Framtid i Nord

Tre elger måtte bøte med livet

Skremte skoleeleve­ne så mye at rektoren ba foreldrene hente barna med bil.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no Journalist

I flere år har innbyggern­e i Skibotn i Storfjord vaert plaget av pågående elg om vinteren.

Angrep på skoleveien

Tirsdag morgen fikk Nicklas Engstad (11) naerkontak­t med en illsint ku da han trasket langs skoleveien.

Her skal han ha havnet midt mellom kua og kalvene – uten å vaere klar over det selv.

– De sto på yttersiden av skolegjerd­et da han kom til skolen, og jeg tror ikke han så dem før elgkua plutselig kom mot han med ørene flatt bakover. «Jeg trodde jeg var ferdig», sa han da han traff moren på skolen. Det var nok en skummel opplevelse, forteller hans far, Vegar Engstad.

– Han sprang fra stedet. Jeg tror han våknet i alle fall, legger han til.

Engstad fikk en video fra skoleområd­et kort tid etterpå. Her ser man fire elg like ved skolegjerd­et.

– Jeg har ikke hørt at de er så naergående før, at de går etter skolebarn. Her bør kommunen ta grep. Skoleveien skal jo vaere trygg, sier han.

– Skremmende

Rektor på Skibotn skole, Lill Kvalberg Berntsen, sier til Framtid i Nord at elgproblem­atikken i Skibotn er høyst reell.

Denne uka er det en elgku med to kalver og en voksen elg som trør rundt skolegårde­n.

Tirsdag skal hun ha kontaktet både kommunen og politiet.

– Ungene opplever dette som skremmende og foreldre har tatt kontakt fordi de er bekymret, sier hun.

De naergående elgene i Skibotn er beryktet. Hver vinter er de tilbake rundt folk og hus.

– Men jeg har aldri sett at de har vaert så naert skolen, så lenge. Vi prøvde å jage dem bort da vi var ute og heiste det samiske flagget tidligere i dag, men de rikket seg ikke. De er så ofte med folk at de ikke lengre er redde, konkludere­r hun.

Da barna skulle hjem, valgte Berntsen å sende ut informasjo­n om situasjone­n til de foresatte.

– Jeg har gitt beskjed om at de kan komme å hente barna, i alle fall dem som går sørover, sier hun.

Ble skutt

Kommunedir­ektør i Storfjord kommune, Maria Figenschau, sa tirsdag at kommunens ettersøksr­ing skal ta stilling til hva som er det rette tiltaket i denne situasjone­n.

Hun skal kun ha fått henvendels­er om problemati­kken samme dag.

– Men jeg antar at det kan ha kommet andre henvendels­er til kommunen. Vi har fått tilbakemel­dinger på at folk er bekymret, ja.

Onsdag meldte kommunen at det er vedtatt skadefelli­ng på ei ku med to kalver.

Torsdag ble disse to tatt ut fordi de har opptrådt truende.

- Med dette er faren for utrygge situasjone­r denne elgkua og kalvene har skapt for elever og laerere, over, skriver hun i en SMS til Framtid i

Nord.

Felt også tidligere

Det har tidligere vaert skutt naergående elg i Skibotn. Blant annet i 2018, da viltnemda felte én elgku og en kalv fordi de var for naert folk.

– Avlivning er et tiltak som gjennomfør­es i ytterste konsekvens. Det er miljø-, plan, og driftsstyr­et som i så fall må fatte vedtak om skadefelli­ng, sier hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BØR TA GREP: Vegar Engstad har tre barn som daglig går til skolen i Skibotn. Etter elgangrepe­t tirsdag mener han kommunen bør ta grep for å bedre situasjone­n. Det gjorde de også.
FOTO: PRIVAT BØR TA GREP: Vegar Engstad har tre barn som daglig går til skolen i Skibotn. Etter elgangrepe­t tirsdag mener han kommunen bør ta grep for å bedre situasjone­n. Det gjorde de også.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? REELL UTFORDRING: Rektor ved Skibotn skole, Lill Kvalberg Berntsen, har kontaktet både kommunen og politiet angående situasjone­n.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN REELL UTFORDRING: Rektor ved Skibotn skole, Lill Kvalberg Berntsen, har kontaktet både kommunen og politiet angående situasjone­n.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? TAMME: Elgene rundt skolen og industriom­rådet i Skibotn er så godt som husdyr. Flere sier det ikke nytter å jage dem.
FOTO: PRIVAT TAMME: Elgene rundt skolen og industriom­rådet i Skibotn er så godt som husdyr. Flere sier det ikke nytter å jage dem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway