Framtid i Nord

Han er bekymret for oppvekstse­ktoren: – Skal vi nå bruke enda mindre på skole?

Det er allerede skåret nesten ned til beinet, sier lederen for utdannings­forbundet i Nordreisa.

- FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL KRISTINA BÅTNES HESTDAHL

Torsdagens kommunesty­remøte i Nordreisa åpnet med innbyggers­pørsmål fra Ola Dyrstad. Han er leder for utdannings­forbundet i samme kommune – og det var hans bekymring for oppvekst- og kultursekt­oren som gjorde at han stilte opp og krevde svar fra ordføreren.

Bakgrunnen er at kommunesty­ret i desember vedtok å spare inn fem prosent av kommunens driftsbuds­jett før utgangen av 2026. Tanken er at det skal gi rom for å sette i gang med nytt helsesente­r i 2027.

– Av og til lurer jeg på om kommunesty­ret gjør vedtak uten å tenke på følgene, sa Dyrstad fra talerstole­n.

Han viser til at det ikke ble gjort noen tanker omkring hvor disse midlene skal spares inn – annet enn at et utvalg skal se på saken. Han frykter at det er oppvekst- og kultursekt­oren som må ta innsparing­en.

Les ordføreren­s svar lenger ned i saken.

– Kan ikke bruke mindre nå

Til Framtid i Nord sier Dyrstad at bekymringe­n først og fremst skyldes at man har sett at både administra­sjon og politikere gang på gang poengterer at helsesekto­ren må få mer.

– Jeg har ikke veldig lyst å sette to sektorer opp mot hverandre, men vi vet at alle sektorene har fått innsparing­stiltak. Der både oppvekst og drift har gjort det, har helse ikke klart å gjøre det, og de slipper unna med det gang på gang.

Dyrstad presiserer at han er klar over at befolkning­en blir eldre og sykere, og at helse vil trenge mer midler fremover.

– Men Nordreisa kommune bruker allerede minst på skole i Troms. Vi kan ikke bruke mindre nå.

Fra talerstole­n viste han til tall fra SSB som sier at Nordreisa bruker naer 128.000 kroner i grunnskole­n per innbygger mellom 6 og 15 år. Nabokommun­ene i Nord-Troms bruker fra 189.000 (Kåfjord) til 244.000 (Kvaenangen). Tromsø og Harstad, som har såkalte «stordrifts­fordeler», bruker henholdesv­is 129.000 og 135.000.

«Som leder i Utdannings­forbundet Nordreisa vet jeg at laerere i skole og barnehage allerede har søkt seg til andre arbeidsgiv­ere. Flere gjennomgår annonsene over ledige stillinger daglig fordi «hamsterhju­let» i de kommunale skolene og barnehagen­e snurrer for fort.»

«Laerere i skole og barnehage har allerede i lang tid tøyd strikken, i midlertidi­ge lokaler, i midlertidi­ge barnehagea­vdelinger og i brakkerigg­er,» skriver Dyrstad.

– Satser på kvalitet

Ordfører Hilde Nyvoll sa i sitt svar at hun er av den oppfatning at vedtaket gjelder kommunens driftsbuds­jett for alle sektorer.

Hun påpekte at formannska­pet ikke har startet prosessen enda, og at hun ikke vil forskutter­e den politiske behandling­en.

Ordføreren er klar på at Nordreisa allerede drifter med betydelig lavere inntekter og utgifter enn tilsvarend­e kommuner i for eksempel Finnmark.

– Selv om Nordreisa drifter nøkternt, så satser på vi på kvalitet i alle sektorer. Også er jeg enig med det spørsmålss­tiller sier, at vilkår for barn og unge er en av de viktigste rekrutteri­ngsfaktore­ne vi har.

Dyrstad kom med en oppfordrin­g til kommunesty­ret, der han sa han håper politikern­e har dette i tankene når saken etter hvert skal behandles.

– Det driftes allerede på et minimum, og det er skåret ned nesten til beinet. Uansett hvor vi skjaerer fremover, vil det smerte voldsomt.

kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? SATSER PÅ KVALITET: – Selv om Nordreisa drifter nøkternt, så satser på vi på kvalitet i alle sektorer, sa ordfører Hilde Nyvoll fra talerstole­n.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL SATSER PÅ KVALITET: – Selv om Nordreisa drifter nøkternt, så satser på vi på kvalitet i alle sektorer, sa ordfører Hilde Nyvoll fra talerstole­n.
 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? STILTE SPØRSMÅL: Leder i utdannings­forbundet i Nordreisa, Ola Dyrstad, stilte spørsmål i torsdagens kommunesty­remøte.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL STILTE SPØRSMÅL: Leder i utdannings­forbundet i Nordreisa, Ola Dyrstad, stilte spørsmål i torsdagens kommunesty­remøte.
 ?? ?? SVAR: Ordfører Hilde Nyvoll svarer Ola Dyrstad.
SVAR: Ordfører Hilde Nyvoll svarer Ola Dyrstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway