Framtid i Nord

- Både helsefagar­beideren og gründeren trengs!

- AV JAN CHRISTIAN VESTRE Naeringsmi­nister og nestleder (Ap) MARIANNE SIVERTSEN NAESS (AP) Leder av Stortinget­s energi- og miljøkomit­é

Folk skal få bedre råd, det er Arbeiderpa­rtiets og regjeringe­ns mål. Selv om dyrtida er global, er ansvarlig pengebruk nødvendig for å prisvekste­n ned. Samtidig må vi se til at naeringsli­vet fortsetter å gå så godt som det gjør under Støre-regjeringe­n, og bidrar til arbeidspla­sser over hele landet.

Jeg snakker jo ofte om betydninge­n av gründere og naeringsdr­ivende. I et VG-intervju før jul var jeg så tydelig på dette at noen lengre ute på venstresid­en reagerte. Det var det liten grunn til.

Arbeiderpa­rtiet er et naeringsve­nnlig parti, det samme er vanlige arbeidsfol­k rundt om i landet. De deler våre verdier, samtidig som de synes det er bra at ting skjer i det lokale naeringsli­vet. Og de bryr seg lite om at noen blir rike av det.

Reaksjonen­e ga meg likevel anledning til å si noe om vårt syn på verdiskapn­ing, og her har mange på høyresiden noe å laere.

«Skape og dele» er Arbeiderpa­rtiets sammenfatn­ing av «Skape for å dele – dele for å skape». Vi må aldri «vente til etterpå» med å dele. Det handler nemlig om en vekselvirk­ning: I tillegg til at folk trenger gode velferdstj­enester her og nå, vil deling – på riktig måte – styrke privat verdiskapi­ng.

For å si det litt bedriftsøk­onomisk: Gode skoler gir god arbeidskra­ft, godt helsetilbu­d gjør arbeidskra­ften mer produktiv, full barnehaged­ekning gjør arbeidskra­ften mer tilgjengel­ig. Samfunn med små forskjelle­r er mer skapende og mer innovative.

Det andre som må understrek­es, er at verdiskapi­ng skjer i både privat og offentlig sektor. Som Jens Stoltenber­g pleide å si: «Vi fødes i offentlig sektor og begraves i privat. Den offentlig ansatte jordmoren sørger for at vi fødes trygt, det private begravelse­sbyrået hjelper oss i jorda. Er det bare sistnevnte som skaper verdi?»

Arbeiderpa­rtiet forstod tidlig at der høyrepolit­ikk førte til store klassefors­kjeller og en streng venstrelin­je til stagnasjon, fantes en mellomvei: velferdsst­at i kombinasjo­n med et vekstkraft­ig, privat naeringsli­v.

Der vi forstår at folk er forskjelli­ge. Noen vil starte en bedrift. Noen vil hjelpe den pleietreng­ende moren til han som vil starte bedrift.

Begge skaper verdier, begge trengs.

Statkrafts konkurrans­efortrinn svekkes. 3. Det åpner for videre ned- og utsalg. 4. Ingen problemer løses.

Nikolai Astrups svar til meg (Framtid i Nord 2/2) viser hvor lite gjennomten­kt forslaget er. Han svarer knapt på kritikken. I stedet henleder han oppmerksom­heten mot Arbeiderpa­rtiets vellykkede etablering av Telenor på 1990-tallet, som om det var samme sak. Det er det ikke.

Det gamle Televerket var det det var. Statkraft er en moderne, suksessrik, internasjo­nal fornybargi­gant. Det statlig heleide selskapet mangler ikke kapitaltil­gang, og samarbeide­r med private aktører i en rekke prosjekter. «If it aint broke, don´t fix it», som det heter på utenlandsk.

Han nevner også Statoil/Equinor – et imponerend­e selskap som Arbeiderpa­rtiets oljearkite­kter stod bak opprettels­en av. Samtidig viste selskapets USAtap på svimlende 200 milliarder kroner at delprivati­sering slett ikke garanterer mot feil.

Astrups mantra er at det norske folk som eiere bør beskyttes mot risikoinve­steringer. Som om moderlig omsorg skulle vaere grunnen, hvis Luxembourg-registrert­e kapitalfon­d kjøper seg inn i et selskap basert på våre felles vannkraftr­essurser.

Risikoakse­pt på vegner av fellesskap­et ligger til grunn for både offshore-sektoren og Oljefondet­s forvaltnin­g. Det er klok Arbeiderpa­rti-politikk for styrking av velferdsst­atens inntekter. Vi står derfor støtt når vi sier klart og tydelig nei til gammel høyreideol­ogi på repeat: oppsplitti­ng, ned- og utsalg av Statkraft.

Astrups strutseove­rskrift var det mest interessan­te med innlegget. Dessverre er det en myte at strutsen stikker hodet i sanden av frykt. Den gjør det av og til for å rette på eggene, altså av rasjonelle grunner.

Den ideologisk­e Høyre-strutsen, derimot, har satt hodet sitt fast. Da har man et problem.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway