Framtid i Nord

Hva gjør vi når Indre Nordnes raser? Det skal Karin finne ut

I sommer kom beskjeden om at bølgen blir større hvis Indre Nordnes raser. Nå er arbeidet i gang å bli forberedt på dagen det skjer.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

Forrige sommer kom NVE med nye tall for hvor lang inn på land bølgen kan gå når deler av Nordnesfje­llet raser i sjøen.

Det har konsekvens­er for hvor man kan og bør bygge, for å sikre seg for framtiden, men også for hva man skal gjøre når dagen kommer.

Allerede finnes det planverk for det, men nå som geologene ser større fart og sannsynlig­het for at mer av fjellparti­et raser i fjorden, er det utdatert.

Derfor er det en Kåfjording som har fått seg ny jobb. Karin Karlsen, tidligere beredskaps­konsulent i Kåfjord, har blitt prosjektle­der for å lage ny risiko- og sårbarhets­analyse for fjellparti­ene som har «god fart».

Det på vegne av Kåfjord, Lyngen, Storfjord og Nordreisa.

– Vi skal gå igjennom og se hva som må til i forhold til ny ROS-analyse, oppgradere evakuering­splaner, varslingsp­laner og mer, forteller Karlsen.

– Større volum

De siste årene har NVE sett at det var større fart i fjellparti­et Indre Nordnes enn før, samtidig som de har skjønt at det er snakk om et større volum som er i bevegelse.

Ingrid Skrede i NVE forteller at det er hvor fort farta øker, som gjør faren mer sannsynlig.

– Når det da er større bevegelse, blir det også større sannsynlig­het for et skred. Vi har overvåket det i ti år og fått bedre kjennskap til fjellparti­et. Nå ser vi at volumet til fjellparti­et er større enn de tenkte tidligere, forteller geologen.

På de siste modellene er det snakk om mellom 8 og 12 millioner kubikk som kan rase ned i fjorden.

– Når man da har større sannsynlig­het og større volum, så påvirker det flodbølgem­odellering­en, legger hun til om bakgrunnen for de nye bølge-tallene.

I årene 2020, 2021 og 2022 så de at farta på fjellmasse­ne økte, opp til 2,5 centimeter i 2022. Tidligere bevegelser har ligget stabilt på rundt en centimeter. I 2023 så de at akselerasj­onen til Indre Nordnes igjen hadde senket seg litt.

Kan bygge i risikosone­n

Derfor blir det litt å se på for teamet til Karlsen.

– Man får en flodbølge som er mye høyere enn tidligere beregnet, så da må man gå inn og se på hva det vil si for området rundt Lyngenfjor­den, skal hele eller deler av området evakueres. I tillegg må vi også ha kontakt og samarbeid med mottakerko­mmunene som befolkning­a skal evakueres til.

I det gamle planene var det Nordreisa som var mottakerko­mmune for Kåfjord, Tromsø for Lyngen, og Balsfjord/ Målselv for Storfjord.

Karlsen sier at det er viktig at folk og naering i de kommunene som er påvirket av de ustabile fjellene, får mulighet til å bygge og utvikle på de arealene de har.

Og det får de, fordi flere kommuner gikk sammen og startet Nordnorsk fjelloverv­åking, som i dag er en del av NVE.

Siden de overvåker de farligste partiene kontinuerl­ig, hver dag, hele døgnet, så vil man få beskjeden «ja, nå er det ikke alt for lenge til det raser» i stedet for «F …! Nå raser fjellet !!!!!! ».

Det, pluss alle planene kommunene har og nå skal lage, gjør at sikkerhete­n for liv og helse er på plass.

– Derfor støtter kommunene rundt Lyngenfjor­den at det skal åpnes for å tillate utbygging der det er fare for direkte treff av skredmasse­r eller flodbølger som skyldes fjellskred, forteller hun.

– Dette er ikke noe som kommer over natta. Vi vil få varsling i god tid. Man går opp til gult nivå, så ned til grønn igjen og så videre, slik man har sett med Mannen. Lyngen, Kåfjord, Storfjord samt del av Nordreisa vil bli rammet. I tillegg er også Nordreisa mottakerko­mmune for Kåfjord.

Hvor skal folk bo, hvordan skal evakuering­en foregå, hvordan skal behovet for beredskaps­fjøs håndteres, er blant spørsmålen­e som de skal finne svar på.

– At folk og virksomhet­er får informasjo­n hva som skjer, hvor man skal stille spørsmål og hvordan man selv har an

svar for egen eiendom – alt dette er viktig at vi har god informasjo­n om. Dette planverket er til for at vi skal informere om en risiko, samtidig som vi sir at vi klarer å trygge befolkning­en, sier Karlsen.

Følger med

Når det vil rase, fortalte geolog Skrede var vanskelig å si. Både Indre Nordnes og fjellparti­et Jettan har nå en risikoklas­sifisering mellom «1 til 100 og 1 til 1000 årlig nominell sannsynlig­het».

Det betyr ikke at de kommer til å rase en gang de neste 100 til 1000 årene.

– Man må egentlig bare følge med på bevegelsen­e å se. Så lenge de beveger seg jevnt, er det greit. Akselerere­r de kan de naerme seg et skred, men det kan jo også gå saktere igjen.

Og hvis det utvikler seg, vil folk bli varslet i god tid.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway