daglig leder ved Senter for Nordlige folk, og Kjellaug Isaksen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD Henrik Olsen, prosjektle­der for utstilling­en, Svein O. Leiros, daglig leder ved Senter for Nordlige folk, og Kjellaug Isaksen.
 ?? FOTO: ØRJAN MARAKATT BERTELSEN ??
FOTO: ØRJAN MARAKATT BERTELSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway