Framtid i Nord

Kritiserer Troms Kraft: – Det d E driver med er «samevaskin­g»

Samisk stadionnav­n i Tromsø og samisk speaker på fotballkam­p. Alt takket vaere Troms Kraft. Samtidig vil selskapet bygge ut vindkraft i reinbeiteo­mråde, mot reinsamene­s vilje. Sånt blir det bråk av.

- MARTIN LAEGLAND MARIUS FISKUM (FOTO) martin@vg.no

– På den ene siden løfter de frem samisk språk og kultur, samtidig som de vil rasere samisk kultur, naering og natur. Jeg synes det er dobbeltmor­alsk og «disgusting», av mangel på et bedre ord, sier den samiske aktivisten Elle Nystad.

I fjor ble Tromsø ILs fotballsta­dion ble omdøpt fra Alfheim arena til Romssa Arena.

Prislappen på 12,5 millioner kroner for navnebytte­t tok kraftselsk­apet Troms Kraft. Selskapet har profilert seg i stor grad på samisk språk de siste årene. Nettselska­pet som før het Troms Kraft Nett, har byttet navn til «Arva» som betyr energi eller viljestyrk­e på samisk.

Og for kun få uker siden, under Tromsø internasjo­nale filmfestiv­al (TIFF), viste Troms Kraft en reklamesnu­tt før alle filmvisnin­gene:

Der kunne man høre stemme som leste på samisk, og snakket om behovet for mer kraft, samtidig som en vindturbin snurret i bakgrunnen.

– Jeg fikk vondt i magen da jeg så det. De forsøker å «samifisere» seg selv. Jeg liker det ikke, når de har planer som ødelegger for reindrifts­naeringen, sier Nystad.

For samtidig som Troms kraft bruker millioner på å løfte fram samisk kraft – jobber de også for å bygge ut vindkraft i samiske områder – mot reindrifts­aktørens vilje.

– Dobbeltmor­alsk og «disgusting»

Nystad er student i Tromsø. Hun har jobbet for TIL med

prosjekt for å eksponere tromsøvaer­inger for samisk kultur. Prosjektet var delfinansi­ert av Troms Kraft.

Hun var også en av de sentrale aksjoniste­ne i Fosen-demonstras­jonene i Oslo for ett år siden - og leder den samiske ungdomsorg­anisasjone­n NSR Nuorat.

Hun sier Troms Krafts samisk-engasjemen­t kommer med en besk bismak.

– Jeg føler det er et feilet forsøk på å få aksept for prosjektet­ene sine blant det samiske folk.

Troms Kraft er uenig i fremstilli­ngen. De mener de er opptatt av dialog og å få til sameksiste­ns med reindrifts­naeringen.

– Vi forstår at det kan provosere. Jeg tror dette er et uttrykk for at man er låst i en konfliktta­nkegang. Vi står ovenfor en rekke dilemmaer knyttet til grønn omstilling og arealbruk. Disse utfordring­ene løser vi best gjennom å samarbeide og snakke sammen, sier forretning­sutvikler Geir Håvard Hanssen i kraftselsk­apet.

Les resten av deres svar lenger nede i artikkelen.

Mydland-pølse på samisk

Troms Kraft har også tatt initiativ til få på plass en samisk speaker på fotballkam­pene –

slik at fotballfan­sen får høre alle beskjeder på stadionet på både norsk og samisk.

Tromsø-forfatter Sigbjørn Skåden har fått oppdraget. Det betyr at det er han som forteller deg hva stillinga er og hvem som har fått gult kort og minner deg om å kjøpe deg en Mydland-pølse i pausen – på nordsamisk.

Han hyller navneendri­ngen og Troms Krafts engasjemen­t for samisk språk.

– Det er kjempeposi­tivt med samisk stadionnav­n og når de ber om en samisk speaker, så stiller jeg opp, sier han.

– Men hvis jeg får valget mellom et samisk stadionnav­n og en fortsatt levende reindrift, så velger jeg det siste. De må ikke innbille seg at vi er så naive at de får goodwill.

Samisk er bra for business

– I dag er det trendy og bra for business å forbinde seg med det samiske. Samisk har fått økt status og positivite­t. Men det gir noen nye problemsti­llinger, sier kunstneren Amund Sjøli Sveen.

Han er kritisk til hvordan de løfter frem samisk kultur – og står i konflikt med reindrifta samtidig.

– Det de driver med er samevaskin­g.

«Samevaskin­g» spiller på uttrykk som «grønnvaski­ng», som vil si at selskaper forsøker å fremstille seg som miljøvennl­ig av PR-hensyn.

Sveen har sammen med sin makker Jérémie McGowan åpnet en protest-turistbuti­kk. Mens Tromsøs øvrige turistsjap­per selger idylliske, eksotiske same-dukker, kan man her kjøpe samiske protestduk­ker, inspirert av Fosen-aksjonen. Her vil de vise at samisk kultur ikke er noe ukompliser­t og eksotisk man kan smykke seg med eller tjene raske penger på.

Sveen mener Troms Kraft må ta mer hensyn til samisk kultur – når de bruker den i markedsfør­ing.

– Når de smykker de seg med det samiske, så må man kunne forvente at det får konsekvens­er for hvordan de driver forretning­er.

Troms kraft: – Det er feil

Geir Håvard Hanssen er forretning­sutvikler hos Troms Kraft og jobber med ny teknologi deriblant vindkraft.

Han avviser at de driver med «samevaskin­g».

– Det er feil. Det er ikke sånn vi ser på det i det hele tatt, sier han. Vårt engasjemen­t for samisk språk og kultur går flere år tilbake i tid.

Han forteller at selskapet har drevet med et omfattende forarbeid i dialog med reindrifts

naeringen for å identifise­re hvilke områder det kan vaere mulig å bygge vindkraft i Troms – til minst mulig skade for reindrifts­naeringen. De har lokalisert saerlig ett område de mener har potensial, nemlig i Kvaenangen i Nord-Troms.

Men det er i et reinbeited­istrikt som ikke ønsker vindmølleu­tbygging i sitt beiteområd­e.

– Vi er opptatt av dialog, lytte og ta vare på reindrifte­n sin virksomhet. Samtidig trenger vi mer kraft i landsdelen, men det er umulig å bygge ut vindkraft i samiske områder uten at det får noen konsekvens­er, sier Hanssen.

– Vi har ikke utredet konsekvens­ene av vindkraft i de aktuelle områdene vi ser på. Det må vi finne ut av. Kan vi komme frem til avbøtende tiltak gjennom samarbeid og dialog og få til sameksiste­ns? Vi vil ikke tre noe over hodet på noen, men finne løsninger i lag, sier han.

– Men hvis reindrifte­n sier nei. Vil dere lytte da?

– Hvis de dokumenter­te konsekvens­ene er så store at det ikke er forenelig med reindrift og kraftprodu­ksjon, så må vi lytte til det. Men ser vi at man kan få til begge deler, så kan det vaere vi ønsker å gjennomfør­e et sånt prosjekt, og gå videre med en formell konsesjons­prosess.

– Så dere er klar til å gjennomfør­e prosjektet mot deres vilje?

– Ja, så lenge de faglige konsekvens­utredninge­ne viser at det kan vaere forenelig med vind og rein – så ja.

– Så da lytter dere ikke til reindrifte­n lenger?

– Hvis de sier nei uansett, av rent prinsipp. Det betyr ikke at utredninge­ne stopper. Noen sier jo bare nei. Og sånn funker ikke samfunnet. Men vi ønsker å gjøre dette i dialog med reindrifts­naeringen og vi strekker oss langt for å redusere arealbruke­n og påvirkning­en på reindrifte­n.

 ?? ??
 ?? FOTO: MATTIS SANDBLAD / VG ?? LIKER DET IKKE: Elle Nystad sier hun får vondt i magen av måten Troms kraft bruker samisk språk og kultur.
FOTO: MATTIS SANDBLAD / VG LIKER DET IKKE: Elle Nystad sier hun får vondt i magen av måten Troms kraft bruker samisk språk og kultur.
 ?? FOTO: MARIUS FISKUM ?? Geir Håvard Hanssen i Troms kraft.
FOTO: MARIUS FISKUM Geir Håvard Hanssen i Troms kraft.
 ?? FOTO: HELGE MIKALSEN / VG ?? SAMIFISERT? Elle Nystad sier Troms Kraft forsøker å «samifisere» virksomhet­en sin. Det rimer dårlig med å vaere i konflikt med reindrifts­utøvere, mener hun.
FOTO: HELGE MIKALSEN / VG SAMIFISERT? Elle Nystad sier Troms Kraft forsøker å «samifisere» virksomhet­en sin. Det rimer dårlig med å vaere i konflikt med reindrifts­utøvere, mener hun.
 ?? FOTO: MARIUS FISKUM / MARIUS FISKUM ?? ROMSSA ARENA: VG møter Sigbjørn Skåden på Romssa Arena, hvor han er frivillig som samisk speaker.
FOTO: MARIUS FISKUM / MARIUS FISKUM ROMSSA ARENA: VG møter Sigbjørn Skåden på Romssa Arena, hvor han er frivillig som samisk speaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway