Framtid i Nord

Krever over 100.000 kroner i erstatning etter vannskanda­len

Lyngen kommune har fått inn tre erstatning­skrav etter forurensin­gen av Gjerdelva i fjor. Selv krever de over 200 000 kroner fra utbyggeren.

- MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Arctic Grill, Sørheim Brygge og en privatpers­on har levert krav om erstatning etter at drikkevann­skilden for Lyngseidet og omegn ble forurenset av kraftverku­tbygging i fjor.

Totalt er kravene på i underkant av 120 000 kroner, opplyser rådmann Frode Karlsen.

Stengte serverings­stedet

800 abonnenter, blant disse flere bedrifter, et sykehjem og en skole var uten rent drikkevann i 16 dager i månedsskif­te oktober/november i fjor. Årsaken var Hywers kraftverku­tbygging i Gjerdelva.

Arctic Grill bestemte seg for å stenge dørene i perioden og har nå levert krav om kompensasj­on på 107 500 kroner. Daglig leder Hanne-Christine Karlsen ønsker ikke å kommentere saken på nåvaerende tidspunkt.

Sørheim Brygge stengte ikke sjappa, men har levert et krav pålydende 6000 kroner for kompensasj­on for arbeidet med å hente vann fra kommunens provisoris­ke kran.

En privatpers­on har krevd litt for 3000 kroner av kommunen, av samme grunn som Sørheim Brygge.

Kommunen krever opp mot 250 000 kroner

Hywer uttalte i fjor at de skulle dekke kostnadene knyttet til forurensin­gen. Frode Karlsen forteller at noen av kravene likevel vil vaere naturlig for kommunen å dekke, mens andre videresend­es til Hywer.

Daglig leder på Sørheim Brygge, Stein-Erik Eliassen, forteller at de fortsatt avventer saksbehand­ling hos kommunen. Kravet ble innsendt i november.

– Dette er en sak som kommunen må håndtere. Vi er kunde hos kommunen på vann, ikke Hywer, sier Eliassen, som er overrasket over at ikke flere har stilt krav.

Lyngen kommune planlegger selv å rette krav mot utbyggeren. En sum som kan komme opp mot 250 000 kroner.

– Dette dekker de faktiske kostnadene og ekstra arbeid som følge av forurensin­gen, sier Karlsen.

Prosjektle­der i Hywer, Viggo Olsen, har ikke besvart Framtid i Nords henvendels­er.

 ?? FOTO: ISABELL HAUG ??
FOTO: ISABELL HAUG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway