Framtid i Nord

Tilliten til politiet øker – men blant noen unge er det misnøye

Innbyggeru­ndersøkels­en gir både positiv og negativ feedback til politiet.

- JØRN MIKAEL HAGEN helge.skog@itromso.no jorn.hagen@itromso.no Journalist Journalist

Innbyggeru­ndersøkels­en 2023 gjør at Troms politidist­rikt, i stor grad, kan klappe seg selv på skuldrene.

I undersøkel­sen svarer 75 prosent av de spurte at de har tillit til politiet. Ifølge politiet. no er Troms dermed distriktet med høyest økning (fra 71 til 75 prosent) i på landsbasis. Resultatet for Troms er tredje høyest, etter Oslo og Trøndelag.

På spørsmål om tillit til politiet svarer folk slik:

24 prosent: Svaert høy 51 prosent: Ganske høy 14 prosent: Verken høy eller lav

5 prosent: Ganske lav 5 prosent: Svaert lav 1 prosent: Vet ikke

Yngste minst fornøyde

Det er de eldste i samfunnet som har høyest tillit til politiet.

– Undersøkel­sen viser at det gjerne er yngre som oppgir at de opplever å i mindre grad bli lyttet til og tatt på alvor av politiet. Det er mulig det er flere faktorer enn bare politiet som spiller inn på tilliten deres, men dette er et av funnene vi nå må jobbe med, sier politimest­er Astrid Nilsen i pressemeld­ingen fra politiet.

– Må gå i dybden på undersøkel­sen

Ellers sier 53 prosent av de spurte at politiet er tilgjengel­ig når man tar kontakt.

71 prosent mener politiet forebygger kriminalit­et.

60 prosent mener politiet kommer når det er akutt behov for hjelp.

54 prosent mener at politiet behandler alle rettferdig og upartisk.

47 prosent er fornøyde med politiets synlighet i naermiljøe­t.

– Undersøkel­sen viser en veldig god utvikling for oss. Troms politidist­rikt går fram på mange viktige punkt, og spesielt på områder der vi er i direkte kontakt med innbyggere. Her har våre ansatte virkelig gjort en god jobb for innbyggern­e våre, uttaler Nilsen til egne hjemmeside­r.

Fornøyde med passtjenes­ten

Troms politidist­rikt har samtidig nedgang, på tre prosentpoe­ng, på innbyggern­es opplevelse av forebyggin­g av kriminalit­et.

– Selv om vi scorer bra på de fleste områder i år, må vi likevel gå i dybden på undersøkel­sen og jobbe med den systematis­k i tiden framover. Det er viktig for oss å se hvilke grupper i samfunnet som har lavere tillit til politiet, og finne ut av hva vi kan gjøre med det i Troms, uttaler politimest­eren.

Spesielt er de spurte fornøyd med politiets pass og ID-korttjenes­ter, hvor over 90 prosent er fornøyde med kontakten og saksbehand­lingen til politidist­riktet.

Totalt har 24 912 besvart undersøkel­sen på landsbasis. Undersøkel­sen ble gjennomfør­t i tidsrommet 5. oktober til 11. november 2023.

 ?? HELGE SKOG FOTO: RONALD JOHANSEN ?? HAR TILLIT: Politimest­er Astrid Nilsen bruker innbyggeru­ndersøkels­en til å rose sine ansatte.
HELGE SKOG FOTO: RONALD JOHANSEN HAR TILLIT: Politimest­er Astrid Nilsen bruker innbyggeru­ndersøkels­en til å rose sine ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway