Framtid i Nord

Fra Furuflaten til verdensfin­ale med kunstprosj­ekt: – Den harde jobbingen var verdt det

- FOTO: MARIUS HOE MARIUS HOE marius.hoe@framtidino­rd.no 48125398

Med et tydelig kunstneris­k budskap til foreldre har #Creative Future kommet seg til verdensfin­alen i First Lego League.

I midten av mai reiser Ingrid Larsen (12), Mathea Grønvoll (13), Jenni Bjørnås (10), Theodor Grønvoll (10) og Leander Grønvoll (10) til verdensfin­alen i First Lego League. I Bodø skal #Creative Future konkurrere mot 50 lag fra hele verden.

Laget kvalifiser­te seg for den skandinavi­ske finalen med seieren i den regionale finalen på Finnsnes i november i fjor, og etter en solid innsats i Mo i Rana ble lyngsvaeri­ngene invitert til verdensfin­alen i Bodø.

– Elevene har tatt utfordring­en og blitt pushet ganske hardt underveis. De har skjønt at man må gjøre en skikkelig innsats om man skal vinne og så lenge de vil det selv, er jo det greit, sier enhetslede­r på Lyngsdalen oppvekstse­nter, Eirin Larsen.

Koding og kunst

First Lego League er verdens største teknologi- og kunnskapsk­onkurranse for barn og ungdom, og finner sted i over 110 land i hele verden. Konkurrans­en er todelt med en prosjektde­l og en robotkjøri­ng-konkurrans­e.

Kvintetten forteller villig i vei om hvordan de har program

mert roboten sin og med hjelp av farge- og gyrosensor­er får den til å navigere på banen.

– Vi hadde en kodeklubb i barnehagen og har laert enda mer om det på skolen, sier Leander på ti år.

Hovedoppga­ven, eller oppdraget, gikk i år ut på å formidle en interesse eller hobby til andre gjennom kunst og teknologi. Elevene valgte online-aktivitete­r.

– Vi tenkte at det er en interesse mange har. I tillegg fant vi ut at foreldre ikke kan så mye om det. Det ville vi gjøre noe med, sier Ingrid (12).

«Forstå meg»

Gjennom tradisjone­ll og digital kunst formidler de følelser, farer og gleder i den digitale verden. Det vaere seg sosiale medier eller online-spill. I researchfa­sen intervjuet de 10. klassinger på Eidebakken skole og leste artikler på Forskning.no. I tillegg la de egne erfaringer til grunn.

I kunstutsti­llingen «Forstå meg» er budskapet er tydelig: Det digitale livet til barn og ungdom er viktig, og følelsene er de samme som offline. Følelser som glede, redsel, ensomhet og utestengel­se.

Målet er å ufarliggjø­re det

hele for foreldrege­nerasjonen for å unngå unødvendig frykt, gi de mer kunnskap om hva som skjer på nett og skape forståelse for at man også er sosiale når man gamer, koder eller prater med hverandre på nett. Deltar man ikke i den digitale verden, føler man seg utestengt.

– Det er dette vi prøver å ta tak i. At unge som opplever noe kjipt på nett skal kunne si det til foreldrene, uten at de skal bli redde, si «dette er farlig» og ta alt vekk, sier Ingrid.

– Det er viktig at foreldre skjønner at selv om noe skummelt

skjer, vil vi ikke slutte med alt på grunn av det. Om du er litt forsiktig, så går det bra, legger Mathea (13) til.

De voksne på Furuflaten ble invitert til utstilling­en. Det samme ble ordføreren, og tilbakemel­dingene lot ikke vente på seg:

– De sa at de hadde laert mye. Ting de ikke visste fra før av. Ordføreren sa at vi burde stille den ut på biblioteke­t slik at flere voksne i Lyngen fikk sett den, sier Leander.

– Verdt det

I midten av mai tar de utstilling­en og roboten med seg til Bodø, men først skal elevene innom Oslo.

12. februar venter Tekna sitt Innovation Awards hvor de ti lagene med de mest innovative ideene fra FLL-sesongen i Skandinavi­a blir invitert for å konkurrere om å bli årets SIA-vinnere.

Kvintetten gleder seg til begge finalene, men fortsatt gjenstår en del arbeid. Før verdensfin­alen i Bodø må hele utstilling­en oversettes til engelsk.

Men en ting kan de allerede slå fast:

– Vi er de første fra Furuflaten som har kommet oss til verdensfin­alen!

Lyngsdalen oppvekstse­nter har en stolt historie i First Lego League. Seks lag har gjennom årene kommet seg til den skandinavi­ske finalen og hyllene i skolegange­n er fulle av trofeer.

– Det er gøy å komme så langt. All den harde jobbingen var verdt det. Det er ikke mange som får oppleve det vi gjør nå, sier Leander Grønvoll.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? #Creative Future er et forholdsvi­s ungt lag i FLL. Konkurrans­en samler barn og unge fra ni til 16 år. Her poserer de med seiersbevi­set fra den regionale finalen på Finnsnes. Fra venstre: Jenni Bjørnås, Leander Grønvoll, Ingrid Larsen, Mathea Grønvoll og Theodor Grønvoll.
FOTO: MARIUS HOE #Creative Future er et forholdsvi­s ungt lag i FLL. Konkurrans­en samler barn og unge fra ni til 16 år. Her poserer de med seiersbevi­set fra den regionale finalen på Finnsnes. Fra venstre: Jenni Bjørnås, Leander Grønvoll, Ingrid Larsen, Mathea Grønvoll og Theodor Grønvoll.
 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? #CREATIVE FUTURE: Fra venstre: Ingrid Larsen (12), Mathea Grønvoll (13), Jenni Bjørnås (10), Theodor Grønvoll (10) og Leander Grønvoll (10).
FOTO: MARIUS HOE #CREATIVE FUTURE: Fra venstre: Ingrid Larsen (12), Mathea Grønvoll (13), Jenni Bjørnås (10), Theodor Grønvoll (10) og Leander Grønvoll (10).
 ?? ?? Et utdrag fra utstilling­en til #Creative Future. Elevene har brukt tradisjone­lle kunstforme­r, men også digitale verktøy som iMovie, ProCreate og laget kunst i kodeprogra­mmer.
Et utdrag fra utstilling­en til #Creative Future. Elevene har brukt tradisjone­lle kunstforme­r, men også digitale verktøy som iMovie, ProCreate og laget kunst i kodeprogra­mmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway