Framtid i Nord

- Håp i en krevende virkelighe­t

- BORGHILD ODLAND FROSTAD

Dette er et innspill på Per Olav Skurdal Hopsø sitt debattinle­gg i «Framtid i nord», publisert 07.02.2024.

Kan antallet unge uføre reduseres ved å vise at det finnes håp? Håpet! Tenk over ordet! Så enkelt men samtidig så vanskelig!

Jeg er helt enig med Hopsø at vi virkelig ikke har råd til å gi opp folk og at vi må komme på et annet spor enn ett negativt syn på uføre.

Jeg er glad dette blir tematisert. Jeg ønsker å følge opp Hopsø sitt viktige innlegg ved å kaste ut noen baller som jeg har tenkt på mange ganger i møte med mitt nettverk,samt ulike arena sammen med ungdommern­e. Vi er alle enig om at det beste for både den enkelte og for samfunnet som helhet at vi unngår at trenden med for mange unge uføre fortsetter. At flere får ta del i det viktige arbeidsliv­et. Vi ser mange at et løft må gjøres.

Jeg ble ung ufør før jeg var 20 år gammel. Det er nå en god del år siden. Jeg har fulgt med i denne debatten, samt erfart selv hvor vanskelig det kan vaere å vaere på utsiden av arbeidsliv­et og hvor mye som kreves for å komme tilbake i utdanning og jobb etter at jeg ble frisk. Jeg har selv kjent på kroppen ny livsgnist som følge av å få aktiv samfunnsak­tør.

Hopsø legger vekt på at for å inkludere flere i arbeidsliv­et må vi starte tidlig, rekke ut hånda og se den enkelte. Tilpasset tida vi lever i. Det er jeg helt enig i. Jeg ønsker å legge til noen refleksjon­er.

La meg komme med et eksempel: Som jeg gang på gang hører og observerer ulike varianter av og som virkelig gjenspeile­r tida vi lever i.

«Anne»er ferdig med ungdomssko­len. Hun er en livsglad jente, har hatt en vanlig barndom og gleder seg til et nytt kapittel i livet, nemlig videregåen­de. «Anne» har valgt linjen studiekomp­etanse fordi det vil sikre henne å komme inn på relevant utdanning.» Anne» er relativt skoleflink men hun må jobbe godt og systematis­k for å få veldig høye karakter.» Anne» har ingen psykiatris­k diagnose men hun har alltid vaert en litt høylytt og aktiv jente.«Anne» gjør sitt beste men opplever samtidig at hverdagen er utfordrend­e. Hun har begynt å få tanker om at hun ikke er fornøyd med eget utseende, hun opplever seg ikke like flink som venninne på dansetreni­ng og hun kjenner at hun er blitt mindre motivert.«Anne» får et par dårligere resultater på prøver enn hun hadde håpet på. Dette setter henne raskt i en negativ tankespira­l som resulterer i at hun mister motivasjon for å holde jobbingen oppe. Vi skal komme tilbake til «Anne».

For skal vi gjenspeile tida vi lever i rundt denne samfunnsut­fordringen så må vi også ta et dypdykk inn i hverdagen, ikke minst skolehverd­agen til de unge. Forsøke å forstå hvordan så mange»mister fotfeste» allerede før de har fullført videregåen­de. De fleste videregåen­de skole elever vet at det i dag stilles ganske høye krav til deg som elev. Selv på vanlige utdanninge­r som sykepleien, vernepleie­n ect så kreves det i dag svaert høye snittkarak­terer for å komme inn. Dersom en da av større eller mindre årsaker faller litt ut underveis så blir veien tilbake så tung. Det å vite at bare det «beste er godt nok.» Jeg velger ordet «vite» foran å «tro.» For det er en mentalitet i samfunnet i dag at «kun det beste er godt nok». Det er i seg selv en skadelig mentalitet i samfunnsut­fordringen med mange unge uføre. Det er nettopp det som tar håpet og motivasjon­en fra de unge, til å jobbe for et godt grunnlag for framtidens arbeids karriere.

For vi må gjøre det enklere å få relevant innpass. Karakterer brukes i dag mer til rangering og ikke til kvalifiser­ing. Dermed vinner de som ikke har møtt på et eller annet problem eller utfordring i sine tidlige år kampen om plassene til enhver tid. Det generelle karaktersn­ittet på helt vanlige utdanninge­r er så høyt i dag at det tar den siste motivasjon­en fra mange, dersom de allerede har havnet «litt utfor kanten».

Jeg sitter ikke på alle svarene på hvordan det kan løses. Det er en debatt i seg selv. For selvsagt har det en hensikt med opptak etter høyeste karakterer. Det er jeg ønsker å sette søkelys på er at jeg ser at det er her det gjentatte ganger går galt for den enkelte.

Det vi også bør snakke mer om er at mange laerer på en litt annen måte enn de som er mest akademisk sterke. Utdannings­systemet vårt er lagt opp slik at de som er akademisk sterke alltid blir rangert høyest.

Det vi i praksis gjør er å ekskludere mange flinke, sterke og motiverte unge elever. For mange laerer bedre på andre måter enn akademisk laering. Det har man blitt mer observant på i skolene nå men det gjenspeile­s for dårlig i opptakssam­menheng.

Så tilbake til«Anne» som egentlig var motivert og relativt skoleflink og fikk en litt tøffere start på videregåen­de enn hun hadde regnet med. Dette gjorde at hun falt ut av skolen, mistet troen på høyere utdanning fordi hun ikke hadde kapasitet i nuet til å kjempe for bare høyere resultat. Dette gjør «Anne» syk og hun ender opp med å bli ufør etter helsevesen­ets regelverk. Men «Anne« blir eldre og hun føler seg lettere. Hun ønsker å forsøke seg igjen på jobb og utdanning. Hun sliter med å få innpass etter dagens krav men hun klarer det.«Anne«ser at hun klarer jobbhverda­gen på omsorgsent­eret kjempe fint. Pasientene liker henne. Hun kjenner på mestring og bedre livskvalit­et. Men Anne klarte ikke å kvalifiser­e seg da det gjaldt som mest på grunn av et rangerings­system hun ikke klarte å nå opp til i nuet. Dette skjer igjen og igjen! Flinke mennesker får aldri en trygg start og det får alvorlige konsekvens­er! Gang på gang! Jeg er helt enig i at det har vi ikke råd til!

For problemet er jo at man svekker sjansene sine enormt for å ikke havne på offentlige ytelser og for å kunne delta i arbeidsliv­et ved at man ikke har utdanning og kompetanse. Det er kravet de fleste arbeidsgiv­ere har i dag, at man kan vise til relevant utdanning eller kompetanse. Da må vi ikke gjøre balansen så syltynn når det gjelder hva som kan felle deg fra å nå denne kompetanse­n.

Det viktigste stedet å starte er å sørge for at flere fullfører videregåen­de ved å vise at det kan gå bra selv om man møter oppoverbak­ker eller noen dårlige resultat. Man har få tabbekvote­r slik det fungerer i dag. Opplevde nederlag i sårbar alder, samtidig som man er i denne viktige etablering­sfasen mot voksenlive­t, det er vi nødt å snakke høyt om.

I denne sammenheng er vi tilbake til å snakke om håpet. Håpet er enormt viktig for unge mennesker i dag. Håpet og troen på en god framtid. Troen på at det er mulig å komme seg dit uten å vaere utslitt før en har startet. Mange unge sliter i dag med å passe inn. De sliter med egen selvfølels­e. Sosiale medier er blitt som et kompass på hvordan man skal se ut og hvordan man skal vaere. De unge er allerede presset i dagens samfunn. Et rangerings­system som mange ikke passer inn i på sitt mest sårbare er den siste brikken som tar fra ellers dyktige framtidige samfunnsbo­rgere håpet!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway