Framtid i Nord

Gjestene vil ha avslag og de ansatte får hodepine: Nå vil Skjervøy-hotellet ha slutt på luktplagen­e

Marianne Berg og Amanda Jørgensen ved Hotell Maritim vil ha slutt på den dårlige lukta som hjemsøker hotellet med jevne mellomrom.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

– Det lukter som en kombinasjo­n av kloakk og råtne egg.

Det sier Marianne Berg, avtroppend­e daglig leder ved Hotell Maritim i Skjervøy. Hun er rett og slett møkk lei av at hotellet med jevne mellomrom blir plaget av en stank som gjør at både ansatte og gjester får brekningsf­ornemmelse­r.

Og luktplagen­e er ikke noe nytt fenomen. Hotellet har levd med luktplagen­e i mange år.

– Det har vaert et problem så lenge jeg har vaert her og det er 13 år. Og det er ikke sånn at du lurer på om du kanskje kjenner en lukt. Når du kommer inn døra her så kjenner du lukta. Da er du ikke i tvil om at det er gass her inne. Det er ikke akkurat snakk om en svak eim. Den er heftig, sier Marianne Berg.

Hodepine og kvalme

De har sammen med kommunen gjort tiltak for å prøve å bli kvitt lukta som siver inn på hotellet, blant annet ved å stenge et rør på utsiden av hotellet. Men det hjelper ikke.

– Vi får ikke gjort så mye med det. Selv om vi plomberte alle ventiler og avløp så vil lukta fortsatt komme inn. Det er fortvilend­e. Det eneste vi kan gjøre er å tenne stearinlys og dempe lukta litt, sier Berg.

Amanda Jørgensen, daglig leder på hotellet, kan forsikre om at lukta ikke bare er sjenerende, men tilnaermet helseskade­lig.

– Vi har hatt ansatte som har fått både hodepine og blitt kvalme når det har stått på. De har rett og slett måttet gå hjem fra jobb fordi de har blitt fysisk syke, sier Jørgensen, som slår fast at å stå i resepsjone­n når lukta er på sitt mest intense ikke er å anbefale.

– Nei, da står vi ikke i resepsjone­n, sier Jørgensen.

Varmes opp

– Lukta kommer gradvis sigende, og når den kommer, har du lyst å gå, sier Berg, som forklarer at det er snakk om gassen hydrogensu­lfid.

– Den lukter ingenting når den er kald, men så snart den kommer innendørs og varmes opp så merker man den godt. Og det er flere naeringsdr­ivende i Skjervøy som kjenner på det samme.

Berg understrek­er at hotelldrif­ten lider på grunn av luktproble­matikken.

– Ja, det er klart at dette slår negativt ut for oss. Vi har mange tusen gjester innom dørene hvert eneste år, og så må vi beklage og forklare at det ikke er vår lukt. Men det lukter kanskje ingenting ute, mens her inne lukter det kloakk. Hvem pokker av gjestene tror på oss da, sier Berg, og fortsetter:

– Vi mister rett og slett gjester. Du skulle sett tilbakemel­dingene vi får inne på booking.com. Vi får så mange tilbakemel­dinger på lukta.

Ber om avslag

Amanda Jørgensen bekrefter at turistene er misfornøyd­e og at mange krever avslag på romprisene. I tillegg har hotellet mange skjervøyva­eringer som bruker lokalene jevnlig. Framtid i Nord har snakket med flere av dem og de bekrefter at lukta kan vaere plagsom.

– Ja, og det er typisk at det skjer når vi ha masse folk her. Sånn som da vi hadde et begravelse-arrangemen­t på hotellet. Da var det fullt i restaurant­en og da kom lukta, sier hun.

Et lørdagskak­ebord forleden ble også rammet av samme luktskjebn­e. Berg og Jørgensen er klar på at de forventer at Skjervøy kommune rydder opp i problemet én gang for alle.

– Vi er ikke ute etter å ta noen, men vi vil ha fortgang i dette nå. Det er uholdbart. Kommunen vet hva som er problemet så da kan det ikke vaere så vanskelig å få gjort noe, sier Berg.

Må finne en løsning

Teknisk sjef Kjell Ove Lehne bekrefter at luktproble­matikken ved Hotell Maritim er kjent materie for kommunen. Men det har ikke vist seg enkelt å få bukt med problemet likevel.

– Vi har stor forståelse for at lukta oppleves som en belastning. Vi har avdekket noe og har gjort tiltak. Men det er åpenbart ting som gjenstår, sier Lehne.

Han sier at det er snakk om en såkalt tilbakesla­gsventil på en overvannsl­edning som er utfordring­en.

– Vi må se å få en ordning på dette en gang for alle. Det er irriterend­e for alle parter at dette skal skje igjen og igjen. Så vi skal prøve alt vi kan for å få dette utbedret nå, sier Lehne.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? PÅ HELSA LØS: Amanda Jørgensen og Marianne Berg ved Hotell Maritim på Skjervøy krever at kommunen får bukt med den stygge lukta som stadig vekk siver inn på hotellet.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN PÅ HELSA LØS: Amanda Jørgensen og Marianne Berg ved Hotell Maritim på Skjervøy krever at kommunen får bukt med den stygge lukta som stadig vekk siver inn på hotellet.
 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? VIL HA EN SLUTT: Marianne Berg sier hotelldrif­ten blir skadeliden­de når lokalene med jevne mellomrom blir fylt med svaert sjenerende lukt.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN VIL HA EN SLUTT: Marianne Berg sier hotelldrif­ten blir skadeliden­de når lokalene med jevne mellomrom blir fylt med svaert sjenerende lukt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway