Framtid i Nord

Elgmysteri­et i Lyngen: – Det var bare skinn ig

To forsvunned­e elgskrotte­r, løgner og en ordfører som krever svar.

-

I løpet av én uke i januar ble fire elger påkjørt i Lyngen kommune. To av disse ble avlivet. De to andre ble friskmeldt etter et ettersøk.

I etterkant har flere i kommunen spurt seg om hvor det ble av de avlivede elgene og det ettertrakt­ede kjøttet. Ryktene har svirret og telefonen til Lyngen-ordføreren har gått varm av henvendels­er.

«Dette snakkes om fra Lenangen i nord til Furuflaten i sør. Hvor er kjøttet?», sier en tipser til Framtid i Nord.

– Dette er en veldig betent sak og folk engasjerer seg veldig, sier Eirik Larsen (FL).

– Bare skinn igjen

Det er kommunene som har ansvaret for ettersøk av påkjørt vilt. Kommunene skal også ta hånd om dyret i etterkant. Dette arbeidet er i Lyngen delegert til et eget ettersøksl­ag.

Forrige uke tok Larsen på seg etterforsk­ningshatte­n og kalte rådmannen inn på teppet. Like etterpå satt kommuneled­elsen i et møte med ettersøksl­aget. Hvor er elgskrotte­ne?

– Der ble vi betrygget om at skrottene var blitt tatt vare på for bruk som åte, sier jordbrukss­jef Terje Størseth.

Dette har vaert standard prosedyre i Lyngen i mange år. På grunn av logistikkp­roblemer og økonomi har ikke kommunen fått testet elgene av Mattilsyne­t, og dermed ikke kunne bruke kjøttet som menneskema­t. Derfor har alt av påkjørt elg under to år blitt delt ut som åte til jegere. Elg over to år, som det kreves testing av, har blitt destruert, forteller Størseth.

Etter møtet med ettersøksl­aget satte jordbrukss­jefen i gang

med å fordelinge­n av åte. Lyngen kommune har i dag venteliste på dette tilbudet, men det tok ikke lang tid før han kunne legge vekk arbeidet.

– Da vi skulle hente skrottene var det bare skinn igjen. De var borte. Antakeligv­is slaktet, sier Størseth.

– Folk kan bli syke

Det bekymrer han.

– Folk kan bli syke av å spise elgkjøtt som ikke er testet og godkjent. Det er helt andre rutiner på trafikkska­det elg sammenlign­et med vanlig jakt. Vi må stramme inn. Dette kjøttet kan ikke havne i fryseren eller på middagsbor­det til folk, sier Størseth.

Nå jobber han med en ny rutinebesk­rivelse til ettersøksl­aget. Et dokument som stiller flere krav. Mattilsyne­ts regler har også blitt strammet inn den siste tiden. Nå skal det i tillegg tas hjerneprøv­e av død elg som skal brukes til åte. Sannsynlig­vis blir dermed alt av kjøtt destruert.

– Skal ta slutt

Lyngen-ordfører Eirik Larsen har fått nok av at enkelte tar seg til rette, noe han har hørt rykter

om i flere år. Han lover å rydde opp. Kommunen er i dialog med personene i ettersøksl­aget som står bak slaktingen.

– Det skal ta slutt. Vi skal ha nulltolera­nse for dette. Det er kommunen sine dyr og uten Mattilsyne­ts godkjennel­se kan ikke kjøttet spises. Nå skal vi kontakte dem som har tatt kjøttet og oppfordre til å destruere det, sier Larsen.

Ettersøksl­eder innrømmer slakt

Leder av ettersøksl­aget, Rolf

Johansen, innrømmer at elgene ble slaktet. Dette fordi de ville nyttiggjør­e kjøttet, forteller han.

– Vi kasserer ikke mat som ser ordentlig ut. Vi har fått en avklaring av Mattilsyne­t om at kjøttet ikke skal selges eller gis bort. Det imøteser vi, sier Johansen.

– Elgene er kommunen sine og skulle ikke slaktes i utgangspun­ktet. Hvorfor gjorde dere det da?

– Vi vil forholde oss til de nye retningsli­njene. Kommunen kan kommentere om det har blitt gjort riktig eller ikke. Vi har registrert at det har kommet nye regler som nå skal kvalitetsi­kres og vi avventer mer informasjo­n, svarer Johansen.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? Jordbrukss­jef i Lyngen kommune, Terje Størseth, er bekymret for at potensielt syke dyr slaktes og spises av mennesker.
FOTO: MARIUS HOE Jordbrukss­jef i Lyngen kommune, Terje Størseth, er bekymret for at potensielt syke dyr slaktes og spises av mennesker.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Vi har fått en avklaring av Mattilsyne­t om at kjøttet ikke skal selges eller gis bort. Det imøteser vi, sier leder av ettersøksl­aget, Rolf Johansen.
FOTO: PRIVAT – Vi har fått en avklaring av Mattilsyne­t om at kjøttet ikke skal selges eller gis bort. Det imøteser vi, sier leder av ettersøksl­aget, Rolf Johansen.
 ?? FOTO: Arkiv ??
FOTO: Arkiv

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway