Framtid i Nord

– Vi kan stille strengere krav

Regionsjef i Norges Lastebilei­er-forbund, Odd Hugo Pedersen, sier sikkerhete­n langs veiene generelt sett er bra. Men saerlig én ting kan bli bedre.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

Trafikksik­kerheten på nordnorske veier går i riktig retning, men fremdeles er det 90 prosent større risiko for å omkomme eller bli hardt skadd på en fylkesvei kontra en riksvei.

Det forteller regionsjef i region 7 i Norges Lastebilei­er-forbund, Odd Hugo Pedersen til Framtid i Nord.

Døde i møteulykke

Mandag for én uke siden mistet Astrid-Marie Lundvoll (57) livet i en møteulykke med et vogntog på fylkesvei 866 mot Skjervøy.

Politiets foreløpige etterforsk­ning tyder på at hengeren til det norskregis­trerte vogntoget kom over i motsatt kjørefelt og dermed traff bilen som 57-åringen kjørte.

Familien har i etterkant stilt spørsmål til om sikkerhete­n langs nordnorske veier egentlig er bedret etter at det ble økt fokus på temaet i 2019.

Økt fokus og nye krav

Pedersen sier den generelle trafikksik­kerheten har blitt bedre, men kommentere­r likevel at 2023 var et ulykkesår.

Tall fra Statens vegvesen viser at 87 menn og 31 kvinner omkom langs norske veier.

– Det var faktisk en økning fra årene før. Men så hadde vi også to år med lavere trafikk i forbindels­e med pandemien, så det kan ha en sammenheng med at trafikkmen­gden har økt igjen, sier han.

Pedersen sier det har blitt mer fokus på dekk og vinterutru­stning fra kontrollmy­ndighetene­s side. Han viser til at det i 2020 også ble innført nye krav for vinterdekk på tunge biler, der det såkalte alpemerket på dekkene indikerer en bedre gummibland­ing.

– Spørsmålet er i hvor stor grad dekkprodus­entene følger

opp med å faktisk ha en bedre gummibland­ing, eller om de bare merker annerledes enn før, sier han.

– Med fordel skjerpe inn

Han mener de nordnorske veiene likevel har mer å gå på når det gjelder veivedlike­hold om vinteren, og sier det er en viktig del av det å unngå ulykker.

At det er godt nok brøytet, strødd og at det saltes ved behov.

– Hva tenker du om utviklinge­n?

– Det varierer fra rode til rode. Men helt overordnet tror jeg ikke det har blitt skjerpet noen krav til vinterdrif­t. Så hvis man skal sørge for at vinterveie­ne

blir bedre enn de er i dag må man gjøre noe med kravene i kontrakten­e, sier han – og drar fram et eksempel om friksjonsk­rav.

– Her kan man med fordel skjerpe inn. Gjennomfør­er man det vil det bli faerre ulykker, uten tvil. Men det koster penger.

Han sier mange utenlandsk­e aktører som kjører i Norge, ikke har kompetanse­n de trenger for å kjøre på vinterføre. De skal i mange tilfeller, heller ikke ha utstyr som er godt nok tilpasset.

– Også her har vi litt å gå på, ved å stille strengere krav. Kanskje kan vi kreve kjøretøyko­mbinasjone­r som er bedre

tilpasset norske forhold.

Det var imidlertid et norskregis­trert selskap med utenlandsk sjåfør som var involvert i den tragiske ulykken sist uke.

Pedersen gir John-Arne Lundvoll rett i at transportk­jøpere i større grad bruker norske selskap enn før.

– Det har vaert sjåførmang­el over flere år, så det er blitt ansatt ganske mange utenlandsk­e sjåfører også i norske selskap. Tilgangen på utenlandsk­e transports­elskap er mindre ettersom de i større grad er på egne hjemmemark­eder, kommentere­r Pedersen.

Flere flaskehals­er

På fylkesvei 866 er det ifølge

regionsjef­en, fremdeles noen flaskehals­er som gjenstår å få ordnet opp i.

– Vi har Gjøvarden og den bakken der, hvor det også er rasfare. På Kågen er det vaerharde strekninge­r der man gjerne kunne ha hevet veien og gjort den bredere. Skattørsun­dbrua er også en flaskehals. Utover dette ble det ganske mye bedre da tunnelen og Langbakken ble utbedret, avslutter Pedersen.

 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? SIKRERE: – I det store bildet går andelen tungtransp­ort som er involvert i ulykker kraftig ned, til tross for at trafikken har økt, sier Odd Hugo Pedersen.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD SIKRERE: – I det store bildet går andelen tungtransp­ort som er involvert i ulykker kraftig ned, til tross for at trafikken har økt, sier Odd Hugo Pedersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway